Quantcast
Legfrissebb híreink
Hátralévő idő a Brit Nagydíj kezdetéig
Új videó a YouTube csatornánkon!
Norris: Az önkritika vezetett a legjobb F1-es futamaimhoz 2023-ban
Fotó: McLaren
Formula 1

Norris: Az önkritika vezetett a legjobb F1-es futamaimhoz 2023-ban

Lando Norris, a McLaren versenyzője szerint a rendkívül önkritikus hozzáállás vezetett a 2023-as év legjobb Forma-1-es versenyein, hiszen néhány legjobb eredményét a kvalifikáción elkövetett hibák után érte el.

Norris a hatodik helyen végzett a 2023-as pilóták között, ami F1-es pályafutása eddigi legjobb bajnoki helyezését jelentette, személyes legjobbja pedig hét dobogós helyezés volt.

McLarenes csapattársa, Oscar Piastri volt azonban az, aki a 28 lehetséges esélyesből mindössze két nem Red Bull-győzelem egyikét szerezte meg, miután az ausztrál a Katari Nagydíj sprintversenyén győzött a világbajnok Max Verstappen előtt.

Norris ott úgy érezte, hogy két pole pozícióért és potenciálisan két győzelemért kellett volna harcolnia, ha nem követte volna el a kvalifikációs hibákat, míg egy késői Q1-es hiba az üzemanyagrendszer ellenőrzését követően Mexikóban azt jelentette, hogy a 19. helyről indult, mielőtt visszarohant volna az ötödik helyre.

A brit pilóta az Abu Dhabi Nagydíj pole pozíciójának megszerzésére is elvesztette az esélyt, mivel a Q3 utolsó körének utolsó szektorában hibázott.

Norris feltűnően önkritikus volt a 2023-as év legjelentősebb hibái után, amikor a Katari Nagydíj kvalifikációján elkövetett hibája után a csapatrádión keresztül azt mondta.

“Néha olyan sz**r vagyok”.

Lando Norris, McLaren
Fotó: McLaren

A McLaren csapatfőnöke, Andrea Stella ezután Abu-Dzabiban meghatódottan azt mondta, hogy az, ahogyan a saját teljesítményével foglalkozik, szerinte figyelmet érdemel, mert egyszerűen nagyon szigorúnak tűnik önmagával szemben.

De Norris maga is így érez.

“Én, bármennyire is bosszankodom néha magamra szombatonként, és az emberek azt mondják, hogy ‘nem kellene magadat verned’, meg ilyenek, a legjobb teljesítményeim nagy része akkor, a következő napon jön”.

“És ez nincs hatással rám, amikor másnap megyek és vezetek, mert azt gondolom, hogy ‘ó, még mindig elszúrtam a szombatot'” – mondta Norris a Motorsport.com-nak adott exkluzív interjújában.

“Csak azért, mert én mondom, meg ilyenek, az nem jelenti azt. Szerintem sok embernek más a véleménye erről, de én mindig is ilyen voltam. A gokartozás óta mindig is ilyen voltam. Így nőttem fel, és így fejlődtem azzá a versenyzővé, aki ma vagyok.

“Néha talán nem ez a legjobb dolog, és sokszor nagyon frusztrált és lehangolt vagyok, de csak azért, mert fontos számomra, hogy jó munkát végezzek, és megpróbáljak a csapat számára eredményt elérni.”

“Szóval, ezt teszem, nem azért, mert szándékosan próbálom ezt tenni, hanem mert egyszerűen így dolgozom a legjobban. Így tudok a legjobban visszapattanni. Ezért mindig is nagyon őszinte voltam, amikor úgy gondolom, hogy jó vagy rossz munkát végeztem.”

Norris azt is mondta a 2023-ban nyújtott általános teljesítményéről, hogy egyértelmű volt, hogy vannak olyan helyek, amelyeken dolgoznia kell, és olyanok, amelyeken nem mindig nyújtott annyit, amennyit kellett volna”.

“De sok olyan eset is volt, amikor egyszer megtörtént, hogyan jöttem vissza belőle, és hogyan tudtam másnap túllépni rajta. Ami általában a szombati csalódások és a szombati pótlás volt. Azt hiszem, pontosan ezt tettem.”

“Az esetek 95%-ában, igen, még akkor is, amikor elkövettem ezeket a hibákat, amit mindig szívesen beismerek, és mindig is mondtam, hogy hogyan tudok másnap visszarázódni, és vasárnap azzal a tiszta gondolkodásmóddal megjelenni, hogy ‘OK, ebben a helyzetben kezdek, hogyan tudom a legjobb munkát végezni innen?’.

“Azt hiszem, ezek a versenyek mindegyike valójában a jobb versenyeim közé tartoztak” – zárta a a brit.

Pérez: Szeretném megköszönni az egész csapatnak

Releváns cikkek