Quantcast
Legfrissebb híreink
Hátralévő idő a Brit Nagydíj kezdetéig
Új videó a YouTube csatornánkon!
A McLaren megvédi Piastrit a sűrű Melbourne-i programtól
Fotó: McLaren
Formula 1

A McLaren megvédi Piastrit a sűrű Melbourne-i programtól

A McLaren megvédi Oscar Piastrit a túlságosan zsúfolt melbourne-i menetrendtől, mondja Andrea Stella, a McLaren csapatfőnöke. Szerint az ifjú ausztrál 2024-ben nagyobb figyelmet fordít a versenyzői elkötelezettségekre.

A pilóta elismeri, hogy 2023-ban igyekezett visszafogottan viselkedni, tekintve, hogy az Alpine és a McLaren közötti heves szerződési vita középpontjában érkezett a Forma-1-be.

A sportág népszerűségének fellendülése és az ezzel járó hozzáférési igény közepette, amely nagyrészt a Netflix “Drive to Survive” című sorozatának sikerének köszönhető, a McLaren azt mondja, hogy a versenyek alatt a versenyzői időbeosztásra összpontosít.

Ez, azért van, hogy megvédjék a teljesítmény szállítását.

“Általánosságban elmondható, hogy idén nagyobb figyelmet fordítunk a versenyzői időbeosztásra egy versenyhétvégén.”

“Biztosítani akarjuk, hogy a versenyzőknek legyen idejük a teljesítményre, a leállásra, a pihenésre és így tovább. Tehát gyakorlatilag ugyanazt a megközelítést alkalmazzuk. De ha valamit, akkor Melbourne-re még körültekintőbben [figyelünk] – sok a kérés. De néhányat elfogadunk; néhányat meg el kell engednünk, hogy a teljesítmény ott maadjon, ezért [némely felkérést] nem fogunk elfogadni” – utalt Stella a különféle média megjelenésekre.

A tavalyi Las Vegas-i Nagydjjon, amely egy nyitóceremóniával és koncerttel kezdődött, amelynek során a versenyzők bemutatkoztak a közönségnek, Lando Norris feltűnően visszafogottan beszélt a zavaró tényezőkről, amelyek azzal járnak, hogy az F1 megpróbálja feldobni a show-t.

“A versenyzőknek nem volt könnyű. Most már egyértelműen több a show, mint néhány évvel ezelőtt. Hogy őszinte legyek, én csak idejönni és vezetni akarok, idejönni és versenyezni. Soha nem voltam a legnagyobb rajongója az ilyen típusú [eseményeknek]. Nem ezt élvezem.”

Az Ausztrál Nagydíj előtt Stella lekicsinyelte annak a valószínűségét, hogy a McLaren komoly fejlesztéseket eszközöl az MCL38-as autóján, mivel még túl korán van ahhoz, hogy meggyőző csomagot hozzon létre, amely jelentős lépést jelentene. Ehelyett apróbb dolgok fognak “néhány ezredmásodpercet hozni.

“A frissítések leszállítása, manapság már nem sok köze van a logisztikához” – válaszolta, amikor arról kérdezték, milyen nehézségekbe ütközik az új alkatrészek Melbourne-be szállítása.

“A fő kihívás az: hozol-e frissítéseket a sprintversenyekre vagy sem? Mert ott van például Kína és Miami [az ötödik és hatodik forduló], mert ott csak egy szabadedzés van. De aztán van egy másik kihívásod is, ami a költségvetési sapka. Amint van valami ésszerű gyártani valód, nem tudsz így csinálni, mert kifutnál a költségvetésből.”

“Szóval, valahogy meg kell győződnöd arról, hogy ez egy jó fejlesztés lesz. Aztán megnyomod a zöld gombot, és elköltöd a pénzt.”

“Aztán a következő fajta ok, amiért nem hozol frissítéseket Ausztráliába, az az, hogy időbe telik egy meggyőző csomagot létrehozni, ami egy jelentős lépés volna. Időbe telik.”

Így néz ki az idei, 2024-es Ausztrál Nagydíj menetrendje

Releváns cikkek