Quantcast
Legfrissebb híreink
Hátralévő idő a Magyar Nagydíj kezdetéig
Új videó a YouTube csatornánkon!
Hivatalos: Madrid utcai pályaként visszatér 2026-tól az F1-be
Fotó: Jacobo Medrano / Red Bull Content Pool
Formula 1

Hivatalos: Madrid utcai pályaként visszatér 2026-tól az F1-be

A Forma-1 megerősítette, hogy 2026-tól egy új, 5,47 kilométeres utcai pályán fognak versenyezni Madridban.

A fejlemény kétségessé teszi az F1 jelenlegi Spanyol Nagydíj helyszínének, a Circuit de Catalunya versenypályának a jövőjét, amelynek szerződése 2026-ig szól.

A barcelonai pálya 1991 óta minden évben otthont ad a bajnokság spanyolországi fordulójának, és a közelmúltig gyakran használt tesztelési helyszín volt.

A madridi új utcai pálya mögött álló Ifema Madrid csoport azonban meggyőzte az F1-et azzal a tervével, hogy az ország fővárosában rendezne futamot. Tízéves szerződést kötöttek az F1-es futamok megrendezésére.

A tervek szerint a pálya 20 kanyarral rendelkezik, és az Ifema kiállítási központ körül épülne. A tervek szerint a köridők körülbelül 92 másodpercig tartanának, bár ez a becslés a Forma-1 új autóinak és erőforrásainak teljesítményétől függ, amelyeket abban az évben vezetnek be, amikor Madrid visszatér a versenynaptárba.

“Madrid egy hihetetlen város, csodálatos sport- és kulturális örökséggel, és a mai bejelentéssel egy izgalmas új fejezet kezdődik az F1 számára Spanyolországban” – mondta Stefano Domenicali, az F1 vezérigazgatója.

“Szeretnék köszönetet mondani az Ifema Madrid csapatának, a madridi regionális kormánynak és a város polgármesterének, hogy fantasztikus javaslatot állítottak össze.”

“Ez valóban megtestesíti a Forma-1 azon elképzelését, hogy olyan többnapos sport- és szórakoztató látványosságot hozzunk létre, amely maximális értéket nyújt a rajongóknak, és magában foglalja az innovációt és a fenntarthatóságot.”

Az F1 a naptár újdonságának megközelíthetőségét is kiemelte. Az előrejelzések szerint a rajongók 90%-a tömegközlekedéssel is el tudja majd érni a helyszínt. A helyszín befogadóképessége kezdetben körülbelül 110 000 fő lesz, és a szervező tervei szerint ezt 140 000 főre növelik majd a naptár első öt évében.

Az F1 szóvivője elmondta, hogy a sorozat továbbra is tárgyalásokat folytat a Spanyol Nagydíj hosszú távú házigazdájával annak jövőjéről. A Circuit de Catalunya az elmúlt években korszerűsítésekbe és a pálya konfigurációjának javításába fektetett be.

Spanyolország korábban többször is rendezett már egy szezonban nagydíjat, az Európa Nagydíj címét használva a második futamra. Ez először Jerezben történt 1994-ben és 1997-ben, majd öt egymást követő évben a kevéssé kedvelt valenciai utcai pályán, utoljára 2012-ben.

Catalunya szerződését legutóbb 2021-ben hosszabbították meg a Spanyol Nagydíj megrendezésére.

Verstappen és Alonso csak együtt indulna a 24 órás Le Mans-on

Releváns cikkek