Quantcast
Legfrissebb híreink
Hátralévő idő a Magyar Nagydíj kezdetéig
Új videó a YouTube csatornánkon!
Az Aston Martin nyolc dobogós helyezést tulajdonít Vettel közreműködésének
Fotó: Aston Martin F1 Team
Formula 1

Az Aston Martin nyolc dobogós helyezést tulajdonít Vettel közreműködésének

Az Aston Martin elismerte Sebastian Vettel 2022-munkáját, amiért hozzájárult ahhoz, hogy feljebb léphettek a Forma-1-ben.

Vettel 2021-ben és 2022-ben az Aston Martin versenyzője volt, és a csapat mind két évben a hetedik helyen végzett a konstruktőri bajnokságban. Bár a csatlakozása után mindössze hat futam kellett ahhoz, hogy Vettel dobogóra álljon, az ezt követő 36 nagydíjon mindössze egy top 5-ös helyezést ért el, és tavaly év végén visszavonult az Forma-1-től.

Az Aston Martin 2023-ban ötször annyi pontot szerzett, mint tavaly, és nyolcszor állt dobogóra Vettel utódjának, Fernando Alonsónak köszönhetően.

Mike Krack, az Aston Martin csapatfőnöke szerint Vettel sokat hozott a silverstone-i alakulatnak, és nemcsak az autóba, hanem a munkamódszerekbe is, és abba is ahogyan a dolgokat csinálják.

Tom McCullough, a csapat teljesítményért felelős igazgatója rámutatott arra, hogy Vettel a Red Bullnál és a Ferrarinál szerzett tapasztalatait igyekezett az Aston Martinban is hasznosítani, hogy segítsen a fejlődésben.

“Amikor csatlakozott hozzánk, két bajnoksággyőztes csapatból érkezett. Akkoriban sok apró részletet hozott magával” – mondta McCullough.

“Ő is könyörtelenül dolgozik. Gyakran mondjuk, hogy a versenyző a legjobb érzékelő az autóban, és a fejlesztés nagy része, van szélcsatorna, vannak szimulátorok, offline szimulációk, CFD, [de] egy olyan versenyző, akinek a hátsó része jól kapcsolódik az autóhoz, azt tudja mondani, hogy ‘ez az a fázisa az ilyen kanyaroknak, amiről tudom, hogy talán jobban küzdünk, mint mások’. És ez lehetővé teszi, hogy beleássuk magunkat az adatokba.”

“Az biztos, hogy nem adtunk neki elég jó autót a két év alatt, amíg itt volt. A második év végére előrelépést értünk el. De úgy éreztem, hogy az idei autónak nem igazán van haszna. Az évek során ez gyakran előfordul. Magam is részese voltam ennek a folyamatnak a múltban.”

McCullough a Williamsnél és a Saubernél dolgozott, mielőtt a Force Indiához, majd az Aston Martinhoz került. A Williamstől 2012 végén távozott.

Abban a szezonban a Williams több mint hét év után először nyert Pastor Maldonadóval a Spanyol Nagydíjon. Maldonado előző szezonbeli csapattársát, Rubens Barrichellót azonban ejtették, miután két évig tartó munkája során tapasztalata segítette a csapat fejlődését.

McCullough az ő helyzetét Vetteléhez hasonlította.

“A Williamsnél, amikor Rubens Barrichello vezetett nálunk, a 2010-es és ’11-es szezonban annyi munkát fektetett bele, hogy azt mondta: ‘ezt kell tenned, ezt kell tenned’ az autó nagyon sok területén.”

“A 2012-es autó, amelyet sajnos végül nem ő vezetett, az ő kemény munkájának eredménye volt.

Szóval ez nagyon is így van.”

Vettel többet nyerne Verstappennél, ha egy csapatban lennének

Releváns cikkek