Quantcast
Legfrissebb híreink
Hátralévő idő a Brit Nagydíj kezdetéig
Új videó a YouTube csatornánkon!
Norris: A 24 futamos versenynaptár nem egészséges és nem fenntartható
Fotó: McLaren
Formula 1

Norris: A 24 futamos versenynaptár nem egészséges és nem fenntartható

Lando Norris lett a legújabb versenyző, aki figyelmeztette a Forma-1-et, hogy túl sokat követel a munkatársaktól a rekordot döntögető menetrenddel.

A 2024-es év a leghosszabb a bajnokság történetében. A 24 fordulóhoz hat sprintverseny is tartozik, így összesen 30 futam lesz. A jövő évi naptárban ugyanez lesz.

Norris elmondta, hogy nem rajong a sprintfutamok formátumáért, és aggódik amiatt, hogy a hosszú versenynaptár milyen hatással van a csapata tagjaira.

“Mindig is a régi, eredeti versenyformátumot részesítettem előnyben. Ez az, amin felnőttem, ezt szerettem mindig is a legjobban.”

“Szeretek csak úgy bemenni, és egyenesen a nyomás alatt lenni. Szóval az, hogy egy edzésből egyenesen a kvalifikációba kerülünk, nagyon tetszik. Szerintem így kevesebb esélyük van az embereknek arra, hogy tökéletesre állítsák be az autót, és szerintem ilyenkor inkább a csapat, csapat, csapat, csapat, csapat sorozatot látod, mint a keverékeket. Szóval szerintem ebből a szempontból működik.”

“De a lényeg az, hogy ez milyen hatással van a szerelőkre és a mérnökökre. Őszintén szólva nem hiszem, hogy ez túl rossz lenne nekünk, versenyzőknek. Nem hiszem, hogy mi lehetünk azok, akik egyáltalán panaszkodhatnak. Hanem az a több száz szerelő és mérnök, aki itt van nálunk, akiknek rengeteget kell utazniuk. Ez nem egészséges számukra. Nem fenntartható!”

“A probléma nem velünk van, szóval ezt nem tőlünk kellene kérdezni. Ez olyasmi, amire az embereknek jobban oda kellene figyelniük a csapat többi tagjának. És szerintem ez a korlátozó tényező, nem az a tény, hogy minden nap be tudunk-e ülni az autóba, mert szerintem igen, de hogy ne tegyünk túl sokat értük, azt hiszem, ez az elsődleges” zárta Lando Norris.

Max Verstappen is előrelépésnek nevezte az új sprintformátumot, de azt mondta, hogy a menetrend követelményei túlságosan megnőttek.

“A sprint formátum szerintem jobb volt. Egy kicsit érthetőbb. De azért ne vigyük túlzásba [ezt] is.

“Már így is 24 versenyt rendezünk egy évben, hat ilyen sprintversenyt is. Értem én, gondolom, jobban és jobb számokat adnak el a tévében. De ez nagyobb stresszt jelent a szerelőknek és mindennek, hogy minden egyes alkalommal mindent tip-topra tudjunk csinálni.”

“Szóval elviseljük, meg kell birkózni vele, de ne gondoljuk, hogy most már 12 ilyenre van szükségünk, mert ez is megviseli az embereket.”

Retro: A 2006-os Kínai Nagydíj – Schumacher utolsó futamgyőzelme

Releváns cikkek