Quantcast
Legfrissebb híreink
Hátralévő idő a Brit Nagydíj kezdetéig
Új videó a YouTube csatornánkon!
A Forma-1 dolgozóiért aggódik George Russell a 2024-es, 24 futamos szezon miatt
Fotó: Mercedes AMG Petronas
Formula 1

A Forma-1 dolgozóiért aggódik George Russell a 2024-es, 24 futamos szezon miatt

George Russell dobogós helyezéssel zárta a szezont, de egyike volt azon versenyzőknek, akik az utolsó futamokon egészségi problémákkal küszködtek.

A Mercedes versenyzője, aki egyben a Nagydíjversenyzők Szövetségének (GPDA) igazgatója is, azt várja, hogy a 2024-es, minden idők leghosszabb, 24 fordulós Forma-1-es naptárának köszönhetően változtatásokat eszközölnek a csapatokra nehezedő terhek csökkentésére.

Az Abu-Dhabi Nagydíjon elért dobogós helyezése után Russell elmondta, hogy nagyon beteg volt az elmúlt két hétben.

A szezon hat hét alatt öt futammal zárult, az utolsó kettőt pedig egymást követő hétvégéken tartották, büntető 12 órás időzóna váltással.

“Először is, Vegasban nagy lázzal, nem tudtam aludni, és egyszerűen szörnyen éreztem magam” – magyarázta Russell.

“Aztán volt egy borzalmas köhögésem, ami egész hétvégén velem maradt az autóban.

“Minden egyes körben köhögtem, de amikor be vagy szíjazva az autóba, nem kapsz levegőt. Nem tudsz mély levegőt venni, hogy a köhögés kijöjjön. Szóval ez folyamatosan velem volt. Nagyon, nagyon nyomorúságos volt. Szóval örültem, hogy hazahoztam [az autót], amikor megláttam a kockás zászlót.”

Az Forma-1 idén alig több mint 38 hét alatt 22 fordulót tartott. A következő szezon 24 fordulójára 40 hét alatt kerül sor.

Russell elmondta, hogy jobban aggódik a csapattagok, mint a versenyzők jólétéért.

“Minden egyes embertől a legjobbat kapjuk ebben a paddockban, ahogyan utazunk. Nagyon szerencsés helyzetben vagyunk” – mondta.

“De mindenki a paddockban – nagyon sok szerelőm van, aki beteg, a mérnöki irodában dolgozó emberek, akiknek tényleg nagyon meg kell küzdeniük az állandó időzóna váltásokkal, a test nem tudja, hol vagy, máskor eszel, más hotelekben laksz, más környezetben, más klímán. A test összezavarodik.”

Emellett, Russell támogatja a szabályok megváltoztatását a személyzet terheinek enyhítése érdekében.

“Azt hiszem, jövőre már beszélnünk kell arról, hogy a személyzet [jelenlétét] úgy szabályozzák, hogy nem tudnak minden egyes versenyen részt venni. Szerintem ez jó lenne.”

“Nem hiszem, hogy fenntartható lenne 4000 ember számára, különösen egy 24 futamos szezon során, főleg, ha figyelembe vesszük, milyen földrajzilag elosztottak az események egymást követően.”

Más versenyzők is hasonló aggodalmaknak adtak hangot, mint Russell. A Red Bull-os Max Verstappen szerint nem túl fenntartható a Forma-1 számára, hogy egymás után két különböző kontinensen rendezett futamokkal zárja az évet.

Az Alpine versenyzője, Esteban Ocon, aki Russellhez hasonlóan Abu-Dhabiban is versenyzett, miközben rosszul érezte magát, azt mondta, hogy a testet nem arra tervezték, hogy az utolsó két fordulóra ilyen ütemezést és időeltolódást kibírjon.

Az FIA elnöke, Mohammed Ben Sulayem azt mondta, hogy kész szélsőséges intézkedéseket hozni annak érdekében, hogy kezelje a hosszú naptár Forma-1-es személyzetére gyakorolt hatását.

Alonso: Ez volt a legjobb szezonom 2012 óta

Releváns cikkek