Quantcast
Legfrissebb híreink
Hátralévő idő a Brit Nagydíj kezdetéig
Új videó a YouTube csatornánkon!
Günther Steiner azonnali hatállyal távozik a Haastól
Fotó: Andy Hone / LAT Images / Haas F1 Team
Formula 1

Günther Steiner azonnali hatállyal távozik a Haastól

Günther Steiner nem fogja csapatfőnökként vezetni a Haast, a csapat kilencedik szezonjában, miután azonnali hatállyal távozik az amerikai tulajdonú alakulattól.

A Haas három éven belül másodszor esett vissza az utolsó helyre a konstruktőri bajnokságban 2023-ban. A tulajdonos Gene Haas ma azt mondta, egyértelmű, hogy javítaniuk kell a teljesítményükön.

Ayao Komatsut, aki Steinerhez hasonlóan az első szezon óta a csapatnál van, a mérnöki igazgatóból csapatfőnökké léptették elő. Haas szerint ezzel nagyobb hangsúlyt fektetnek majd a mérnöki tevékenységükre.

Steiner távozását követően a csapat egy új operatív igazgatót is kinevez, aki a csapat tevékenységének nem versenyzői oldalát fogja felügyelni.”

“Szervezetként előrehaladva egyértelmű volt, hogy javítanunk kell a pályán nyújtott teljesítményünkön” – mondta Haas.

“Ayao Komatsu csapatfőnöki kinevezésével alapvetően a mérnöki munkát helyeztük a vezetésünk középpontjába.”

A 47 éves Komatsu a British American Racinggel érkezett a Forma-1-be, majd a Renault-nál dolgozott, mielőtt a Haashoz került. A Haas még mindig a Forma-1 legújabb csapata, 2016-os debütálásukkor pontokkal nyűgözte le a mezőnyt le, és abban a szezonban a nyolcadik helyen végzett a tabellán. Legjobb eredményét 2018-ban az ötödik helyen érték el, de a következő szezonban a kilencedik helyre estek vissza.

Azóta csak egy alkalommal jutott fel a nyolcadik helyre. Ez 2022-ben történt, amikor a csapat kihasználta a technikai szabályok jelentős változását, és a nyitófutamon az ötödik helyen végzett. Ezt követően azonban nem sikerült előrelépnie, és 2023-ban még a tapasztaltabb versenyzői felállással is az utolsó helyen zárta a szezont.

“Voltak sikereink, de következetesnek kell lennünk abban, hogy olyan eredményeket érjünk el, amelyek segítenek elérni a szervezetként kitűzött szélesebb körű céljainkat” – nyilatkozta a csapat alapítója, Gene Haas.

“Hatékonyan kell gazdálkodnunk a rendelkezésünkre álló erőforrásokkal, de a tervezési és mérnöki képességeink javítása kulcsfontosságú a csapatként elért sikerünkhöz.

“Alig várom, hogy együtt dolgozhassak Ayaóval, és alapvetően biztosítsam, hogy maximalizáljuk a lehetőségeinket – ez valóban tükrözi azt a vágyamat, hogy megfelelően versenyezzünk a Forma-1-ben.”

Komatsu elmondta, hogy természetesen nagyon izgatott, hogy először vállalja a csapatfőnöki szerepet.

“Mivel a csapat 2016-os pályabemutatkozása óta a csapatnál vagyok, nyilvánvalóan szenvedélyesen érdekelt vagyok a csapat Forma-1-es sikereiben” – mondta.

“Alig várom, hogy a programunkat és a különböző versenyműveleteket belsőleg irányíthassam, hogy olyan struktúrát tudjunk kiépíteni, amely jobb teljesítményt nyújt a pályán.

“Mi egy teljesítményalapú vállalkozás vagyunk. Nyilvánvalóan nem voltunk elég versenyképesek az utóbbi időben, ami mindannyiunk számára frusztrációt okozott.”

“Gene és a különböző partnereink elképesztő támogatást nyújtanak nekünk, és szeretnénk az ő lelkesedésüket egy jobb pályán belüli termékkel visszatükrözni. Nagyszerű csapatunk van Kannapolisban, Banburyben és Maranellóban, és tudom, hogy együtt képesek vagyunk olyan eredményeket elérni, amilyenekre képesek vagyunk.”

Krack: Bármi is történik, mindig ugyanaz jön: Keményen kell dolgoznunk

Releváns cikkek