Quantcast
Legfrissebb híreink
Hátralévő idő a Brit Nagydíj kezdetéig
Új videó a YouTube csatornánkon!
Törölték a Forma-1-es szabálykönyvből a sprint shootout elnevezést
Fotó: McLaren
Formula 1

Törölték a Forma-1-es szabálykönyvből a sprint shootout elnevezést

A tavaly a sprintversenyek kvalifikációs futamaira bevezetett “sprint shootout” elnevezést törölték a Forma-1-es szabálykönyvből.

A sprintversenyek kvalifikációi mostantól sprint kvalifikáció néven szerepelnek tovább. Ezt a címet korábban a sprintfutamokra használták, amikor 2021-ben bevezették őket.

A változást tartalmazó frissített Forma-1-es sportszabályzatot az FIA Motorsport Világtanácsa hagyta jóvá a holnapi első szabadedzés előtt.

A sprintkörök formátumának tavalyi átalakítását követően, amikor a nagydíj rajtrácsát elválasztották a sprintfutam eredményeitől, egy új, háromszakaszos kvalifikációt hoztak létre a sprintfutam rajtrácsának meghatározására. Ezt eredetileg sprint shootout-nak hívták.

A WMSC mai genfi ülését követően azonban a sprintkörök formátumának egy másik módosítása értelmében a sprintversenyek szombat délelőttre kerülnek át, és a nagydíj kvalifikációja lesz az utolsó, amelyet a sprintkörök szombati napjain és a hagyományos versenyhétvégéken is megtartanak.
A sprintfutam rajtrácsát ezentúl a pénteki utolsó edzésendöntik el, amelyet a 2024-es Forma-1-es sportszabályzatban sprint kvalifikációnak neveztek át.

Ez a legutóbbi változás a Forma-1 megosztó sprintformátumában, amely negyedik évébe lép. A 100 km-es versenyformátum 2021-es bevezetése óta az FIA és a Formula One Management minden szezonban módosította valamilyen módon a formátumot.

A szezon első sprintversenyére az áprilisi Kínai Nagydíjon kerül sor. Az év során összesen hatot rendeznek majd.

Az új sportszabályzat egy másik új változást is hivatalossá tett a 2024-es sprintformátumra vonatkozóan. Mostantól két külön parc ferme-korlátozás lesz a sprint hétvégéken, az első a sprintverseny péntek délutáni kvalifikációjának kezdete és a sprintverseny szombat reggeli rajtja között, a második pedig a nagydíj szombat délutáni kvalifikációjának kezdete és a nagydíj vasárnapi rajtja között.

A csapatok a sprintverseny vége és a nagydíj kvalifikációjának kezdete között változtathatnak az autóikon.

HIVATALOS: Christian Horner marad a Red Bull csapatfőnöke

Releváns cikkek