Quantcast
Legfrissebb híreink
Hátralévő idő a Magyar Nagydíj kezdetéig
Új videó a YouTube csatornánkon!
Gasly bocsánatot kért Ocontól a két Alpine kiesését okozó baleset miatt
Fotó: Alpine
Formula 1

Gasly bocsánatot kért Ocontól a két Alpine kiesését okozó baleset miatt

Pierre Gasly bocsánatot kért csapattársától, miután kiváltotta azt az ütközést, ami miatt kiestek az Ausztrál Nagydíj végén.

Az Alpine pont nélkül távozott az Ausztrál Nagydíjról annak ellenére, hogy két körrel a vége előtt mindkét pilótája az első tízben volt. Gasly az ötödik helyen haladt, öt hellyel Esteban Ocon előtt, amikor a futamot másodszorra is piros zászlóval leintették.
Gasly azonban szélesre futott az első kanyarban, és úgy állt vissza a pályára, hogy több autó is elhaladt mellette. Ezután összeakadt Oconnal, ami miatt mindketten a kettes kanyar falában találták magukat.

Gasly, akit már csak két büntetőpont választ el attól, hogy elérje a 12 pontot, ami automatikus eltiltást vonna maga után, csak röviden beszélt a futam után.

“Nincs mit mondanom. Csak rendkívül csalódott vagyok, és csak a pozitívumokra szeretnék emlékezni. Nem számítottunk arra, hogy egy Ferrarival fogunk harcolni, és hogy Alonso a verseny nagy részében a láthatáron lesz. Szóval ez az, amire emlékezni fogunk. A többit egyszerűen nem tudom kommentálni, és túlságosan csalódott vagyok ahhoz, hogy itt álljak és nézzem, ahogy ezek a srácok egy kört tesznek még meg.”

Ocon elmondta, hogy csapattársa bocsánatot kért az ütközésért. Úgy érzi, könnyen összeakadhatott volna bármelyik másik versenyzővel a kaotikus újraindításnál.

“Őszintén szólva bárkivel összeütközhettem volna, mert rengeteg autó indult el. Nyilvánvalóan az lett a vége, hogy Pierre nem hagyott nekem sok helyet, de nem neheztelek rá. Eljött és bocsánatot kért. Ahogy mondtam, bárki lehetett volna.”

Pierre Gasly,Alpine
Fotó: Alpine

Gasly elkerülte a büntetést

Az érintkezés következtében mindkét Alpine kiesett, a duót ezt követően az FIA felügyelők elé idézték, mert állítólag megsértették az FIA Nemzetközi Sportkódexének egy, a vezetési normákra vonatkozó cikkelyét.

“Az ütközés okozása, a súlyos hibák megismétlődése vagy az autó feletti kontroll hiányának látszata (például a pálya elhagyása) a felügyelők felé jelentésre kerül, és büntetés kiszabását vonhatja maga után, akár az érintett versenyző kizárásáig bezárólag.”

Közel öt órával a versenybírákkal való megbeszélés után a végeredmény az lett, hogy Gaslyval szemben nem tesznek további lépéseket. Ez megkíméli az egykori AlphaTauri versenyzőt egy esetleges versenyzői eltiltástól, mivel Gaslynak már 10 pontja van a versenyengedélyében a versenyzésből való felfüggesztéshez szükséges 12 pontból.

Az FIA indoklása szerint versenybaleset történt.

“A felügyelők meghallgatták a 10-es autó versenyzőjét [Pierre Gasly], a 31-es autó versenyzőjét [Esteban Ocon], emellett a csapat képviselőjét, valamint megvizsgálták a pozicionáló/marsalling rendszer adatait, a videót és az autóban készült videós bizonyítékokat, és megállapították, hogy az első körös versenybaleset történt. Mindkét autó versenyzője elismerte és elfogadta. A körülményekre való tekintettel nem tettünk további lépéseket.”

Gaslynak kettővel több pontja van a versenyengedélyében, mint az ex-McLaren pilótának, Daniel Ricciardónak és az Aston Martin versenyzőjének, Lance Strollnak, és minden egyes megrovás után 12 hónapot kell várnia, hogy a pontszáma csökkenjen. Ez azt jelenti, hogy Gaslyt közvetlenül az Emilia Romagnai Nagydíj utánig fenyegeti a kispadra kerülés veszélye, mivel a következő hétfőn [május 22-én] lesz egy éve, hogy a 2022-es Spanyol Nagydíjon megállapították, hogy ütközést okozott Stroll-lal.

Bár Gaslytól visszamenőlegesen nem vonnak le pontokat azért, amikor a szabályok szerint veszélyes vezetésnek minősülő pályabejárási limitek túllépését ítélték meg, a rendszert felülvizsgálják, hogy enyhítsék a kevésbé kirívó hibákért járó büntetéseket, hogy azok ne határozzák meg a versenyzéstől való eltiltást.

3 piros zászló, 2 kör káosz – Ausztrál Nagydíj összefoglaló

Forrás: racefans.net motorsport.com Global  

Releváns cikkek

1 megjegyzés

  1. Sainz: Elfogadhatatlan, túl szigorú büntetés

    […] Gasly bocsánatot kért Ocontól a két Alpine kiesését okozó baleset miatt […]

A hozzászólások lezárva.