Quantcast
Legfrissebb híreink
Hátralévő idő a Spanyol Nagydíj kezdetéig
Verstappen Norrist és Hamiltont legyőzve nyerte a Brit Nagydíjat – Összefoglaló
Fotó: Dan Mullan / Getty Images / Red Bull Content Pool
Formula 1

Verstappen Norrist és Hamiltont legyőzve nyerte a Brit Nagydíjat – Összefoglaló

Max Verstappen a McLaren pilótáját megelőzve megnyerte a lebilincselő Brit Nagydíjat Silverstone-ban.

A Red Bull versenyzője a rajtnál elvesztette a vezetést Lando Norris-al szemben, de nem sokkal később megelőzte őt. Az 52 körös összecsapás második felében a biztonsági autós periódus után Verstappen kis különbséggel elhúzott a McLaren előtt, és három másodperces előnnyel vezetve győzött, a dobogó harmadik fokára pedig Lewis Hamilton állhatott fel.
Az első 10 pilóta mindegyike a közepes gumit szerelte fel a nagydíj rajtjára, kivéve a hatodik helyen álló George Russellt, aki a lágy gumit választotta. Amikor kialudtak a lámpák, Norris a pole-győztes Verstappen elé ugrott, hogy átvegye a vezetést az Abbey-be, miközben Oscar Piastri keményen küzdött, hogy megszorongassa a Red Bull pilótáját a második helyért.

Hamilton szélesre futott Village-ben, és ezzel két helyet rontott Fernando Alonso és Pierre Gasly előtt. Piastri félig-meddig megnézte Verstappent Copse-ban, de visszalépett, és megtartotta a harmadik helyet Charles Leclerc előtt.

Verstappen az első néhány körben becserkészte a vezetőt, hogy egy másodpercen belül maradjon Norrishoz képest, amikor a harmadik kör elején aktiválódott a DRS. Az ötödik kör elején Verstappen a DRS-t kihasználva lecsúszott a McLarennel a Wellington egyenesben, és könnyedén átvette a vezetést Brooklandsbe. Norris a Red Bull DRS-tartományán belül maradt, csapattársa, Piastri pedig egy másodpercen belül volt Norrishoz képest a harmadik helyen, de a McLaren utasította, hogy tartsa pozícióját.
Verstappen a nyolcadik körben a DRS alól kiszakadt Norris, a vezető pedig arról tájékoztatta, hogy perceken belül “enyhe eső” várható. A vezető a 15. kör elején “enyhe szitáló esőről” számolt be, de azt a tájékoztatást kapta, hogy néhány kör után eloszlik. Verstappen lassan elhúzott a mögötte haladó McLarenektől, és a 22. körre öt másodperces előnyre tett szert.

Piastri volt az első az élmezőnyből, aki a 29. kör végén – jóval a féltáv végén – a boxba állt, felszerelve a kemény gumikat, és a hatodik helyen jött ki, megelőzve Alexander Albont és Charles Leclerc-et, aki tíz körrel korábban a negyedik helyről állt ki a boxba.

A 33. körben Kevin Magnussen a Wellington egyenesben állt meg, a Haas hátsó részéből füst és néhány lángnyelv gyúlt ki. A virtuális biztonsági autót bevetették, hogy segítsen a Haas visszaszerzésében, közvetlenül azután, hogy az élen állók elhagyták a boxbejáratot. A következő kör végére mindannyian a bokszba álltak, és ekkorra már teljes Safety Car volt a versenyen. Verstappen és Hamilton is lágy gumikat kapott, de a McLaren úgy döntött, hogy Norrisra kemény gumikat tesz.

Verstappen még mindig az élen jött ki a boukszutcából, mögötte Norris végzett a második helyen, míg Hamilton a harmadik helyen hagyta el a boxot, miután Piastrit megelőzte, köszönhetően annak, hogy a Safety Car alatt a boxba tudott menni. A Safety Car mögötti öt kör után a 39. kör elején, 14 körrel a vége előtt folytatódott a verseny. Verstappen Norrist vezette el, míg Hamilton gyorsan nyomás alá helyezte a McLarent a második helyt, Luffield kanyarban a kívülről kereste, de nem tudott elhaladni mellette.
A következő körben Hamilton a Luffieldnél Norris belső oldalát kereste, de a McLaren pilótája ismét elhárította a Mercedest. Annak ellenére, hogy a DRS a következő körben aktiválódott, úgy tűnt, Hamilton nem tudott elég közel kerülni ahhoz, hogy tovább kihívja Norrist, megjegyezve, hogy a McLaren milyen gyors a nagy sebességű kanyarokban és az egyenesekben.

Verstappen előnye Norris előtt három és fél másodperc körül stabilizálódott, ahogy a McLaren kivonult a DRS hatósugarából a mögötte üldöző Mercedesek előtt. Mivel néhány pilóta, köztük Norris és Russell három pálya elhagyás miatt fekete-fehér figyelmeztető zászlót kapott, Verstappennek azt mondták, hogy nyomja tovább a végéig.

Az utolsó körökben szabályosan kipipálta a kockás zászlót, és megszerezte zsinórban hatodik győzelmét. Norris alig több mint három másodperccel lemaradva a győztes mögött biztosította be saját és a McLaren első dobogós helyezését a szezonban, Hamilton pedig a harmadik helyen végzett. Piastri eddigi legjobb eredményét érte el a negyedik helyen, megelőzve Russellt a második Mercedesszel.

Sergio Perez a 14. helyről a hatodik helyre kapaszkodott fel, Fernando Alonso pedig a hetedik lett. Alexander Albon megtartotta a Williams nyolcadik helyét, megelőzve a két Ferrarit, Leclerc-et és Sainz-ot, akik az első tízben végeztek.

Russell: A Mercedes harcolhat, de a McLaren nem fog visszalépni a Brit Nagydíjon

Forrás: racefans.net  

Releváns cikkek

4 Megjegyzések

 1. Lando Norris nem érti, hogy miért tette őt kemény gumikra a McLaren

  […] Verstappen Norrist és Hamiltont legyőzve nyerte a Brit Nagydíjat – Összefoglaló […]

 2. Alonso: Nem stresszelek a fejlesztéseken

  […] Alonso az idei legrosszabb helyezését érte el a hetedik helyével a Brit Nagydíjon. A spanyol bízik benne, hogy a csapat formája javulni fog a […]

 3. Albon: Ez volt a legjobb hétvégénk eddig

  […] Albon örömtelien nyilatkozott a Brit Nagydíj után, ahol nyolcadikként […]

 4. Vasseur: A Hungaroringen jobbnak kéne lennünk

  […] Brit Nagydíjon a negyedik és ötödik helyre kvalifikálták magukat a Ferrari pilótái, de a versenyen […]

A hozzászólások lezárva.