Quantcast
Legfrissebb híreink
Hátralévő idő a Magyar Nagydíj kezdetéig
Új videó a YouTube csatornánkon!
Brown: Ez egy másik sportágban sem megengedett
Fotók: Clive Rose / Getty Images / Red Bull Content Pool
Formula 1

Brown: Ez egy másik sportágban sem megengedett

A Visa Cash App RB és a Red Bull közötti kapcsolat továbbra is aggodalmat vált ki egyes riválisaikból. Zak Brown is felszólalt a szituáció ellen.

Mikor a Red Bull 2005-ben belépett a Forma-1-be, két egymást követő évben két különböző csapatot vásároltak meg. Az egyik a Jaguar volt, ebből lett a Red Bull Racing, a másik pedig a Minardi, amiből előbb Toro Rosso, majd AlphaTauri, végül Visa Cash App RB lett.

A McLaren igazgatója, Zak Brown szerint nincs rendben, hogy mindkét csapat a Red Bull-é.

“Tudomásom szerint egyetlen nagy sportág sem teszi lehetővé, hogy két, egymással versengő csapat közös tulajdonossal bírjon.”

Zak Brown, McLaren
Fotó: McLaren

“Mostanra érvényben van a költségvetési sapka, amelynek célja, hogy egyenlő feltételeket teremtsen a sportban, mind pénzügyi, mind más egyéb dolgokban. Úgy gondolom, hogy a sportág, átlépett oda, hogy 10 független csapatot próbálunk létrehozni sportszakmailag, politikailag és technikai szempontból is.”

“Szerintem szabályok szerint versenyeznek, a problémám a szabályokkal van, és úgy gondolom, hogy az FIA-nak foglalkoznia kell ezzel.”

“Helmut Marko (a Red Bull tanácsadója) kijelentette, hogy maximalizálni fogja a lehetőséget, amit a szabályok szerint ki lehet hozni a két csapatból.”

“Ahogy a szabályok jelenleg meg vannak írva, nem mindenkire egyformák, és vannak kiskapui a csapatoknak, meg az egész „A-B csapat” helyzetnek is, ami nem jelentenke egyenlő feltételeket.”

Laurent Mekies, az RB új csapatfőnöke, aki korábban a Ferrarinál dolgozott, megvédte a csapatot a vádakkal szemben.

“Sportként (a szabályozással) azt akartuk, hogy legyen szorosabb mezőny, legyen kevesebb köridő különbség a győztes és a tizedik között. És úgy gondoltuk, hogy bizonyos komponensek megosztásának engedélyezésével elkerülhető, hogy a mezőny eleje és vége között túl nagy legyen a távolság.”

Laurent Mekies
Laurent Mekies | Fotó: Rudy Carezzevoli / Getty Images / Red Bull Content Pool

“Ha most megnézzük a tavalyi bajnokságok eredményeit, és összeadjuk az utolsó négy csapat által szerzett pontokat, akkor még a hatodik helyezett pontjai sem jönnek össze.”

“Szóval úgy gondolom, még mindig elég nagy a különbség a hátul küzdő csapatok között, akik azért küzdenek, hogy néhány pontot szerezzenek.”

“Úgy gondolom, mielőtt a fenntarthatóbb alternatívát eltávolítanánk a csapatok üzleti modelljéből, egy kis hosszú távú rálátást kell kapnunk arra, hogy ez a szabály milyen hatással lesz a sportágra a következő években.”

h

Releváns cikkek