Quantcast
Legfrissebb híreink
Hátralévő idő a Magyar Nagydíj kezdetéig
Új videó a YouTube csatornánkon!
Tost: Abszolút nincs kétségem arról, hogy Ricciardo újra formába lendül
Fotó: Rudy Carezzevoli / Getty Images / Red Bull Content Pool
Formula 1

Tost: Abszolút nincs kétségem arról, hogy Ricciardo újra formába lendül

Franz Tostnak egyáltalán nem voltak kétségei afelől, hogy Daniel Ricciardo visszatér a csúcsformába, miután a nyáron újra csatlakozott a csapatba.

Ricciardo fejlődését megállította az a kézsérülés, amelyet a harmadik futamán, Zandvoortban szerzett, és amely öt futamba került neki.

Mexikóban azonban megdöbbentette az Forma-1-et azzal, hogy a negyedik helyre kvalifikálta magát a középmezőnyvégebeli AlphaTaurival, és a versenyen egy értékes hetedik helyre kapaszkodott fel.

Tost, aki a szezon végén tanácsadói szerepkörbe lép vissza, azt mondja, tudta, hogy Ricciardo – aki 2012-ben és 2013-ban a Toro Rosso színeiben versenyzett a csapatnál – fel fog gyorsulni.

“Abszolút nem voltak kétségeink” – mondta a Motorsport.com-nak.

“Nem voltak kétségeim, mert tapasztalt, és nem veszíthette el a képességét, hogy gyorsan vezessen egy F1-es autót. Ha egyszer tudod ezt, nem veszíted el. És ami talán hiányzott neki a múltban, az az autóba, a csapatba vetett bizalom. Ezért nem tudott azon a szinten teljesíteni, amiről tudjuk, hogy normális esetben képes rá.”

Tost elismerte, hogy bár Ricciardo már a Mexikóvárosi Nagydíj hétvégéjének elején gyorsnak tűnt, az ausztrál a kvalifikáción felülmúlta a várakozásokat.

“Pozitív meglepetés volt. Arra számítottam, hogy az első hatban lesz. De az, hogy a negyedik helyen végzett, nagyon jó volt.”

“Nagyon jó teljesítményt nyújtott a kvalifikáción és a versenyen is, különösen az elején, amikor Lewis Hamiltont maga mögött tudta tartani.”

“Daniel számára pedig szerintem a piros zászló nem volt jó. Ez ugyanis a teljesítményéből került némi kárba, mert az újraindítás után ismét ugyanazt a kemény gumit kellett használnunk. Ez pedig hátrányt jelentett.

“De ettől függetlenül nagyon-nagyon jó versenyt vezetett, és a hetedik helyen hozta haza [az autót].”

Tost hangsúlyozta, hogy a feltámadó Ricciardo jelentős szerepet fog játszani a csapatnál a 2024-es évekre.

“Nagyon fontos, mert a csapatnak szüksége van egy tapasztalt versenyzőre. És Daniel az abszolút megfelelő választás. Azt mondtam neki, hogy ez most jó, mert most már verseny üzemmódban vagy, és most már nagyon várjuk Sao Paulóba.”

Az elmúlt két futamon az AlphaTauri 11 pontot szerzett, és a konstruktőri bajnokságban a 10. helyről a nyolcadikra lépett előre.

A Williams 12 ponttal vezet, de Tost szerint csapata a hátralévő futamokon a hetedik helyet célozhatja meg.

“Arra számítottam, hogy előbb-utóbb pontokat szerez a csapat, mert nem voltunk olyan rosszak, mint amilyennek látszott. De egy kicsit pechesek voltunk a múltban, különösen Daniellel Zandvoortban.”

“Emellett azt is el kell mondanom, hogy a mérnökök különösen aero oldalon tettek néhány nagy lépést előre, a frissítések, amelyeket az autóhoz hoztak, működtek. És elég fontos, hogy most az aerodinamikán elég jó teljesítményt érünk el.

“A hetedik hely lehetséges, mert 12 pont a lemaradásunk, ha jól tudom. Most két futam alatt 11 pontot szereztünk. Még három futam van hátra. Ha mindent összehozunk, talán közel kerülünk oda, talán meg tudjuk verni őket. Természetesen ez a cél.”

Russell: Ricciardo megelőzött volna, ha egy körrel tovább tart a verseny

Releváns cikkek