Quantcast
Legfrissebb híreink
Hátralévő idő a Brit Nagydíj kezdetéig
Új videó a YouTube csatornánkon!
Gasly jó esélyt lát arra, hogy pályafutása során női versenyző is eljut az F1-be
Fotó: Alpine
Formula 1

Gasly jó esélyt lát arra, hogy pályafutása során női versenyző is eljut az F1-be

Pierre Gasly úgy véli, jó esély van arra, hogy pályafutása során női versenyzővel is találkozhat a Forma-1-ben.

Bár a Fomra-1-ben nincsenek nemi korlátozások, több mint 30 éve egyetlen nő sem próbált meg kvalifikálni egy nagydíjon. Az elmúlt években azonban újabb erőfeszítések történtek annak érdekében, hogy több nőt ösztönözzenek az autósportban való részvételre.

Egy kizárólag nőkből álló együléses bajnokságot, a W Series-t 2019-ben alapították, de tavaly összeomlott. Tavaly egy új, az F1 által támogatott, nőknek szóló sorozatot hoztak létre. Az F1 Academy jövőre kizárólag a nagydíjak kísérőprogramjaiban jelenik majd meg.

Mivel a legtöbb FIA-szuperlicenc pontot adó szériában jövőre kevés nő fog versenyezni, kevés esély van arra, hogy hamarosan női versenyző jelenjen meg az Forma-1-ben. Gasly azonban, aki 2017-ben debütált a sportban, reális esélyt lát arra, hogy pályafutása későbbi szakaszában egy női versenyzővel találkozzon.

“Nem lennék meglepve. Szerintem mindenképpen lehetséges” – mondta Gasly.

“Rengeteg erőfeszítést tett a szervezet, a csapatunk a nők támogatására a sportági kategóriánkban. Biztos vagyok benne, hogy ha egy nő valóban megmutatja, hogy megvan benne a sebesség és a tehetség ahhoz, hogy a világ 20 legjobb versenyzője közé kerüljön, akkor biztos vagyok benne, hogy lehetőséget kap.”

Gasly az Alpine versenyzője, amely 2022-ben elindította a “Rac(h)er” nevű programot, hogy több nőt ösztönözzön arra, hogy versenyzőként, valamint mérnökként és szerelőként is részt vegyenek a motorsportban. A junior pilóták között több női versenyző is szerepel, mint Sophia Floersch, Abbi Pulling és több gokart vesrsenyző.

A világbajnok Max Verstappen elismerően beszélt húga, Victoria gokartos képességeiről, amikor a RaceFans idén interjút készített vele, bár a lány nem folytatta az autóversenyzői karriert. Úgy véli, hogy több nő bevonása az alulról építkezők szintjén kulcsfontosságú ahhoz, hogy növeljék a női képviseletet az Forma-1-ben.

“Ha megnézzük a férfiak és a nők arányát az autóversenyzésben, azt hiszem, már most is a férfiak esetében természetesen nagyon alacsony az arány [esély] arra, hogy bekerüljenek a Forma-1-be. Így természetesen a nők számára még nehezebb, mert kevesebb a nő.”

“Úgy gondolom, hogy fizikailag az F1-ben vezetni néhány helyen elég kemény, de úgy gondolom, hogy minden edzhető, ha keményen dolgozol érte. De természetesen egy nőnek természetesen egy kicsit nehezebb.”

“De ha elég tehetséges vagy, akkor természetesen lehetséges, mert nem hiszem, hogy a csapatfőnökök olyan emberek, akik úgy döntenek a versenyzőik kiválasztásáról, hogy ‘ó, nem, mi csak férfiakkal megyünk’. Ha van egy nő, aki mindenkit leköröz, akkor természetesen megvan a lehetősége, hogy bekerüljön a Forma-1-be, csakhogy kevesebb nő van a sportban, és természetesen kisebb az arány, hogy feljusson a csúcsra.” – mondta.

Sainz: A McLaren nagyot ugrott szezon közben, a Ferrarinak is sikerülni fog télen

Releváns cikkek