Quantcast
Legfrissebb híreink
Hátralévő idő a Magyar Nagydíj kezdetéig
Új videó a YouTube csatornánkon!
Alonso: Kiábrándító, hogy büntetést kaptam egy kemény, de tisztességes versenyzésért
Fotó: Aston Martin F1 Team
Formula 1

Alonso: Kiábrándító, hogy büntetést kaptam egy kemény, de tisztességes versenyzésért

Fernando Alonso szerint kiábrándító volt, hogy 20 másodperces büntetést kapott a George Russell balesetében játszott szerepe miatt, mondván, nem volt veszélyes a vezetése.

A melbourne-i futam utolsó köreiben Alonso a hatodik helyért küzdött Russellel.
Attól tartva, hogy a DRS-zónáin keresztül mennyire lesz sebezhető, Alonso azt állította, hogy az utolsó előtti körben megpróbált korábban fékezni a 6-os kanyarban, hogy nagyobb sebességet tudjon vinni a következő egyenesre.

A Mercedes versenyzője Russell a manőverezésen fennakadt, és az Aston Martin piszkos levegőjében kicsúszott a pályáról.

A bizonyítékok és Alonso magyarázatának mérlegelése után a spanyol potenciálisan veszélyes vezetésért áthajtásos büntetést kapott, amit a verseny után 20 másodperces büntetéssé alakítottak át.

A büntetés miatt a hatodik helyről a nyolcadikra esett vissza a végeredményben, csapattársa, Lance Stroll pedig a hatodik, az RB-s Yuki Tsunoda pedig a hetedik helyre lépett előre.

A telemetria kimutatta, hogy Alonso a szokásosnál 100 méterrel korábban felemelkedett, és a fékre taposott. A felügyelők úgy ítélték meg, hogy rendkívüli mértékben lassított, az ésszerűnél jobban, hogy optimalizálja a kanyar kijáratát.

Alonso elmondta, hogy csalódott az ítélet miatt, mert egyáltalán nem érezte úgy, hogy bármi veszélyeset csinált volna.

“George gyorsan utolért, tudtam, hogy jön” – fejtette ki véleményét Alonso, miután a nyolcadik helyre sorolták vissza.

“Aztán öt-hat körön át DRS-tartományban volt, szóval csak kvalifikációs köröket mentem, hogy elöl maradjak. Maximalizálni akartam a 6-os kanyarból való kilépési sebességemet, hogy védekezhessek ellene. Minden versenyző ezt tenné, és nem éreztem, hogy ez veszélyes lenne.”

“Kiábrándító, hogy a stewardok büntetést adtak egy kemény, de tisztességes versenyzésért. Mégis örülök, hogy George jól van. Nem volt szép látni az autóját a pálya közepén.”

Később Alonso a közösségi médiában megduplázta nézeteit.

“Kicsit meglepett egy büntetés a verseny végén azzal kapcsolatban, hogy hogyan kell megközelíteni a kanyarokat, vagy hogyan kell vezetni a versenyautókat” – írta.

“Semmiképp sem akarunk rosszul csinálni semmit ezeknél a sebességeknél. Úgy gondolom, hogy kavics nélkül abban a kanyarban, a világ bármely más kanyarjában, soha nem fognak minket még csak vizsgálni sem.”

“Soha nem vezetünk 100%-on minden versenykörben és minden kanyarban, spórolunk az üzemanyaggal, a gumikkal, a fékekkel, így az, hogy felelősek vagyunk azért, hogy nem minden körünk ugyanolyan, kicsit meglepő.”

Mike Krack csapatfőnök elmondta, hogy őt is hasonlóan meglepte a versenybírák ítélete, de az Aston Martin nem fog fellebbezni a döntés ellen.

“Meglepő volt, hogy a futam utáni büntetéssel a nyolcadik helyre esett vissza, de el kell fogadnunk a döntést” – nyilatkozta.

“Ez nem vonja el a figyelmünket a pozitív napról. Tizenkét bajnoki pontot szereztünk. Teljes elismerés mindkét versenyzőnek, akik a rajtpozíciónkból pontokat csináltak, kihasználva a két nagyon különböző gumistratégiát.”

Csapattársa, Lance Stroll volt az egyik haszonélvezője Alonso büntetésének, a kanadai a hatodik helyre lépett előre.

Leclerc: Carlos csodálatos versenyt futott

Releváns cikkek