Quantcast
Legfrissebb híreink
Hátralévő idő a Brit Nagydíj kezdetéig
Új videó a YouTube csatornánkon!
Verstappen cáfolja, hogy az ő stílusának megfelelően építenék az autókat
Fotó: Mark Thompson / Getty Images / Red Bull Content Pool
Formula 1

Verstappen cáfolja, hogy az ő stílusának megfelelően építenék az autókat

Max Verstappen visszautasította azokat az vádakat, amelyek szerint az autókat a Red Bull kifejezetten az ő vezetési stílusához szabták, gyakran a csapattársa vesztére.

Verstappen 2023-ban rendkívül domináns volt, 22 versenyen 19 győzelmet aratott. Sergio Pérez mindössze kétszer győzött ugyanazzal az autóval. Pérez azt mondta, hogy folyamatosan változtatnia kell a vezetési stílusán, hogy megfeleljen az RB19-nek, ami azt feltételezi, hogy az autót úgy fejlesztik, hogy Verstappen erősségeinek feleljen meg. Verstappen ragaszkodik ahhoz, hogy ez nem így van.

A holland egy interjúban azt mondta, hogy az egyedi vezetési stílusáról szóló szóbeszéd “túlzó” volt, és neki is az autó igényeihez kell igazítania a vezetési stílusát, mint bárki másnak.

“Amikor az emberek azt kérdezik tőled, hogy: „Milyen a vezetési stílusod?”, nem tudom megmondani – mondta Verstappen. „Arról van szó, hogy alkalmazkodni kell bizonyos helyzetekhez, vagy ahhoz, hogy mit szeret az autó.

“Mit akarok? Több tapadást akarok” – folytatta. “Sok dolog van, amit szeretnél; vannak dolgok, amelyek nem reálisak, ezért csak alkalmazkodok az autóhoz.”

Verstappen határozottan cáfolta azokat az állításokat, amelyek szerint a csapat fejlesztési munkája a szezon során arra irányult volna, hogy az autó jobban megfeleljen az ő stílusának.

„A csapat csak olyan fejlesztést alkalmaz az autón, hogy az gyorsabb legyen, nem pedig olyat, hogy egy bizonyos egyensúlyi irányt vagy bármi mást próbáljanak követni. Az általános súly és a tapadás az, amit a fejlesztésekkel nyernek. Nagyon elégedett vagyok az autó viselkedésével, de ha az autó egy kicsit alulkormányzottabb, akkor ehhez kell igazítanom a vezetésemet. Vagy ha túlkormányzottabb, akkor szintén.”

Max Verstappen, Red Bull
Fotó: Mark Thompson / Getty Images / Red Bull Content Pool

“Néhány versenyen egyébként is nagyobb a túlkormányzottság vagy alulkormányzottság” – tette hozzá. “Nagyon hegyes-völgyes az egyensúlyt tekintve (az autó), nem mindig az orrnál van.”

A vasárnapi dominanciája ellenére a Red Bull nem mindig volt olyan jó az időmérőn. A ferraris Charles Leclerc ötször szerezett a polet, de Carlos Sainz, Lewis Hamilton és Sergio Pérez is indult a mezőny éléről.

„Úgy gondolom, hogy a többiek remek időmérőt futnak, de aztán egy rossz versenyt, ha érted, mire gondolok. Szerintem semmi varázslatot nem csinálunk a versenyen.” – tette hozzá. “Mindig a versenyteljesítményt nézzük, de mi is gyorsak akarunk lenni az időmérőn.”

A Red Bull főnöke figyelmeztetést intézett az FIA-hoz Max Verstappen panaszai után

Releváns cikkek