Quantcast
Legfrissebb híreink
Hátralévő idő a Brit Nagydíj kezdetéig
Új videó a YouTube csatornánkon!
Stella: Piastri gyors tanulása a kulcs a kivételes szezonja miatt
Fotó: McLaren
Formula 1

Stella: Piastri gyors tanulása a kulcs a kivételes szezonja miatt

A McLaren csapatfőnökére, Andrea Stellára mély benyomást tett Oscar Piastri versenyzői fejlődése újonc szezonja során.

Piastri 97 pontot szerzett a szezon kezdete óta, ami a második legtöbb pontot jelenti a McLaren újoncai közül Lewis Hamilton 2007-es 109-es, történelmet író eredménye után.

Kétszer állhatott dobogóra a nagydíjakon, a sprintversenyeken pedig Spa-Francorchamps-ban a második helyre kvalifikálta magát, majd Losailban megszerezte a pole pozíciót és győzött.

A rendes kvalifikáción Piastri a második próbálkozásra elérte a Q3-at, és a 22 forduló alatt még 14 alkalommal tette ezt meg. Csapattársának, Lando Norrisnak csak egyszer sikerült többször a bravúr, mint neki, de jobban kihasználta a top 10-es rajtpozícióit, mivel több mint kétszer annyi pontot szerzett.

“Megerősíthetem, hogy határozottan az a meglátásunk, az elemzéseink alapján, hogy Oscar szezonja egyszerűen kivételes volt. Amikor azt mondom, hogy kivételes, akkor az minden várakozásunkat felülmúlta” – mondta Stella.

“Ezen a hétvégén úgy kezdte [az első szabadedzéstt], hogy tanulta a [pályát], majd a kvalifikáción ott volt a harmadik helyen. A versenyen pedig úgymond meg kellett tanulnia néhány dolgot a rajtnál.”

“Szerintem például egy kicsit naiv volt, amikor Lando megelőzte őt. Aztán még a második etapban is, a gumikkal való bánásmódban, azt hiszem, némi teljesítményt hagyott maga mögött. Aztán a harmadik etapban, amikor újabb lehetőséget kapott a kemény gumikon való versenyzésre, nagyon erősen teljesített.”

“Szóval az a gyorsaság, amivel tanul, az teszi őt szerintem kivételessé. Szerintem ez igaz volt, bármilyen léptékben is vesszük. Egy versenyen belül, egy verseny időkeretében, egy szezon időkeretében, egyszerűen a fokozatossága annyira lenyűgöző.”

Stella elismerte, hogy Piastri szezonjának minősége nyilvánvalóan elvárásokat támaszt a következő szezonra, és az elvárások megerősítéséhez munkára van szükség.

Piastri másik erőssége az, hogy földhözragadt ember.

“Annyira koncentrált, annyira elkötelezett, és ha valami, akkor a vele való munka inkább arról fog szólni, hogy mit kell tennünk, hogy megerősítsük ezt a lejtmenetet. A munka, amely hatékonyan már elkezdődött a télre való tervezés szempontjából.”

Miközben a csapat kiábrándító szezonkezdetet élt át, Piastri kiegyensúlyozottsága is értékes erősségnek bizonyult, mondta Stella. Úgy véli, hogy ez lehet az egyik legfontosabb segítője a gyors tanulási ütemének.

“Annyira nyugodt, szerintem olyan jól tudja magát olyan állapotban tartani, amelyben a tehetségének legjavát tudja használni. Én nem rendelkezem ezzel a tulajdonsággal. Nekem nagyon aktívan kell gondolkodnom azon, hogy ‘mit gondolok, mik az érzelmeim.”

“Gondolkodnom kell a pszichológiámon, hogy aktívan a legtermékenyebb állapotban tartsam magam. Oscar számára ez teljesen természetesnek tűnik. Szóval ez, ha úgy tetszik, a legfőbb ösztönző tényező.”

“Azt hiszem, ez potenciálisan természetes adottságként van meg benne, vagy talán egész fiatal pályafutása során dolgozott ezen. Nem tudom, de az biztos, hogy figyelemre méltó.”

“Még, ha láttam is nagyszerű versenyzőket, jelenleg vagy a múltban, mindegyikük olykor alul teljesített, mert nem maradnak abban az állapotban, amelyben a legjobbjukat adják. Szerintem Oscar esetében ez teljesen természetes” – zárta az olasz szakember.

Hamilton: Én is csak ember vagyok

Releváns cikkek