Quantcast
Legfrissebb híreink
Hátralévő idő a Brit Nagydíj kezdetéig
Új videó a YouTube csatornánkon!
Az FIA elutasította a Ferrari kérelmét, hogy Sainz mentesüljön a rajtbüntetés alól
Fotó: Scuderia Ferrari Press Office
Formula 1

Az FIA elutasította a Ferrari kérelmét, hogy Sainz mentesüljön a rajtbüntetés alól

A Las Vegas-i Nagydíj FIA felügyelői szerint nincs hatáskörük arra, hogy elfogadják a Ferrari kérését, miszerint ne büntessék meg Carlos Sainzt, miután megjavították autója egyes részeit.

Sainz erőforrása és túlélőcellája helyrehozhatatlan károkat szenvedett, amikor a Las Vegas Strip Circuit pályán az első edzés elején egy meglazult csatornafedélnek ütközött.

Carlos Sainz vs. Manhole Cover (traffic cam PoV) | 2023 Las Vegas GP FP1

Uploaded by Athinira on 2023-11-17.

Las Vegas GP FP1 in a nutshell.

I waited hours for this shit, this is joke right? RIGHT??

Mivel a sérülést a csapaton kívülálló okok okozták, a Ferrari azt kérte a stewardoktól, hogy engedjék meg nekik, hogy Sainz energiatárolóját új alkatrész felhasználásával cseréljék ki anélkül, hogy büntetést kapnának.

A Ferrari képviselőjével és az FIA együléses versenyekért felelős igazgatójával, Nikolas Tombazisszal folytatott megbeszélések után azonban a versenybírák közölték, hogy nem tudják teljesíteni a csapat kérését. Elmagyarázták, hogy a szabályok ilyen körülmények között kötelezővé teszik Sainz büntetését, és nincs hatalmuk felülbírálni azokat.

Ezáltal a felügyelők egyértelművé tették, hogy együtt éreznek a Ferrari helyzetével, mivel a sérülést a Las Vegas-i pálya hibája okozta.

“A felügyelők megjegyzik, hogy ha lenne hatáskörük arra, hogy eltérést engedélyezzenek a szerintük ebben az esetben enyhítő, szokatlan és szerencsétlen körülmények között, akkor ezt megtették volna, azonban a szabályok nem teszik lehetővé az ilyen lépéseket” – fogalmaztak.

A Sainzra vonatkozó teljes következményei attól függnek majd, hogy a Ferrari pontosan milyen alkatrészek cseréje mellett dönt, és azokat mire cserélik.

A Ferrari csapatfőnöke, Frederic Vasseur nem zárta ki, hogy kártérítést kér Sainz autójában keletkezett kárért, amikor a megszakított edzés után az FIA sajtótájékoztatóján felszólalt.

“Lesz időnk megvitatni ezt” – mondta.

Az FIA közleményében pedig az alábbi áll.

“Miután megkapta az FIA technikai küldöttjének az 55-ös autóval kapcsolatos jelentését (16-os dokumentum), amely szerint a túlélőcella, a belsőégésű motor, az energiatároló és a vezérlőelektronika egy idegen tárgynak való ütközés következtében javíthatatlanul megsérült; és miután megkapta a versenyző kérését, amelyben a Sportszabályzatban foglaltaktól való eltérést kéri annak érdekében, hogy az energiatároló büntetés nélküli, a medencén kívülről történő cseréjét lehetővé tegye; és miután meghallgatták a csapat képviselőjét, az FIA együléses osztályának [igazgatóját], megtekintették a videó bizonyítékokat és megvizsgálták a csapat nyilatkozati lapját, a stewardok megállapítják, hogy annak ellenére, hogy a sérülést rendkívül szokatlan külső körülmények okozták, a 2. cikk. a Forma-1 Sportszabályzatának 1. cikke minden hivatalos személyt, beleértve a stewardokat is, arra kötelez, hogy a szabályokat a leírtak szerint alkalmazzák.”

“Ennek megfelelően a Sporting Regulations 28.3. cikkében meghatározott kötelező büntetést kell alkalmazni.”

“A stewardok megjegyzik, hogy ha lett volna joguk eltérést engedélyezni az általuk ebben az esetben enyhítő, szokatlan és szerencsétlen körülményeknek tekintett esetben, akkor ezt megtették volna, azonban a szabályok nem teszik lehetővé az ilyen intézkedést.”

“Felhívjuk a versenyzők figyelmét, hogy az FIA Nemzetközi Sportkódex 15. cikkelye és az FIA Igazságügyi és Fegyelmi Szabályzatának 4. fejezete értelmében jogukban áll fellebbezni a stewardok egyes döntései ellen, a vonatkozó határidőkön belül.”

Íme az összes különleges festés a hétvégére

Releváns cikkek