Quantcast
Legfrissebb híreink
Hátralévő idő a Magyar Nagydíj kezdetéig
Új videó a YouTube csatornánkon!
Verstappen a sprint pole után a sprintfutamot is behúzta
Fotó: Lars Baron / Getty Images / Red Bull Content Pool
Formula 1

Verstappen a sprint pole után a sprintfutamot is behúzta

Max Verstappen nyerte a Forma-1-es sprintversenyt a 2023-as Osztrák Nagydíjon, miután az első körben brutális csatát vívott csapattársával, Sergio Pérezzel a nedves körülmények között.

Ott úgy tűnt, hogy mindkét Red Bull-pilóta letaszítja a másikat a pályáról, és ez lehetővé tette Nico Hülkenberg számára, hogy korán főszerepet játsszon a versenyben.

A rajtnál Pérez valamivel jobban elrajtolt a pole pozíciót megszerző Verstappenhez képest, majd a bokszfal mellett a belső ívről támadta csapattársát, amikor a páros az 1-es kanyar felé száguldott.
Pérez megelőzte Verstappent, majd olyan erővel vágott neki a 2-es kanyar kanyarján keresztül a felfelé vezető emelkedőn, hogy Verstappent rövid időre a fűre terelte.
Aztán a 3-as kanyarban Verstappen messziről beugrott Pérez mellé a belső ívről, ami miatt a mexikói nem maradt más választása, mint lehajtani a pályáról, és az erre célra jelzett ponton kellett visszatérnie a pályára, ahonnan ismét Verstappen mögé került.

A keveredésük feltartotta Lando Norrist, aki a harmadik helyről esett vissza az utolsó helyekre az első tízben, míg Hülkenberg olyan jól rajtolt, hogy ki tudta használni, amikor a Red Bullok a 4-es kanyarban ismét összecsaptak.

Pérez ismét kívülre került, és elvesztette a lendületét. Hülkenberg pedig olyannyira jobban jött ki a hosszú lejtős jobbos kanyarból, hogy az 5-ös kanyarban, hogy a 6-os kanyar gyors balosában már az élre tudott törni.
Ezáltal Verstappen könnyedén előzhetett, és a 24 körös verseny nyitó szakaszában másodperceket vert Hülkenbergre.

Hülkenberg eleinte karnyújtásnyira tartotta Pérezt, Carlos Sainz pedig szorosan követte a második Red Bullt, miközben a mögötte lévő mezőny leszakadt, de féltávnál, Verstappen közel 10 másodperces előnyével Pérez támadást tudott indítani.
Ezzel a mexikói a 12. körben visszavette a második helyet egy jobb kigyorsítással Hülkenberghez képest a 4-es kanyarból kijövet, aki Sainz is követett a 3-as kanyarból kijövet.

Közben George Russell 15. körben slick gumikra váltott.
A lágyakon mutatott tempója kilenc másik versenyzőt is arra ösztönzött, hogy slickre váltson, bár a Red Bullokat és Sainzot nem, akik zavartalanul futottak be a célba a kialakult sorrendben, Verstappen 21 másodperces előnnyel nyert Pérez előtt.

Ezáltal Sainz további 2 másodperces hátrányban volt a célba érkezésig, míg mögötte az Aston Martinok küzdöttek a célba érkezésig, ahol Lance Stroll próbálta vissza tartani Fernando Alonsót hogy megszerezze az ő negyedik helyét.

Hülkenberg húzott a legjobban, mivel a Haas úgy döntött a 17. körben, hogy a közepes keverékre cseréli, miután észrevették Russell lágyakon tanusított tempóját.

Végül a német az utolsó körben az 1-es kanyarban még megelőzte Esteban Ocont, de Hülkenberg a célba érkezésig már csak a hatodik helyet tudta csak megszerezni, pedig igen szép tempóval, 4 kör alatt dolgozott le 15 másodperces hátrányt Oconhoz képest.

Russell majdnem Ocon elé került, miután a sorrendben feljebb lépett, mivel a korai gumicserére vonatkozó döntése kifizetődött, és szinte holtversenyben ért célba az Alpine versenyzőjével, amikor a célvonal felé suhantak.

Ezzel az első nyolc számára le is zárult a pont szerzés lehetősége, mivel a print futamon csak az első nyolc kap pontokat.

A Red Bull cáfolja, hogy Pérez ülése veszélyben lenne

 

Releváns cikkek