Quantcast
Legfrissebb híreink
Hátralévő idő a Brit Nagydíj kezdetéig
Új videó a YouTube csatornánkon!
Mi az a sprintverseny?
Fotó: Red Bull Content Pool/Peter Fox/Getty Images
Formula 1

Mi az a sprintverseny?

A héten rendezik meg a Brazil Nagydíjat. Bár ez már a harmadik sprintverseny lesz a szezonban és hatodik az indulása óta, még vannak, akik nem tudják hogyan épül fel egy ilyen hétvége. Ezeknek a szurkolóknak ajánljuk ezt cikket.

21DE6E65 9A4C 49B9 A17D 6B22E2B1E174 | Rajtvonal Magazin
Forrás: Clive Rose/Getty Images/RBPC

A sprinthétvége formátumát 2021-ben vezették be a Forma 1-ben. A cél az volt vele, hogy egy izgalmasabb, kevésbé sablonos versenyt produkáljon vele a mezőny. Az első ilyen verseny tavaly Nagy-Britanniában volt.

Hogy épül fel egy hétvége?

Pénteken a szokásos módon megtartják az első szabadedzést. Itt viszont a csapatoknak nincs sok idejük új dolgokkal kísérletezni, mivel néhány órával később nem a második szabadedzés, hanem a sprintidőmérő következik. Az időmérő lényegében megegyezik egy átlagos hétvégivel, azon kívül, hogy a pilóták itt a sprintfutamra szerzik a pozíciókat. Aki itt megszerzi a polet, az csak a sprintversenyen indul biztosan onnan. Szombaton délelőtt megtartják sprintfutamot, délután pedig a hagyományos időmérőt, ami a főfutam rajtsorrendjét határozza meg. A vasárnap változatlan, aznap tartják a főfutamot.

Mi az a sprintverseny?

A szombaton megrendezett “kisfutam” egy 100 kilométeres sprint. Ez egy normál futamtáv egyharmada, itt nem kötelező a kerékcsere sem.

Oké, és ezt plusz díjazás nélkül bevállalták?

Egy sprinthétvége a pontok és költségvetési szempontból is különbözik egy normális nagydíjtól. A csapatok sprinthétvége alatt szerzett töréskárai és egyéb költségei nem számítanak a költségvetési sapka alá. Pontok szempontjából is “jól” járnak a csapatok. A sprintfutamon az első nyolc helyezett kap pontot. A győztestől kezdve 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1 pontot kapnak.

Releváns cikkek

1 megjegyzés

  1. Palmer: Ha nem lesznek kaotikusak a versenyek, akkor Verstappen nyerni fog

    […] ahol pluszban egy sprintversennyel is meglesz toldva az esemény, aminek a formációjáról itt irtunk, ezzel is izgalmasabbá téve a […]

A hozzászólások lezárva.