Quantcast
Legfrissebb híreink
Hátralévő idő a Spanyol Nagydíj kezdetéig
Leclerc pályarekorddal szerezte meg a polet
Formula 1

Leclerc pályarekorddal szerezte meg a polet

Meglehetősen elhúzódott az Azerbajdzsáni Nagydíj időmérője, de megérte a várakozás, ugyanis a Q3 a vártnál is több izgalmat tartogatott. Leclerc és Verstappen megdöntötte Valtteri Bottas 2017-es pályarekordját.

Leclerc nagyon örül a polejának
Fotó: Scuderia Ferrari Press Office

Ez a hétvége Sprint hétvége, tehát a pilótáknak mindössze egy órájuk volt a gyakorlásra az időmérő előtt. Pontosabban annyi se, mert Pierre Gasly autójának meghibásodása az első szabadedzésen, 10-15 értékes percet is elvett a versenyzőktől. A kevés gyakorlásnak meg is lett a böjtje az időmérőn. Nyck de Vries alig 8 perccel a Q1 kezdete után elfékezte a hármas kanyart és falba tette az autót. Több dolog is közrejátszott a balesetben. De Vriesnek nagy volt a bemeneti tempója, viszont nem sokkal ez előtt még javították az autójának hátsó fékkörét, ami nem biztos, hogy 100%-osra sikerült. Ezt tetézve az első szabadedzéshez képest most a hármas kanyar már árnyékban volt, tehát a megszokottnál hidegebb is volt az aszfalt azon a ponton. Végül nagyjából 15 perc várakozás után újraindították az időmérőt, de nem sokáig.

Az újraindítástól számolva nem telt el 3 perc, amikor az élő kép egy összetört Alpinet mutatott. Kiderült, hogy Pierre Gasly ugyanabban a kanyarban törte össze az autóját, mint Nyck de Vries, viszont kicsit később és más szögben találta el a falat, így még el tudott menni az első megnyitásig, hogy ne a pályáról kelljen elszállítani az autót. Ez azonban nem volt elég a megszakítás elkerüléséhez, ugyanis felszakította a Tecpro falat, amit javítani kellett. Újabb 10-15 perc egyhelyben állás után másodjára is újraindulhatott az időmérő első harmada.

A Q1 maradék 5-6 perce nem tartogatott több izgalmat. Zhou Guanyu, Nico Hülkenberg és Kevin Magnussen volt a maradék három kieső a két balesetező után.

Az időmérő második harmada meglepően nyugodtan telt. Néhány megcsúszáson és pár elfékezésen kívül nem sok említésre méltó történt. Ami sokakat meglephetett, hogy a Q2 végi hajrában az új kört futók szép lassan kitúrták George Russellt a top 10-ból, a britnek pedig nem volt ideje javítani, így nem jutott be a Q1-be. Russellen kívül Esteban Ocon, Alex Albon, Valtteri Bottas és Logan Sargeant maradt ki a legjobb 10-ből.

A Q3 végéhez közeledve, nem meglepő módon Max Verstappen állt az első helyen. A holland elment egy újabb gyorskörre, amivel megdöntötte Valtteri Bottas 2017-es, még a Mercedesszel szerzett pályarekordját. Alig egy percen belül azonban Charles Leclerc is átszelte a célvonalat, és meglepő módon ezredre pontosan ugyanolyan időt futott, mint Verstappen, tehát 1:40,445-öt. Ha így maradt volna, Verstappen szerezte volna meg a polet, ugyanis ő futotta meg előbb a kört. Viszont még volt idő egy utolsó gyorskörre mindkettőjük számára. A holland alig tudott javítani, viszont Leclerc elképesztő, 1:40,203-as kört futott, amivel sorban harmadjára szerezte meg az első helyet Azerbajdzsánban. A harmadik helyen a másik Red Bullos, Sergio Pérez ünnepelhetett.

Releváns cikkek

2 Megjegyzések

  1. Leclerc a hétvége második időmérőjén is dominált

    […] délelőtt tartották a Forma 1 első, új formátum szerinti sprintidőmérőjét, amit a pénteki hagyományos időmérőhöz hasonlóan Charles Leclerc […]

  2. Verstappené a pole a szezon második pályarekordjával!

    […] Azerbajdzsán után, idén másodjára szerzi meg egy versenyző az első rajtkockát pályarekorddal. Holnap Max Verstappen indulhat elölről, mögüle pedig Sainz és Norris! […]

A hozzászólások lezárva.