Quantcast
Legfrissebb híreink
Hátralévő idő a Brit Nagydíj kezdetéig
Új videó a YouTube csatornánkon!
Helmut Marko szerint az Aston Martin a szakadék szélén áll
Fotó: Getty Images / Red Bull Content Pool
Formula 1

Helmut Marko szerint az Aston Martin a szakadék szélén áll

Az Aston Martin idei szezonbeli teljesítménye mindenki figyelmét felkeltette – rengeteg okból. A Red Bull tanácsadója, Helmut Marko pedig éles figyelmeztetést adott ki. A csapat, amely ígéretes kezdést mutatott be a 2023-as szezonban, szerinte kritikus ponton van.

A szezon kezdeti szakaszában Fernando Alonso egy sor dobogós helyezést gyűjtött be. A McLaren Lando Norrisának legutóbbi megfigyelései azonban másról árulkodnak.

Norris: Az Aston Martin minden egyes frissítéssel egyre lassabbá és lassabbá vált

Austinban a csapat egy jelentős fejlesztést vezetett be, amelyről kiderült, hogy inkább gondot okozott, mint előrelépést. Ennek ellenére Mike Krack csapatfőnök pozitívan tekint a dolgok elé, mivel úgy véli, hogy a vasárnapi futam értékes felismerésekkel szolgált az autó beállításainak javításához.

“Itt ismét két szabadedzésünk van, így nyugodtan dolgozhatunk az autó beállításán” – mondta Krack.

Dan Fallows, a Red Bulltól átigazolt új technikai igazgató elismerte, hogy a csapat szimulációs eszközei tévútra vezették őket az Amerikai Nagydíjon való autó beállítások során.

“Egyszerűen tévedtünk, és azt hiszem, most már kijavítottuk a problémát” – vallotta be reménykedve.

A korábbi Forma-1-es pilóta, Ralf Schumacher is azok közé tartozik, akik élénken figyelik az Aston Martin pályafutását, különösen, hogy minden csapat szezon végi frissítései nagyon is a 2024-es terveik felé mutatnak.

“Remélem, újra megtalálják a formájukat. Mexikó után biztosan többet fogunk tudni.”

Ugyanakkor kérdéseket is felvetett azzal kapcsolatban, hogy Fallowsnak milyen lehetséges kihívásokkal kell szembenéznie, most, hogy elszakadt a Red Bull fejlesztéseitől.

“Mi van akkor, ha Fallows idén sok Red Bull know-how-t tudott bevinni az autóba, de most még jobban küzd, mert már nem alapozhat korábbi csapata fejlesztéseire?” – gondolkozott tovább Schumacher.

Helmut Marko aláhúzta a helyzet komolyságát, és arra figyelmeztetett, hogy egy rossz irányba történő fordulás ebben a szakaszban elhúzódó küzdelemhez vezethet, hasonlóan a Mercedes 2022-es tapasztalataihoz a radikálisan új aerodinamikai padlólemez szabályokkal.

“A lehető legkorábban a szezonban kell tudni, hogy milyen irányba indulunk el jövőre. Ha hibázol, akkor az új szezon kezdetén durva ébresztő várhat rád.”

Az Aston Martin másik lehetséges akadálya Fernando Alonso kiszámíthatatlansága. A könyörtelen ambícióiról ismert pilóta motivációját az autó teljesítményének visszaesése gyorsan frusztrációvá változtathatja.

“Vajon meddig marad csendben Fernando Alonso? Ő az ambíciójáról ismert, ami gyorsan rossz hangulatba fordulhat, ha a dolgok nem úgy alakulnak, ahogyan ő szeretné” – mondta Schumacher.

Mike Krack azonban nem aggódik.

“Fernando valóban nyomást gyakorol ránk, de nagyon pozitív módon. Ő az egyik legnagyobb motivátorunk.”

Stella: Lando felveheti a versenyt Schumacherrel vagy Alonsoval is

Andrea Stella úgy gondolja, Lando Norrisnak megvan a tehetsége ahhoz, hogy összehasonlíthassa magát Michael Schumacherrel és Fernando Alonsoval is.

Releváns cikkek