Quantcast
Legfrissebb híreink
Hátralévő idő a Brit Nagydíj kezdetéig
Új videó a YouTube csatornánkon!
HIVATALOS: Adrian Newey elhagyja a Red Bullt
Fotók: Mark Thompson / Getty Images / Red Bull Content Pool
Formula 1

HIVATALOS: Adrian Newey elhagyja a Red Bullt

Igazzá vált a pletyka, miszerint a Red Bull sztártervezője, Adrian Newey év végén elhagyja a Red Bull Racinget.

Bár azt nem tudtuk meg, hogy mit tartogat a jövője, annyi biztos, hogy 2025 első negyedévében távozik a csapattól.

A Red Bull nyilatkozata azt is megerősítette, hogy Newey visszalép a Forma-1-es tervezői feladataitól, hogy “a Red Bull első hiperautójának, a várva várt RB17-nek a végső fejlesztésére és leszállítására összpontosítson”.

Ezt a projektet annak befejezéséig fogja kísérni, és a 2024-es szezon végéig továbbra is részt vesz bizonyos versenyeken, hogy támogassa az F1-es csapat pályamentét.

“Fiatal korom óta gyors autókat akartam tervezni.” – mondta Newey. „Az volt az álmom, hogy mérnök legyek a Forma-1-ben, és volt szerencsém ezt az álmot valóra váltani.”

„Majdnem két évtizeden kulcsszerepet játszottam abban, hogy a Red Bull Racing a felkapott újoncból többszörös címet nyerő csapattá fejlődjön, és ez nagy megtiszteltetés számomra.”

“Úgy érzem azonban, hogy most itt a megfelelő pillanat, hogy átadjam ezt a stafétabotot másoknak, és új kihívásokat keressek magamnak. Addig is az RB17 fejlesztésének utolsó szakaszai várnak ránk, így a csapatnál töltött időm hátralévő részében a fókuszom ott lesz.”

“Szeretnék köszönetet mondani annak a sok csodálatos embernek, akikkel a Red Bullnál dolgoztam az elmúlt 18 év során, a tehetségükért, elhivatottságukért és kemény munkájukért. Ez egy igazi kiváltság, és biztos vagyok benne, hogy a mérnöki csapat jól felkészült.”

“Személyes megjegyzésemben szeretnék köszönetet mondani a részvényeseknek, a néhai Dietrich Mateschitznek, Mark Mateschitznek és Chalerm Yoovidhyának a Red Bullnál töltött időm alatt nyújtott megingathatatlan támogatásukért, valamint Christiannak, aki nem csak az üzleti partnerem volt, hanem családunk barátja is.”

“Köszönet továbbá Oliver Mintzlaffnak a felügyeletéért és Eddie Jordannek, közeli barátomnak és menedzseremnek.”

Adrian Newey, repülési- és úrajózási diplomát szerzett mérnök, aki a csapat alaptása óta a Red Bull Racing főmérnöke, vagyis ő tervezte azokat az autókat, amik idén sorozatban harmadik éve dominálják a teljes Forma-1-et.

Newey 2006-ban csatlakozott a Red Bull-hoz a McLarentől, hogy Christian Hornerrel közösen naggyá tegyék az energiaitalgyártó újodnsült csapatát. A 47 éves angol szakember már ekkoriban, 19 éve is a mérnökök krémjébe tartozott az autósportok vilgában.

A sztármérnök Red Bull-hoz való igazolása előtt 6 világbajnok autót tervezett a Williamsnek, majd a McLarennek, amelyekkel 7 egyéni világbajnoki címet szereztek különböző pilóták, köztük Mika Hakkinen és Alain Prost.

Christian Horner 2005-ben azt mondta, hogy “inkább szerzik meg Adrian Newey-t, mint Michael Schumachert”, ami jól mutatta, mekkora érték volt Newey tudása a McLarennél.

A mérnök 2006-ban kezde meg a munkát a Red Bullnál, és “mindössze” 4 év múlva Sebastian Vettellel és az RB6-tal megnyerték az első egyéni- és konstruktőri világbajnoki címüket is. Innentől kezdve zsinórban 3 évig uralták az F1-et, majd a 2014-es jelentős szabályváltozások hatására visszaesetek a mezőnyben.

SI201211250267 | Rajtvonal Magazin
Fotó: Getty Images / Red Bull Content Pool

A csapat az addigiakhoz képest hanyatlásba kezdett, Sebastian Vettel és Mark Webber is elhagyta a csapatot, és ’14-ben csak 4 győzelmük volt Daniel Ricciardo révén. 2015-öt győzelem nélkül zárták, azonban a következő években újra felfele ível a csapat teljesítménye. Max Verstappennel karöltve egyre több győzelmet szereztek az évek során, majd 2021-ben világbajnokká tették Max Verstappent.

Innentől nem volt megállás, 2022-től máig dominálják az F1-et, az elmúlt 2 évben fölényesen nyerték a bajoki címeket. Úgy tűnt, 2026-ig – az újabb szabályváltozásokig – senki nem tudja megállítani őket, de azzal, hogy Newey már 2025-ben távozik, ez a jóslat is instabillá vált.

Hülkenberg lesz az Audi első F1-es pilótája 2026-ra

Releváns cikkek