Quantcast
Legfrissebb híreink
Hátralévő idő a Magyar Nagydíj kezdetéig
Új videó a YouTube csatornánkon!
Az Andretti nem tudta, hogy a FOM találkozót kért a kérelem elutasítása előtt
Fotó: Adam Warner / LAT Images / FIA Formula E
Formula 1

Az Andretti nem tudta, hogy a FOM találkozót kért a kérelem elutasítása előtt

A leendő Andretti Forma-1-es csapat azt állítja, hogy nem tud arról, hogy a Formula One Management meghívta volna őket, hogy megvitassák a bajnokságba való belépési kérelmüket.

Az amerikai csapat, amely a GM márkával, a Cadillac-kel működik együtt, volt az egyetlen sikeres pályázó az FIA által tavaly indított folyamat során, amelynek célja egy potenciális 11. csapat megtalálása volt a Forma-1-es rajtrácsra.

Az Andrettinek azonban még a sportág kereskedelmi jogait birtokló FOM jóváhagyására volt szüksége ahhoz, hogy a bajnokságban való részvételükért részesülhessenek a televíziós bevételekből és a pénzdíjakból.

A hét elején a FOM bejelentette, hogy elutasította az amerikai csapat ajánlatát, hogy 2025-ben vagy 2026-ban csatlakozhasson a bajnoksághoz.

Az elutasítás okai között szerepeltek azok az aggályok, hogy egy vadonatúj csapat képes lesz-e két teljesen különböző autót építeni – először a 2025-ös bajnoksághoz való csatlakozáshoz, majd a következő, 2026-os szezonban a nagy technikai szabályváltozásokhoz. A FOM azt is állította, hogy meghívást küldtek egy személyes találkozóra a csapat vezetőségének, de nem kaptak választ.

A csapat RaceFans-nak adott nyilatkozatában a képviselők tagadták, hogy tudomásuk lett volna arról, hogy a FOM-mal találkozóra hívták volna őket, hogy megvitassák a bajnokságba való belépésüket, mielőtt elutasították volna a jelentkezésüket.

“Nem volt tudomásunk arról, hogy felajánlottak volna egy találkozót, és nem utasítanánk vissza egy találkozót a Formula One Managementtel” – mondta a csapat.

“Egy személyes találkozó a kereskedelmi ügyek megvitatására az Andretti Cadillac számára kiemelten fontos lenne és az is marad. Üdvözöljük a Formula One Managementtel való találkozás lehetőségét, és írásban megerősítettük érdeklődésünket.”

Az csapat azt is kifejtette, hogy a 2025-ös bajnokságba való belépési szándékuk igaz volt, amikor tavaly benyújtották a pályázatukat, de az elhúzódó pályázati folyamat miatt 2026-ra helyezték át a hangsúlyt.

“Amikor az Andretti Cadillac közel egy évvel ezelőtt belépett az FIA érdeklődésnyilvánítási folyamatába, a preferált első részvételi évként 2025-öt jelölték meg” – magyarázta a csapat.

“Az FIA jóváhagyta a jelentkezésünket, anélkül, hogy konkrétan korlátozta volna, hogy a nevezés 2025-re vagy 2026-ra szóljon. Az Andretti Cadillac már hónapok óta 2026-os nevezési évvel operál. Az a technikai részlet, hogy 2025 még mindig a pályázat része, a folyamat hosszadalmasságából fakad.”

Az Andretti kijelentette, hogy a FOM elutasítása ellenére továbbra is ütemesen folytatják a felkészülést egy esetleges bajnoki belépésre.

Komatsu tudja, hogy Bahreinben lassúak lesznek, de ez nem a dolgozók hibája

Releváns cikkek