Quantcast
Legfrissebb híreink
Hátralévő idő a Brit Nagydíj kezdetéig
Új videó a YouTube csatornánkon!
3 piros zászló, 2 kör káosz – Ausztrál Nagydíj összefoglaló
Formula 1

3 piros zászló, 2 kör káosz – Ausztrál Nagydíj összefoglaló

A versenyzők néhány kör roncsderbit, a versenybírók Michael Masit idéző káoszt mutattak be a 37. Ausztrál Nagydíjon. Virtuális és hagyományos biztonsági autó, sárga zászló, piros zászló. Mindenből kaptunk a mai extra hosszú futamon.

Ausztrál Nagydíj Verstappen ünnepel
Fotó: Mark Thompson/Getty Images/Red Bull Content Pool

Verstappen első helyről indulva szörnyen rajtolt, Russell az első kanyarban meg is előzte, és még az első körön belül Hamilton is. Charles Leclerc versenyének hamar vége lett, a rajt után a 3. kanyarban túlságosan ráhúzta a kormányt Strollra és összeértek. Végül Stroll sértetlenül továbbment, Leclerc pedig a pályán kívül végezte, ekkor küldték be először a biztonsági autót.

Az újraindítás után 3 körrel Alexander Albon tette falba az autóját a 6. kanyarban. A kanyarbejáraton túl volt a sebessége és eldobta az autó a hátsó tengelyét. Albon nagy sebességgel a falba csapódott, aztán kicsit vissza is csúszott a pályára, ezért piros zászlót lengettek. Miután eltakarították a törmelékeket, állórajttal újraindult a futam és nem sokkal utána már Verstappen az élen volt.

A 18. körben George Russellnek kigyulladt az autója és néhány kör virtuális biztonsági autós körözés következett. Miután harmadjára is elengedték a mezőnyt kissé unalmas, néhány előzéssel megfűszerezett ~30 kör következett. Az 54. körben Kevin Magnussen az első kanyarkombinácóban kissé elbambulhatott, és ennek eredményeképp nagy sebességgel hozzáért a pályaszéli falhoz és leszakadt a jobb hátsó kereke, ami miatt újból piros zászlót lengettek a pályabírók. A pilóták bevonultak a boxutcában és lévén, hogy van még 4 kör a versenyből, a roncsok eltakarítása után állórajt következett, immáron csak 16. autóval a pályán. Itt kezdődött a káosz…

Felállt mind a 16 autó a rajtrácsra és kialudtak a lámpák. Verstappen az első két rossz rajtja után, most meg tudta tartani az első helyét. Mögötte viszont sokan nem maradtak pozícióban. Pierre Gasly elfékezte az első kanyart, amivel Pérezt kiterelte, Strollt pedig belökte a sóderágyba. Innen még mindhárom versenyző tovább tudott menni. Gasly miután visszatért a pályára, figyelmetlenségből ráhúzta a kormány csapattársára, és mindketten a falban végezték, ezzel az Alpine nullázott a hétvégén. Stroll a hármas kanyarban Hülkenberg nyomására elfékezte magát és kiment a pályáról, de sértetlenül tovább tudott menni.

Ausztrál Nagydíj Alpineok ütköztek

Carlos Sainz még az egyes kanyarban megpörgette Fernando Alonsot, de nagy szerencséjükre egyiküknek sem sérült meg az autója. A roncsderbire emlékeztető káoszt látva újból piros zászlót lengettek és mindenki – mármint, aki nem esett ki – visszament a boxutcába. A kivezető körrel és a rajttal együtt már az 57. körben jártak a versenyzők az 58-ból, ami azt jelentette, hogy versenyre már nem számíthatunk, ugyanis az újabb újraindításhoz szükséges kivezető kör lenne az utolsó. Végül 10-20 perc várakozás után az az eredmény született, hogy a megmaradt autók visszaállnak a harmadik rajt előtti sorrendbe, és elvégeznek egy gördülő rajtot, – tehát nem állnak fel a rajtrácsra – amivel be is fejezik az utolsó kört. Közben Carlos Sainzot 5 másodpercre büntették, amivel kicsúszott a top 10-ből, így a Ferrari is nullázott ma.

A pilóták libasorban átszelték a célvonalat, ezzel Max Verstappen megszerezte 37. győzelmét, Alonso pedig harmadjára lett harmadik a szezonban. A McLaren két pont nélküli futam után, most mindkét autójával pontot szereztek. Oscar Piastri a hazai futamán gyűjthette be az első Forma 1-es pontjait.

FssbkhxXgAIPY0r | Rajtvonal Magazin
Forrás: F1 Twitter

Releváns cikkek

2 Megjegyzések

  1. Gasly bocsánatot kért Ocontól a két Alpine kiesését okozó baleset miatt

    […] 3 piros zászló, 2 kör káosz – Ausztrál Nagydíj összefoglaló […]

  2. Russell: A Red Bull visszafogja az autóját, nehogy az FIA jobban megvizsgálja

    […] 3 piros zászló, 2 kör káosz – Ausztrál Nagydíj összefoglaló […]

A hozzászólások lezárva.