Quantcast
Legfrissebb híreink
Hátralévő idő a Brit Nagydíj kezdetéig
Új videó a YouTube csatornánkon!
Az F1 először készít közvetítést a Monacói Nagydíjról
Fotó: Peter Fox/Getty Images/Red Bull Content Pool
Formula 1

Az F1 először készít közvetítést a Monacói Nagydíjról

A Forma-1 idén először készít televíziós közvetítést a Monacói Nagydíjról, így a helyi házigazdáknak véget ér a verseny feletti kontroll.

Korábban a helyi Tele Monte Carlo csatorna készítette az esemény közvetítését, de mostantól az F1 fogja ellenőrizni az esemény közvetítési szempontjait, beleértve a nemzetközi adást is, amit például Magyarországon az M4 Sport vesz át, és keveri rá Wéber Gábor, Nagy Dani, Ujvári Máté, avagy Kiss Norbert hangját.

Ez a változás azt jelenti, hogy csakis is kizárólag az F1-nek lesz meg a privilégiuma arra, hogy az adott szezonban minden futamról a nemzetközi adást a saját, az alapvetően világot bejáró saját csapatuk közvetítse a továbbiakban, ami az első alkalom a történelemben, hogy ez megtörténik.

Egy korszak vége a helyi házigazdák számára

Az 1990-es években a helyi műsorszolgáltatók készítették a nagydíjak közvetítéseit. Az ingyenesen fogható ITV, az RTL és a Rai például a brit, a német és az olasz futamokat közvetítette, a helyi műsorvezetők pedig a hazai versenyzőkre helyezték a hangsúlyt.
A közvetítések minősége hétről hétre változott. Míg az ITV-hez hasonló műsorszolgáltatók olyan közvetítéseket készítettek, amelyek megfelelnek a mai szabványoknak, más műsorszolgáltatók gyengébb közvetítéseket kínáltak.

Ezzel párhuzamosan az F1 fejlesztette a Biggin Hillben működő belső kapacitását, és 1996-ban bevezette az F1 Digital+ szolgáltatást.
A művelet egy továbbfejlesztett többnézetes szolgáltatást nyújtott, ahol az F1 minden versenyhétvégén az akciót produkálta, míg az ingyenesen fogható társaik korlátozott számú fedélzeti kamerát és ehhez képest gyenge kameraszögeket kínáltak.

Bár az F1 a 2002-es szezon után befejezte a fizetős televíziós tevékenységét, értékes tanulságokat vontak le a kísérletből. Felismerve a fizetős televíziós termék előnyeit, a sorozat elkezdte a nemzetközi adások gyártását házon belül központosítani, és megszüntette a helyi ellenőrzést.
Az otthoni nézők látták a változás előnyeit: az F1 közvetítéseinek minősége javult a versenynaptár egészében, így a rajongók a versenyhétvégéktől függetlenül egységes terméket kaptak.

A 2000-es évek során a helyi műsorvezetőkről a házon belüli gyártásra való átállás végbement, és a Japán Nagydíj volt az utolsó előtti futam, amely 2011-ben, a Fuji Televízióval kötött megállapodás megszűnése után lemondott a helyi irányításról.

Monaco azonban kivétel maradt az elmúlt évtizedben.

Az F1 monacói ellenőrzésének előnyei

Az elmúlt években a rajongók kritizálták a Tele Monte Carlo által a nagydíjról készített közvetítést.
Az egyik figyelemre méltó incidens a 2021-es Monacói Nagydíj során történt, amikor a rendező elvágta a Sebastian Vettel és Pierre Gasly közötti intenzív csatát, hogy megmutassa ahogy Lance Stroll rosszul ítélt meg egy kanyart.

Míg a Forma-1 általános közvetítési minősége általában véve javult az elmúlt évtizedben, a monacói közvetítés minősége stagnált. Egy 2018-ban ezen az oldalon megjelent részletes írás rávilágított a TMC Monacói Nagydíj közvetítéseivel kapcsolatos problémákra, amelyek még a COVID utáni produkciókban is fennmaradtak.
A rajongók új és átdolgozott szögeket várhatnak, amelyek az autók sebességét mutatják be, a meglévő szögek mellett, amelyek a monacói kínálat védjegyévé váltak.

Ez a tavalyi futamon sem volt másképp, hiszen több szemet gyönyörködtető mozdulatot is teljesen kihagytak a fő közvetítésből. Ennek eredményeként a rajongók lemaradtak Lewis Hamilton és Esteban Ocon, Mick Schumacher és Alex Albon összecsapásairól, valamint George Russell előzéséről Lando Norris ellen a pálya nedves oldalán.

Környezetvédelmi akkreditációt kapott az AlphaTauri

Forrás: motorsportbroadcasting.com Mirror.co.uk  

Releváns cikkek

1 megjegyzés

  1. Domenicali: A versenyzőknek nem szabad elfelejteniük, hogy ők egy nagyobb kép részei

    […] Forma-1 vezérigazgatója, Stefano Domenicali reagált a versenyzők által a sorozatban az elmúlt szezonokban bevezetett változtatásokkal kapcsolatban […]

A hozzászólások lezárva.