Quantcast
Legfrissebb híreink
Hátralévő idő a Brit Nagydíj kezdetéig
Új videó a YouTube csatornánkon!
Damon Hill, a Liberty Media térnyeréséről: Néha türelmesnek kell lenni és várni
Fotó: Peter van Egmond/Getty Images/Red Bull Content Pool
Formula 1

Damon Hill, a Liberty Media térnyeréséről: Néha türelmesnek kell lenni és várni

Max Verstappen úgy tűnik, rendkívül hidegvérrel halad a harmadik bajnoki cím felé. Semmi felhajtás, semmi izgalom, csak egy simán megnyert világbajnoki cím felé halad.

Nem kétséges, hogy a Liberty Media – a Forma-1 tulajdonosa – irodájában csodálattal tekintenek a kétszeres bajnok teljesítményének színvonalára. Valószínűleg van egy kis nyugtalanság is, most, hogy egy fölényes Verstappen morfondírozik azon, amit a Liberty Media évekig gondosan épített.

A Forma-1-nek a bevált amerikai koncepció szerint többnek kell lennie, mint egy sportnak. Nem utolsósorban drámára van szüksége a szókimondó karakterek között. Ez eladható, ahogy azt a Netflix “Drive to Survive” című sorozata is bizonyította. A Liberty Mediának részben forgatókönyvbe foglalt (és helytelen) történeteivel viszonylag rövid idő alatt sikerült teljesen új közönséget elérnie. A nagyobb közönség több szponzort jelent, ami magasabb bevételt is hoz magával.

A Forma-1, mint egy unalmas szappanopera, tele drága autókkal és keményfiúkkal. “Ennek egyáltalán semmi köze a versenyzéshez” – mondta nemrég a Sky Sports Forma-1-es podcastjában Damon Hill egy korábbi világbajnok.

“Hogy a sportág iránti kereslet és érdeklődés mennyire megváltozott, annak köze van valamihez, aminek semmi köze a versenyzés formátumához. Hanem azzal, hogy a sportágat olyan módon kommunikálják az új rajongóknak és a régi rajongóknak, ahogyan eddig még nem láttuk.”

A Liberty Media megváltozott megközelítésében rejlik egy veszély. Ha a dráma és az izgalom alábbhagy, ezek a nézők ugyanolyan gyorsan távozhatnak, mint ahogy jöttek. Például a mostani szezonban, ahol Max Verstappen mérföldekkel a többiek fölött jár. Az egyetlen konkurenciát Sergio Pérez jelenti, bár a mexikói nem tűnik képesnek arra, hogy komolyabban megtámadja csapattársát. Rendkívül monoton évnek nézünk elébe, éppen akkor, amikor az új nézők már hozzászoktak az állandó drámához.

Verstappen rajongói ehhez hozzászokhattak már. A megrögzött autóversenyző-rajongók viszont kétségkívül felismerik annak a teljesítménynek a szépségét, amikor egy versenyző kiugróan megveri a mezőny többi tagját. Mégis, egy csomó új rajongó biztosan kimarad, mivel az Forma-1 egy szuverén Verstappennel túl unalmassá és kiszámíthatóvá válik. A Liberty Media kétségtelenül felismerte, hogy ez egy pilóta dominanciájának negatív mellékhatása, és más módokon gondolkodik, hogy a drámaiságot és az izgalmakat fenntartsa.
A több sprintverseny bevezetése az első következmény.

“Öt futamból három jó és két unalmas lesz. Mindig lesz három jó, és lehet, hogy lesz minden idők abszolút klasszikusa. Ebbe senki sem avatkozott bele, egyszerűen megtörtént. Ez az, amit ez a sport tesz. Úgy gondolom, hogy van egy veszély, minél jobban beleavatkozol abba, hogy minden versenyen eljussunk ahhoz a klasszikus futamhoz, valójában már nem növeled az esemény ritkaságát, csak a normává teszed. Ez az egyik csapda, ha izgalmasabbá tesszük a dolgokat,” – tért vissza Hill, visszatekintve saját Forma-1-es pályafutására.

Amióta az amerikaiaké a Forma-1 jogai, a változtatásokat nyaktörő sebességgel hajtották végre. Ezek többsége abszolút sikeresnek bizonyult, hiszen a Forma-1 világszerte jól teljesít. Azonban fennáll a veszélye annak, hogy az új mesterkedések miatt a sportág túlságosan eltávolodik a lényegétől, és valóban csak egy rendkívül drága szappanopera marad.
Hillnek ezért egy fontos tanácsa van a Liberty Media számára.

“Néha türelmesnek kell lenni és várni, hogy megtörténjen.”

Az Ausztrál Nagydíjon pályára rohanók eltiltásra számíthatnak a jövőbeni versenyekről

Forrás: gpblog.com  

Releváns cikkek

1 megjegyzés

  1. Steiner: A Forma-1 nem lehet túl drákói a formátumváltoztatások terén

    […] Damon Hill, a Liberty Media térnyeréséről: Néha türelmesnek kell lenni és várni […]

A hozzászólások lezárva.