Quantcast
Legfrissebb híreink
Hátralévő idő a Spanyol Nagydíj kezdetéig
Hivatalos: Binotto távozik a Ferraritól!
Formula 1

Hivatalos: Binotto távozik a Ferraritól!

Ahogy az már az elmúlt hetekben hallható pletyka volt, Mattia Binotto valóban távozik a csapatvezetői helyéről, 27 évnyi munka után a csapattól.

DD48B09C D049 4CD2 96A9 A3D10D3CF9CC | Rajtvonal Magazin

Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy Mattia Binotto állása valóban nem áll stabilan a Ferrarinál. Erre főképp az olasz sajtó kapott még rá a Brazil Nagydíj után. Amit aztán azóta a vörösök elutasítottak, és Leclerc is nyilatkozott róla, hogy megbíznak a csapatvezetőben.

Binotto, 1995-ben csatlakozott a Ferrarihoz, az erőforrás részlegéhez ahol részt vett a csapat 2000-es évekbeli sikereiben, ahol a Német Schumacherrel halmozták sorra a bajnoki győzelmeket. Ezt követően, 2013-ban lett a részleg vezetője, ahonnan aztán nem sokkal később a technikai igazgatói állást kapta meg a távozó James Allison, azóta a Mercedes kötelékében dolgozó Britt helyére, még 2016-ban. A csapattal sikerült is pár győzelmet szerezniük, viszont a 2018-as bukás után az akkori csapatfőnöknek, Maurizio Arrivabene-nek mennie kellet, ezért az ő helyére érkezett meg Mattia Binotto 2019-ben.

Binotto
Baloldalt Mattia Binotto, és mellette Maurizio Arrivabene

A Ferrari a 2022-es szezont erősen kezdte, hiszen már szezon első két versenyét sikerült megnyerniük, ami egy igazán reményteljes évnek tűnt számukra. Ekkor Binotto helye még rendíthetetlennek tűnt, mivel az akkori kilátások szerint 1 év alatt összehoztak egy bajnok autót, azután, hogy 2020-ban csak a konstruktőri 6. helyezést sikerült csak elérniük.
Viszont nem sok verseny telt el, mire a Red Bull is összeszedte magát, és elkezdte le hozni a lemaradását a vörösökhöz képest. Mire aztán a Ferrari is elkezdett hibát, hibára halmozni, kezdve az erőforrás gyengeségeivel és a sorozatos stratégiai hibákkal, aminek végül az lett az eredménye, hogy a Ferrari mérföldekkel a Red Bull mögött fejezte be az idei szezont.

A szezonzáró után kiadott nyilatkozatok alapján Binotto szerint elérték a csapattal a kitűzött célokat, és elégedettek az idei évvel.

“Azt hiszem, ha visszatekintek a szezonra – igen, volt néhány hullámvölgyünk, még nem mi vagyunk a legjobbak, a leggyorsabb autó a pályán, de azt hiszem, elértük a fő célunkat – ami az volt, hogy visszatérjünk, hogy versenyképesek legyünk a 2022-es autók új korszakában.” – nyilatkozta a The Race számára.

Binotto
Charles Leclerc gumit éget a bajnoki 2. helyezés örömére, az Abu Dhabi-i szezonzáró verseny végén

Ámde, a Ferrari felső vezetése nem  így gondolta végül, és Binottonak mennie kell.

Az, hogy ki fog a helyére kerülni, még nagy kérdés. Binotto vezetése a Ferrari számára ismét a stabilitás időszakát hivatott bevezetni, és eltávolodni attól a politikától, amely a Ferrari történelmének nagy részében a félelem kultúráját és a forgóajtó politikáját hozta létre. A jelentett távozása aláásná ezt a folyamatot, és nem tudni, hogy a Ferrari rendelkezik-e azonnali utóddal, mint például Frédéric Vasseur, aki a helyére léphetne. A köztes időszakban Binotto feladatait rövid távon Benedetto Vigna vezérigazgató veheti át, a The Race információi szerint, hogy felügyelje a 2023-as autó fejlesztéseit. A későbbiekben pedig Vasseur érkezhet Vigna helyére.

 

 

Borítókép/képforrás: PlanetF1, Sky Sports, Instagram, @scuderiaferrari, F1 Twitter

Releváns cikkek