Quantcast
Legfrissebb híreink
Hátralévő idő a Brit Nagydíj kezdetéig
Új videó a YouTube csatornánkon!
Ben Sulayem: Az FIA 2026-ban könnyebbé tenné az F1-es autókat, mert ez lenne a helyes út
Fotó: FIA
Formula 1

Ben Sulayem: Az FIA 2026-ban könnyebbé tenné az F1-es autókat, mert ez lenne a helyes út

Mohamed Ben Sulayem, az FIA elnöke világossá tette, hogy azt szeretné, ha a Forma-1-es autók könnyebbek lennének a következő technikai szabályzat bevezetésekor.

Mohamed Ben Sulayem, az FIA elnöke szerint az irányító testület biztosítani fogja, hogy a Forma-1-es autók könnyebbek legyenek, amikor 2026-ban bevezetik a technikai szabályok következő generációját.

Az erőforrás-szabályzatot már a 2026-os szezonra rögzítették. A sorozat jelenleg a futóműszabályzatról tárgyal. Ben Sulayem, aki korábban raliversenyző volt, azt mondja, nagyon szeretné, ha az autók súlya csökkenne.

“Magam is vezettem raliversenyeket. Adjatok meg mindent, de kérem, ne legyen nehéz autó! Ez mindig is zavart. A könnyebb autók jobbak, és tudom, miről beszélek.

“Ha nehezebb a súly, a felfüggesztés veszélyeztetett, a fékek nem működnek olyan jól, a gumik gyorsabban kopnak. A nagyobb súly pedig veszélyesebb egy balesetben.”

2001-ben az F1-es autók minimális súlya 600 kg volt. A 2023-as évre ez 798 kg, beleértve a pilótát is, és a technikai csapatok úgy vélik, hogy 2026-ban ezt nehéz lesz teljesíteni, hacsak nem csökkentik az autók méreteit.

“Már beszéltem a csapatommal az FIA-nál. Könnyebb autókat akarunk, és jobb hangot szeretnénk [a motoroktól]. Ez végső soron az FIA-n múlik. Ha Stefano [Domenicali, az F1 Group vezérigazgatója] is ezt akarja, rendben, akkor ebben egyetértünk. De az FIA-nak kell döntenie. Mi majd végrehajtjuk. Nem azért, mert a FOM vagy egy csapat így akarja. Hanem azért, mert ez a helyes a sport szempontjából.”

Verstappen: Szégyen lenne, ha az F1 NASCAR módon közelítené meg az esős futamokat

Releváns cikkek