Quantcast
Legfrissebb híreink
Hátralévő idő a Spanyol Nagydíj kezdetéig
Stella: Piastri egyedülálló tehetség és referencia Norrisnak
Fotó: McLaren
Formula 1

Stella: Piastri egyedülálló tehetség és referencia Norrisnak

A McLaren főnöke, Andrea Stella szerint Oscar Piastri egy egyedülálló tehetség, aki hasznos referenciaként szolgál Lando Norris számára is, ami az utóbbit jobbá válásra sarkallja.

A McLaren Katarban zsinórban második kettős dobogós helyezését szerezte meg, de Japánnal ellentétben, ahol Norris megelőzte Piastrit, vasárnap az ausztrálon volt a sor, hogy átvezesse csapattársát a célvonalon.

Piastri erős szereplése egy nappal azután következett, hogy az újonc első Forma-1-es győzelmét aratta, miután a szombati sprintversenyen diadalmaskodott.

Az elmúlt néhány szezonban Norris vette át a csapatvezető szerepét a McLarennél, miután az együtt töltött két évük alatt következetesen dominált korábbi csapattársa, Daniel Ricciardo felett.

Előre láthatóan Norris az év első felében Piastri felett is fölényben volt. De minden egyes futammal egyre feljebb tendál az ausztrál, és jogos fenyegetéssé vált Norris tekintélyére a csapat pápáján.

Stella azonban úgy látja, hogy ez Norris számára potenciálisan konstruktív fejlemény, és lehetőséget ad arra, hogy az utóbbi a következő szintre emelje a teljesítményét.

“Ami magát a kihívás felvállalását illeti Oscarral, először is, Lando maga is tudja, hogy Oscar egyedülálló tehetség. Tudod, ilyen tehetségeket nem látni minden nap a Forma-1-ben.”

“Szóval ez egy abszolút referencia, még ha újonc is, és időnként Lando tudja, hogy az lesz, nagyon magasra teszi a lécet. Ha olyan bajnok vagy, mint Lando, akkor ezt pozitívan kell venned, mert rengeteg információt ad ahhoz, hogy folyamatosan fejlődj.”

“Nincs olyan bajnok a világon semmelyik sportban sem, hogy mindent megnyer, tudod, az a versenyző gyorsabb minden kanyarban, gyorsabb minden körben, gyorsabb mindenben. Talán Max [Verstappen] idén talán, de ez elég kivételes.”

“Szóval számomra Lando ezt egy kis kényelmetlenségnek látja, de ez az a kényelmetlenség, amire szükséged van ahhoz, hogy bizonyos értelemben a legjobb legyél. Átok és áldás is egyben, hogy bajnok lehetsz.”

Norris eléggé a maga ura, ha a motivációjának fokozásáról van szó. De fordítva, a 23 éves versenyző akkor is kemény magával, ha a dolgok nem úgy alakulnak, ahogyan várták, vagy ha hibázik.

Katarban Norris többször is szégyenkezett a teljesítménye miatt, amiért potenciálisan lemaradt a pole-ról a pálya határainak a megsértése miatt, ami miatt a vasárnapi futamot a gyenge 10.  pozícióból kellett kezdenie.

Stella megdicsérte Norrist az őszinteségéért és azért, hogy képes volt felismerni és beismerni a hibáit.

“Lando, tudod, olyan őszinte ember, és azt hiszem, még ő is állandósítja a becstelenséget mindenféle kapcsolatban, beleértve az önmagával valót is. Szerintem biztos akar lenni abban, hogy ha hibázik, akkor azt holisztikusan látja, tudod, mintha nem akarna arrogánsnak tűnni, nem akarja, hogy úgy tűnjön, hogy nem ismeri el, hogy jobban is csinálhatta volna. Szóval nagyon világossá teszi.”

Stella úgy véli, hogy idővel Norris finomítani fogja az önkritikáját, hogy meghatározza, mennyire kell keménynek lennie önmagával szemben, és mikor.

“Ahogy korábban is mondtam a bajnokokról, meg kell találnod a megfelelő egyensúlyt, és meg kell találnod a megfelelő dinamikát a világ felé való kommunikáció, és az önmagad felé való kommunikáció tekintetében is, hogy olyan helyzetbe hozd magad, hogy ma is teljesíteni tudj, és olyan helyzetbe, hogy minden nap fejlődj” – magyarázta.

“Szóval azt gondolom, tekintve, hogy milyen kemény volt önmagával szemben, különösen a pénteki kvalifikációt követően a felülvizsgálat egyik eleme lenne. És ez a felülvizsgálat újra meg fog történni, nagyon őszintén.”

“Idővel kalibrálni fogja, hogy lássa, mennyire kell valóban keménynek lennie magával szemben. Például mi itt a cél? Hogy gyorsabb legyen minden egyes kanyarban, minden egyes körben, minden egyes edzésen, vagy csak a legjobb legyen.”

“Szóval, úgy értem, van egy kis utazás, ami Lando számára, Oscar számára is az lesz, és mindannyiunk számára a csapatban” – zárta az olasz szakember.

Amatőr hiba miatt veszett oda Hülkenberg versenye

Releváns cikkek