Quantcast
Legfrissebb híreink
Hátralévő idő a Spanyol Nagydíj kezdetéig
Szafnauer távozik az Alpine F1 csapatfőnöki posztjáról
Fotó: Alpine
Formula 1

Szafnauer távozik az Alpine F1 csapatfőnöki posztjáról

Az Alpine bejelentette, hogy a Forma-1-es csapatfőnök, Otmar Szafnauer mindössze 18 hónapos megbízatás után távozik az enstone-i alakulattól.

Szafnauer közös megegyezéssel távozik a hétvégi Belga Nagydíj után.
Az Alpine megjegyezte, hogy a hétvégi belgiumi futamon a szokásos módon folytatja a feladatait, mielőtt a nyári szünet előtt távozik a csapattól.

“A csapat szeretné megköszönni Otmarnak az elmúlt 18 hónapban végzett kemény munkáját és azt, hogy a csapat vezetésével a negyedik helyet szerezte meg a 2022-es konstruktőri bajnokságban. A csapat a legjobbakat kívánja neki a jövőre nézve.”

Helyét ideiglenesen Bruno Famin veszi át, akit a hónap elején neveztek ki az Alpine Motorsport újonnan létrehozott alelnöki posztjára. Famin a mostani kinevezését megelőzően a Renault Viry-Chatillonban működő részlegének vezetője volt, miután korábban a Peugeot-nál és az FIA-nál dolgozott.

Az Alpine sportigazgatója, Alan Permane, aki 34 éven át különböző pozíciókban dolgozott az enstone-i szervezetnél, szintén távozik a szünet után. Helyére ideiglenesen az Alpine Academy igazgatója, Julian Rouse érkezik.
A változásokra az Alpine vállalatnál nemrégiben végrehajtott, a Renault általános főnöke, Luca de Meo által kezdeményezett nagyszabású vezetőségi átszervezés nyomán került sor, amelynek során Laurent Rossi vezérigazgató, Szafnauer egykori főnöke, különleges projektekbe került.

A román-amerikai szakember 2009 óta dolgozott a silverstone-i csapatnál a Force India és a Racing Point korszakán keresztül, mielőtt Lawrence Stroll tulajdonába került volna, és ezt követően a csapat Aston Martin névre változott volna.

Szafnauer, Alpine
Fotó: Alpine

Közelgő távozása ellenére Szafnauer képviselte az Alpine-t az F1 Bizottság pénteki ülésén Spában.Az amerikai még a múlt héten Magyarországon azt mondta, hogy bízik De Meóban, és megerősítette, hogy a Renault-főnök 100 futamot adott neki, hogy a csapatot futamgyőztessé tegye.”Nem szabad elfelejteni, hogy Laurent most különleges projekteket csinál” – mondta Szafnauer, amikor a Motorsport.com Rossi lépésének hatásairól kérdezte.”Igen, ő vett fel engem, de Luca is felvett, és végül Luca de Meo volt az, aki leült velem és meggyőzött, hogy csatlakozzak a projektjéhez.

Az szakember még a múlt héten Magyarországon azt mondta, hogy bízik De Meóban, és megerősítette, hogy a Renault-főnök 100 futamot adott neki, hogy a csapatot futamgyőztessé tegye.

“Nem szabad elfelejteni, hogy Laurent most különleges projekteket csinál. Igen, ő vett fel engem, de Luca is felvett, és végül Luca de Meo volt az, aki leült velem és meggyőzött, hogy csatlakozzak a projektjéhez.”

“A projekt pedig az Alpine projekt volt a 100 futamos tervvel, és azt hiszem, hogy 30-egynéhány futamnál tartunk. Tehát még van hátra vagy 60 verseny, és ez még három évet jelent, hogy elkezdjünk nyerni. Időbe telik. Mindenkinek időbe telik. Tudom, hogy Luca állja a szavát, és 100 versenyre adott szavát, hogy elkezdjenek győzni, és néha az ember fél lépést tesz hátrafelé, hogy két lépést tegyen előre.”

“Szóval nem aggódom amiatt, hogy Luca hű lesz a szavához, és megadja nekem azt a 100 futamot, amire szükségem van.”

Otmar Szafnauer, Alpine
Fotó: Alpine

Permane eredetileg 1989-ben csatlakozott az akkori Benetton csapathoz, mint elektronikai mérnök. Így végig a csapat tagja volt a Michael Schumacher-éra alatt, amelynek során a német 1994-ben és 1995-ben világbajnokságot nyert.
1996-ban junior versenymérnök lett, majd a következő évben teljes jogú versenymérnök, és számos versenyzővel dolgozott együtt, míg a csapat 2005-ben és 2006-ban Fernando Alonsóval további két bajnoki címet nyert, akkor már a Renault alatt.

2007-ben főmérnök, majd 2012-ben sportigazgató lett. Miután a csapatnál maradt a Lotusos időkön át a Renault tulajdonába való visszatérésig és az Alpine névváltoztatásig, még mindig ezt a szerepet tölti be.

Az Alpine további átalakításaitól függetlenül Pat Fry technikai főnök az év végéig elhagyja az enstone-i tábort, hogy a Williamshez csatlakozzon hasonló pozícióban.

Az Alpine a negyedik leggyorsabb csapat szeretne lenni év végére

Forrás: motorsport.com Global  

Releváns cikkek