Quantcast
Legfrissebb híreink
Hátralévő idő a Brit Nagydíj kezdetéig
Új videó a YouTube csatornánkon!
Damon Hill kétségbe vonja Max Verstappen jövőjét, szerinte nem érzi jól magát
Fotó: Gregory Lenormand/DPPI/Red Bull Content Pool
Formula 1

Damon Hill kétségbe vonja Max Verstappen jövőjét, szerinte nem érzi jól magát

Az 1996 világbajnoka, Damon Hill azt gyanítja, hogy Max Verstappen már nem érzi jól magát Forma-1-es pilótaként, és nagyon szokatlannak tartja a visszavonulással kapcsolatos “fenyegetéseit”.

A kétszeres F1-es világbajnok Max Verstappen még csak 25 éves, de úgy tűnik, a holland pilóta máris a paddockból való távozás utáni életen gondolkodik.
Verstappen 2021 után világossá tette, hogy elérte célját, a Forma-1-es világbajnoki címet, minden, ami ezután következik, bónusznak tekinthető.

Verstappennek 2028 végéig van szerződése a Red Bullal, s utalt arra, hogy nem marad sokáig a sportágban, mivel az Forma-1 egyre több sprintfutamot és nagydíjhétvégét szeretne beilleszteni az egyre bővülő naptárba.

Az Ausztrál Nagydíj hétvégéjén, miután megszerezte a pole pozíciót, Verstappen világossá tette, hogy nem rajong azért, amerre a sportág halad.

“Remélem, nem lesz túl sok változás, különben nem leszek túl sokáig a pályán. Egyáltalán nem vagyok a rajongója. Ha ilyen dolgokat csinálunk, akkor a hétvége nagyon intenzívvé válik, és már így is sok futamot teljesítünk. Megértem, hogy minden napot izgalmassá akarnak tenni, de le kellene csökkenteni a hétvégét, és csak szombaton és vasárnap kellene kvalifikálni és versenyezni, és azt a két napot izgalmassá tenni.”

“Beleérkezünk azokba az időszakokba, amikor egyszerre 24, 25 futam van, elkezdtünk errefelé tartani, és ha elkezdünk még több dolgot hozzáadni, az számomra amúgy sem éri meg. Nem élvezem ezt.
Számomra a sprintverseny a túlélésről szól. Nem a versenyzésről. Számomra, ha gyors az autód, nincs mit kockáztatni. Én inkább csak életben tartom az autómat, és gondoskodom arról, hogy jó versenyautó legyen vasárnapra, és még ha meg is változtatjuk a formátumot, egyszerűen nem találom a Forma-1 DNS-ében, hogy ilyen sprintfutamokat rendezzünk.”

“Az F1 arról szól, hogy a kvalifikáción a lehető legtöbbet hozzuk ki magunkból, aztán vasárnap legyen egy csodálatos vasárnap, egy jó hosszú versenytáv, és ez a sportág DNS-e – és nem értem, vagy nem tudom, miért kellene ezen változtatni, mert szerintem az akció eddig is jó volt.”

Damon Hill, Max Verstappen, Red Bull
Fotó: Mark Thompson/Getty Images/Red Bull Content Pool

Hill a Sky Sports F1 podcastjában jelent meg ezen a héten, ahol Simon Lazenby és Jess McFadyen mellett a Sprint formátumról és Verstappen megjegyzéseiről is beszélt. Lazenby úgy véli, Verstappen Sprintekkel kapcsolatos álláspontját az alakítja, hogy jelenleg domináns autóban ül.

“Szerintem ezzel csak azt akarja mondani, hogy ‘Nem szeretjük a Sprint-futamokat, mert nyerünk, méghozzá kényelmesen. Miért vállalnánk több kockázatot, ha nincs rá szükség? Tiltakozom, bíró úr!’. Talán cinikus vagyok. Ő egy régi vágású versenyző, nem igaz? Max egyike azoknak az embereknek, akik hisznek a nagydíj szentségében, és ez határozottan egy olyan eset, amivel lehet vitatkozni.”

