Quantcast
Legfrissebb híreink
Hátralévő idő a Spanyol Nagydíj kezdetéig
Lando Norris elárulta, hogy már gondolt a McLaren elhagyására, mielőtt a csapat újra feléledt
Fotó: McLaren
Formula 1

Lando Norris elárulta, hogy már gondolt a McLaren elhagyására, mielőtt a csapat újra feléledt

Lando Norris hosszú távú jövője a McLarennél kétségesnek tűnt a brit csapat legutóbbi elképesztő formába lendülése előtt; a 23 éves versenyző azt mondja, hisz abban, hogy elérheti célját, a világbajnoki címet a wokingiakkal.

Lando Norris elismerte, hogy a McLarentől való távozása a hátsó gondolatai között volt, de azt mondja, hogy a közelmúltbeli formajavulás miatt magabiztos abban, hogy a csapattal világbajnokságot nyerhet a Forma-1-ben.

Norris 2022 februárjában hosszú távú szerződéshosszabbítást írt alá, hogy 2025 végéig maradjon a McLarennél, de az, hogy a csapat a megállapodás megkötését követően nem tudott versenyképes autót biztosítani számára, sok találgatáshoz vezetett a 23 éves pilóta jövőjével kapcsolatban.

Miután azonban Norris a 2023-as szezon első nyolc futamán mindössze egyszer tudott a kilencedik helynél előkelőbb helyen végezni, az MCL60-as szezon közepén végrehajtott jelentős fejlesztések figyelemre méltó hatást értek el, lehetővé téve, hogy a brit pilóta júliusban egymás után második helyezést érjen el.

Arra a kérdésre, hogy egyetért-e a McLaren vezérigazgatójával, Zak Brownnal, így felelt.

“Természetesen. Versenyeket akarok nyerni a McLarennel. Győzni akarok, bajnokságot akarok nyerni. El akarom érni a sikereimet, és el akarom érni a céljaimat a McLarennel. Ez a célom, mióta idejöttem, mióta ezzel a csapattal léptem be a Forma-1-be.”

“Azt hiszem, ebből a szempontból lojális vagyok, hogy csatlakoztam a csapathoz, ők adtak nekem egy esélyt a Forma-1-ben, én pedig teljesíteni és sikereket elérni akarok nekik.”

“Azt hiszem, ez egyúttal egy menőbb történet is, hogy onnan, ahol néhány évvel ezelőtt voltunk, egy olyan csapatból, amelyik nagyon küzdött, visszavágtunk, és az első olyan csapat lettünk, amelyik tényleg messziről jött vissza, és bajnoki címekért és győzelmekért harcol. Szerintem ez egy nagyon jó történet lenne, amire 10, 20 év múlva visszatekinthetünk.”

Mielőtt a McLaren a közelmúltban felkapaszkodott volna a dobogóra, Norrist a Red Bullnál Max Verstappen lehetséges jövőbeli csapattársaként emlegették, aki nyolc egymást követő futamot nyert, és ezzel szinte biztosra vette, hogy megszerezheti harmadik versenyzői címét.

“De legbelül ott van az a türelmetlen játék, hogy ‘kitartok-e még néhány évig, vagy itt az ideje, hogy valami más után nézzek’.”

“Minél több olyan dolgot érünk el, mint az elmúlt hetekben, annál magabiztosabb vagyok azzal a döntésemmel kapcsolatban, hogy 2025-ig maradok, és annál biztosabb vagyok abban, hogy a jövőben együtt érhetjük el a céljainkat.”

Míg a Red Bull történelmi sorozatot produkált, és mind a 12 nagydíjat, valamint három sprintet megnyerte a nyári szünetre, addig a McLaren a Verstappen mögött zajló ádáz csatában vesz részt.

A Mercedes, az Aston Martin és a Ferrari időnként úgy tűnt, hogy mindegyikük a Red Bull legközelebbi kihívója, de a hierarchia a fejlesztések érkezésével és a pályák megfelelőségétől függően ingadozott az egyes csapatok autója számára.

Arra a kérdésre, hogy a McLaren júliusi teljesítménye megerősítette-e, hogy a szezon hátralévő részében a dobogós helyezésekért harcban lesznek, Norris azt mondta:

“Egyenes választ szeretnék adni, igen. Biztosan lesznek olyan futamok, amelyeken sokkal jobban fogunk küzdeni. Minden csapatnál, minden évben ugyanez a helyzet – néha olyanok lesznek, hogy ‘igen, határozottan biztos vagyok benne, hogy meg tudjuk csinálni’, és lesznek olyanok, ahol azt mondod, hogy ‘ez nem fekszik nekünk annyira, hogy magabiztosan ott legyünk’.”

“Van két autónk, két Red Bullunk, amelyeknek alapvetően minden egyes versenyen egy-kettőre kellene állniuk idén. Szóval olyan, mintha a harmadik helyért harcolnánk, és ha a két pilóta egyikével történnek dolgok, akkor talán a második vagy az első helyért harcolunk.”

“Igazából csak egy hely van, amire igazából nézel, és ott van a két Mercedes, akik az egész szezonban nagyon következetesek voltak, aztán a Ferrarit és az Astont sosem lehet kizárni, különösen idén.”

Norris figyelmeztetése, miszerint nehéz versenyek várhatók, bölcsnek bizonyult, hiszen a Belga Nagydíjon viszonylag csalódást keltő hétvégét zárt a csapat, hiszen csak a hetedik helyet szerezte meg, csapattársa, Oscar Piastri pedig egy első körös ütközés után kiesett.

Norris azonban kitart amellett, hogy ő és a csapat szurkolótábora is nagyon elégedett lehet az elért eredményekkel,

“Azt hiszem, nekik [a McLaren rajongóinak] még mindig nagyon boldognak kellene lenniük, hogy nem a 18. és 19. helyért harcolunk, Nagyon boldog vagyok, még ha most a Mercedes mögött lennénk is, akkor is nagyon-nagyon boldog vagyok a fejlődéssel, amit elértünk.”

“Onnan, ahol voltunk, azt mondanám, hogy ez az egyik legnagyobb fordulat egy szezon közepén sok-sok éve a Forma-1-ben, és ez egy nagyon jó dolog, amit elértünk.”

Oscar Piastri hízelgőnek tartja Eddie Jordan megjegyzéseit

Releváns cikkek