Quantcast
Legfrissebb híreink
Slide Up
x
Részt vennél az autósport izgalmas világában? Jelentkezz sportbírói tanfolyamra a Magyar Nemzeti Autósport Szövetséghez!
Fotó: Hajóka Sportfotó
Autósport

Részt vennél az autósport izgalmas világában? Jelentkezz sportbírói tanfolyamra a Magyar Nemzeti Autósport Szövetséghez!

Febuár 8-án elkezdődött a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség éves sportbírói képzésére való jelentkezési időszak, amire március elejéig lehet még jelentkezni.

Mint minden sportban, az autóspórtban is nagy szükség van a felügyelő szervek, és sportbírók munkájára, hiszen nélkülük nem lehetne biztonságosan megrendezni az autósport rendezvényeket.

Nekik köszönhetően indulhatnak el a versenyek, ha történik egy baleset, ők intézik a zászlók különféle kezelését, esetlegesen az autók pályáról való leemelését, a bokszkiállások során történt kerékcseréket is ők jegyzik. Így tehát egy elég széleskörű, és testközelbeli munkáról van szó.

A magyar sportbírói gárda nemzetközi szinten is magasan jegyzett, hiszen nem csak Magyarorságon szoktak a tapasztaltabbak feladatot ellátni, hanem már rendszeresen részt vesznek a Le Mans-i 24 órás vereny munkálataiban, amiről a Formula.hu pár éve készített is egy videót, és természetesen a Magyar Nagydíjon és sok más Forma-1-es versenyen is részt vesznek.

AFM július – Magyar sportbíró Le Mans-ban

A drámai végjátékkal zárult 2016-os Le Mansi-i 24 órás verseny egy magyar sportbíró szemszögéből…

Továbbá, aki mélyebben elszeretne mélyedni a szakma megismerésében, annak jó szívvel ajánljuk a Formula Podcast, “A sportbírók titkos élete” c. epizódját, hiszen Hetyej Júlia sprtbírótól sok mindent meglehet tudni a szakmáról, aki arról is mesél hogy mennyire szerteágazó és izgalams tud lenni ez a munka.
Valamint a Hetyej arról is beszámolt, hogy milyen volt számára a Forma-1-es Szingapúri Nagydíj 2022-ben, sportbírói szemmel, ami itt lehet elolvasni.

Magyaroszágon sokféle területen lehet elhelyezkedni, kezdve a gokarttal, rally-val, a rally cross és drift versenyeken át, az évente a Hungaroringre látogató GT Open-en, ahol a GT autók mellett a Euroformula Forma-3 autós sorozata és a FRECA [Formula Regional European Championship by Alpine, korábban Formula Renault Európa-kupa] is rendszeres tagjai az eseménynek. S utolsó sorban a Forma-1, és azt követő utánpótlás szériák mint az Forma-2 és a Forma-3 sorozatian is lehetősége nyílik egyeseknek a részvétel.
Mindezek nagyszerű lehetőséget nyújtanak arra, hogy egy igazán izgalmas és hosszú éveken át tartó hivatássá váljon ez a munka.

Életképek a magyar sportbírókról

Fotó: Hajóka Sportfotó

No de mégis, hogyan lehet belőlünk sportbíró?

Először is meg kell felelni a részvételhez szükséges feltételeknek, amik az alábbiak:

  • Magyar állampolgárság
  • A tanfolyam vizsganapjáig betöltött 18. életév
  • Megszerzett legalább középfokú végzettség (szakmunkásképző, érettségi vagy ennél magasabb végzettség) (Ezt a regisztrációkor a bizonyítvány vagy annak fénymásolatának bemutatásával igazolni kell.)
  • A tanfolyam részvételi díjának utalása az adott helyszín jelentkezési határidő lejártáig.
  • A jelentkezés elfogadása csak a díj utálásának beérkezése után válik véglegessé.

A Magyar Nemzeti Autósport Szövetség oldala alapján több időpoontban van lehetőségünk a tanfolyamra jelentkezni, de az első Budapesti csoport már betelt.

A következő tanfolyamra A Balaton Park Circuit-en kerül sor, a március 25-ével kezdődő héten, ahova a jelentkezési határidő 2024. február 19. (hétfő) 23:59.

Mindez három alkalomból és a vizsgaidőpontból áll, ami 28.500 Ft, amit tartalmaz a biztosítási díj is.

A jelentkezést pedig itt lehet elküldeni, de érdemes előtte még részletesebben tájékozódni.

Viszont amennyiben nem sikerülne a most következő alkalomra való jelentkezés, nem kell búsulni, hiszen még március végén is fognak még tanfolyamok indulni, 2024. március 9. (szombat) 23:59 és 2024. március 11. (hétfő) 23:59 jelentkezési zárásokkal.

A tanfolyamokról további információkat a MNASZ Sportbírói Bízottság oldalán lehet olvasni.

A McLaren minden tagja bizakodó a szezonnal kapcsolatban

Slide Up
x

Releváns cikkek