“De úgy gondolom, hogy van egy olyan elem, hogy ‘nekünk van a legjobb autónk, miért küzdenék még jobban?’. Szerintem, ha negyedikek vagy ötödikek lennének, akkor úgy gondolkodnának, hogy ‘Oké, nos, ez egy extra dimenziót ad, amivel kihívhatjuk azokat, akiknek a domináns autójuk van’.”

Hill, aki nem értett egyet Lazenby álláspontjával, azt mondta, Verstappen álláspontja összhangban van a nem túl szigorú személyiségével.

“Szerintem Maxnál van egy ilyen elem, hogy nem akarja felesleges dolgokra pazarolni az idejét, amiket igazából csak újdonságként találnak ki. Szerintem ő egy ilyen ember. Szóval el tudom képzelni, hogy csak azért mondja ezt, mert azt gondolja, hogy ‘nos, én csak azért jöttem ide, hogy nagydíjat nyerjek. Csak azt akarom, hogy egy verseny jelentsen valamit. Nem akarok egy fél értékű futamot, mi értelme lenne annak az önéletrajzodban? Az emberek nem fogják azt kérdezni, ‘Hány nagydíjat nyertél, és most hány sprintet nyertél?’.”

Damon Hill, Max Verstappen, Red Bull
Fotó: Mark Thompson/Getty Images/Red Bull Content Pool

McFadyen arra utalt, hogy Verstappen valószínűleg marad, amíg a Red Bull élvezi azt az előnyt, hogy a leggyorsabb autóval rendelkezik az Forma-1-ben, így a holland pilóta viszonylag könnyen gyűjtögetheti a győzelmeket és a címeket, miközben más csapatok küzdenek a lemaradásért.

“Ez az a srác, aki azt mondta, hogy befejezi a Forma-1-et, miután megnyerte az első bajnokságát. Olyan, mint egy régi vágású versenyző, de úgy gondolkodik, hogy ‘Mit kell még bizonyítanom? Már megcsináltam’. Jól érzi magát, és szerintem az a lényeg, hogy addig csinálja, amíg jól érzi magát.”

Hill azonban, aki 1999-ben véget vetett saját pályafutásának, miután rájött, hogy az 1998-as Belga Nagydíjon aratott legutóbbi győzelme ellenére már nem élvezi a sportot, azt mondta, gyanítja, hogy Verstappen nem élvezi annyira a Forma-1-et, mint ahogy azt egy versenyző az ő helyzetében elképzelhető.

“Max visszavonulással való fenyegetőzése nagyon szokatlan. Elég furcsa ezt hallani, nem igaz? Úgy értem, mit fog kezdeni magával? Most már tényleg abba kellene hagynia. Álljon le most – már megtette! Említette a szórakozást – szerintem ez egy nagyon fontos pont. Néha úgy érzem, hogy nem érzi jól magát. Szerintem szeretni kell azt, amit csinálsz, különben az egész csak kimerül.”

McFadyen egyetértett Hill-lel, mondván, hogy a nagydíjszezon során a versenyzőkre nehezedő egyre nagyobb teher valószínűleg arra készteti Verstappent, hogy átgondolja a jövőjét.

“Erről beszélt – ha egyre több futamot adunk hozzá, egyre nagyobb terhet róva a versenyzőkre, egyre több utazást, és akkor még ezeket a minifutamokat is hozzáadjuk ehhez a keverékhez, akkor szerintem ez az, ami miatt feldúlt volt. Azt mondja, hogy amiért engem fizetnek, amiben megegyeztünk, az az alapdíjam. Most arra kérsz, hogy egyre többet és többet és többet csináljak.”

“Ezzel, és a sok plusz érdeklődéssel, a több médiamunkával és mindennel, ami ezzel jár, azt hiszem, azt mondja, hogy eljön az a pont, amikor már nem akarja ezt csinálni,” – fejezte be McFadyen.

Pérez: Több tisztelet van közöttem és Max között, mint azt gondoljátok

 

Forrás: planetf1.com skysports.com  

Releváns cikkek

1 megjegyzés

  1. Így érzi magát Schumacher magát a Mercedesnél

    […] Damon Hill kétségbe vonja Max Verstappen jövőjét, szerinte nem érzi jól magát […]

A hozzászólások lezárva.