Quantcast
Legfrissebb híreink
Hátralévő idő a Magyar Nagydíj kezdetéig
Új videó a YouTube csatornánkon!
Sainz azt hitte, hogy a vakbélműtétje után nem fog tudni részt venni az Ausztrál Nagydíjon 
Fotó: Scuderia Ferrari Press Office
Formula 1

Sainz azt hitte, hogy a vakbélműtétje után nem fog tudni részt venni az Ausztrál Nagydíjon 

Carlos Sainz attól tartott, hogy nem fog időben felépülni vakbélműtétjéből, hogy részt vehessen a hétvégén megnyert Ausztrál Nagydíjon.

Miután Dzsiddában nem tudott versenyezni, Sainz elmondta, hogy mindent megtett, hogy felgyorsítsa a felépülését, hogy ne kelljen kihagynia egy második futamot.

“Amint eltávolították a vakbelemet, felmentem az internetre, és elkezdtem beszélgetni szakemberekkel, és azt kérdeztem, ‘Oké, mi segít a felépülés felgyorsításában?’.”

“Attól kezdve elkezdtem mindenféle dolgot csinálni, amit csak lehet a felépülés felgyorsítása érdekében: A sebeket, a hegszövetet, mit lehet segíteni, hogy gyorsabb legyen, beszéltem más sportolókkal, beszéltem más orvosokkal Spanyolországban, nemzetközi szinten. Aztán összeállítottam egy tervet a csapattal.”

“A sportolók azért gyógyulnak gyorsabban, mert hét napon keresztül napi 24 órát tudsz a gyógyulásra fordítani. Én pontosan ezt tettem.”

Sainz napi két órát töltött egy hiperbárikus kamrában, amelynek célja, hogy a sebek magasabb oxigénkoncentrációnak való kitétele révén felgyorsítsa a gyógyulást. Emellett egy Indiba rádiófrekvenciás terápiás gépet is használt, amelyet ralivilágbajnok édesapja támogat, hogy lerövidítse a felépülési időt.

“Beprogramoztam az ágyban töltött időt, a sétákra szánt időt, az étkezésre szánt időt, azt a fajta ételt, ami a felépüléshez szükséges” – magyarázta.

“Egyszerűen minden a felépülés körül forgott, hogy megpróbáljak készen állni Ausztráliára.”

De azon a napon, amikor Ausztráliába kellett volna repülnie, egy héttel a műtét után Sainz még mindig nem volt biztos abban, hogy képes lesz vezetni.

“Amikor fel akartam szállni a repülőre, hogy Ausztráliába jöjjek, még mindig az ágyban voltam. Alig tudtam használni a hasizmaimat a mozgásra. Azt gondoltam, hogy ‘ez nem fog megtörténni’. De felszálltam a repülőre, és hirtelen, amikor leszálltam Ausztráliában, sokkal jobban éreztem magam.”

Sainz megbeszélte a felépülését Alexander Albonnal, aki két évvel ezelőtt ugyanezen okból hagyta ki az Olasz Nagydíjat, és aki azt mondta neki, hogy számítson arra, hogy a felépülése felgyorsul.

“Minden 24 órában sokkal többet haladtam, mint az első hét napban, amit tulajdonképpen az összes orvos és az összes szakember is mondott nekem, ‘Ne aggódj, mert a második héten minden nap sokkal jobban fog menni, mint az első héten’.”

“Még Alex Albon is ezt mondta nekem, emlékszem. Szóval csak nagyjából azt követtem, amit mindenki mondott nekem, és összeállítottam egy jó tervet.”

Sainz a melbourne-i hétvégén még érezte a műtét hatásait, de úgy találta, hogy még mindig képes vezetni.

“Azt hiszem, a testem még mindig egy kicsit védekező üzemmódban van. Szóval minden, amit csinálok, egy kicsit lassabb és egy kicsit óvatosabb, mert nyilvánvalóan amikor átmennek a hasi [izmaidon], az egy furcsa érzés, ahogy mondtam. De az van, amit a hétvége elején mondtam, fájdalom nélkül, még ha egy kicsit védekező üzemmódban is vagyok, akkor is tudok vezetni, nem okoz gondot.”

“Fizikailag a verseny vége felé éreztem csak nagyon merevnek. Nyilvánvaló, hogy hét napot ágyban tölteni, a fizikai erőnlét és az összes izomzat számára, ez nem túl egészséges egy sportoló számára. De csak az utolsó szakaszon voltam egy kicsit merevebb.”

“Az utolsó etapig jól éreztem magam. Még mindig volt ez a furcsa érzés, de semmi olyan, ami hátráltatott volna. Magabiztos voltam az autóban és nyomtam” – zárta az Ausztrál Nagydíj idei győztese.

Leclerc: Carlos csodálatos versenyt futott

Releváns cikkek