Quantcast
Legfrissebb híreink
Hátralévő idő a Magyar Nagydíj kezdetéig
Új videó a YouTube csatornánkon!
A Red Bull főnöke figyelmeztetést intézett az FIA-hoz Max Verstappen panaszai után
Fotó: Mark Thompson / Getty Images / Red Bull Content Pool
Formula 1

A Red Bull főnöke figyelmeztetést intézett az FIA-hoz Max Verstappen panaszai után

Max Verstappen hangosan ellenezte az FIA legújabb terveit, és most a Red Bull többi főnöke is hallatta a hangját.

A Red Bull technikai igazgatója, Pierre Wache figyelmeztette az FIA-t, hogy az aktív aerodinamikai komponensekkel ne foltozgassák az új generációs Forma-1-es autók hiányosságait. Ez Max Verstappen megjegyzéseit követi az autók lehetséges súlyproblémáival kapcsolatban, miközben a sportág a 2026-os technikai szabályváltozásokra készül.

A 2026-os szabályváltozások középpontjában a Forma-1-es autókban használt erőforrás-egységek megváltoztatása áll. A következő generáció a belsőégésű motorok és az elektromos energia egyenletes arányát fogja használni, míg az aktív aerodinamikai komponensek a versenyzés javítására szolgálhatnak.

“Nem lehet foltot foltra foltra tenni, hogy elérjünk valamit” – mondta Wache.

“Nagyobb szemszögből kell nézni a problémát, és azt kell mondani: ‘Hogyan rendezem el, és hogyan oldom meg a problémámat?”

“Milyen autójellemzőkre van szükségem ahhoz, hogy elérjek valamit?’. Ha szükséged van egy javításra, hogy megoldj néhány dolgot, azt még utólag is megteheted. De nem egy javítással kezdjük először. Máskülönben soha nem működik.”

Wache kritizálta azt a folyamatot is, amelyet az FIA a 2026-os szabályok meghatározásakor alkalmazott.

“De a helyzet az, hogy nem gondolták végig a teljes koncepciót [az új szabályokról] egy időben. Először a motorszabályzatot határozták meg, most pedig a futómű oldalán kell megbirkóznunk ezzel, hogy kompenzáljuk a problémánkat.”

Ezek a megjegyzések Verstappen aggodalmait követik, aki rendkívül aggódott az új generációs autókkal kapcsolatos első tapasztalatai miatt a Red Bull szimulátorában. A Red Bull sztárja nem volt szégyenlős, amikor az FIA döntéshozatali gyakorlatát kritizálta az elmúlt 12 hónapban.

“Ott van az aktív aerodinamika, amit nem tudsz irányítani, és a rendszer irányítja helyetted. Ami aztán szerintem nagyon kellemetlenné teszi a vezetést, mert inkább magam irányítom” – fogalmazott Verstappen.

“Persze, amikor valaki mögött vagy, akkor talán több elsőre vagy több hátsóra van szükséged [a gumik terén]. Ilyesmik. De ha a rendszer elkezdi ezt irányítani helyetted, nem hiszem, hogy ez a helyes út.”

“Ráadásul a súly megint emelkedik. Szóval igen, komolyan meg kell vizsgálnunk ezt a kérdést, mert úgy értem, 26 már nincs olyan messze. Jelenleg számomra nagyon rosszul néz ki az összes szám és az adatok alapján, amit már most látok. Szóval, ez nem olyasmi, ami miatt jelenleg nagyon izgatott vagyok” – fejezte be a holland.

Russell: Nagyon sok kihagyott lehetőségünk volt

Releváns cikkek