Quantcast
Legfrissebb híreink
Hátralévő idő a Brit Nagydíj kezdetéig
Új videó a YouTube csatornánkon!
Adrian Newey Ayrton Senna halála után fontolóra vette az F1-ből való kilépést
Imola, Ayrton Senna emlékmű - Fotó: Mark Thompson / Getty Images / Red Bull Content Pool
Formula 1

Adrian Newey Ayrton Senna halála után fontolóra vette az F1-ből való kilépést

Ma van Ayrton Senna halálának 30. évfordulója.

A legendás tervező, Adrian Newey tavaly elárulta, hogy Ayrton Senna 1994-ben bekövetkezett halála után fontolgatta, hogy elhagyja a sportot.

A háromszoros világbajnok Senna tragikus módon vesztette életét egy balesetben Tamburellóban, az 1994-es San Marinó-i Nagydíjon, május 1-én.

Az 1994-es Williamst – az FW16-ost – Newey tervezte, de nehéznek és kiszámíthatatlannak bizonyult vezetni.

Newey, aki fényes pályafutása során minden idők legjobb Forma-1-es gépeit tervezte, tavaly egy podcast-műsorban nyíltan beszélt arról, hogy mennyire sajnálja az 1994-es autót.

Elismerte, hogy egy szabályváltozást követően teljesen elrontotta az aerodinamikát.

“A ’94-es autók, az egyik legnagyobb sajnálatom, függetlenül attól, hogy mi volt az oka az imolai balesetnek, az egyetlen dolog, amit egyértelműen elmondhatsz az autóról, hogy aerodinamikailag instabil volt” – mondta Newey tavaly októberben az F1 Beyond the Grid podcastnek.

“Két évet töltöttünk aktív felfüggesztéssel, és az én hibám, teljesen elrontottam az aerodinamikát, amikor visszatértem a passzív felfüggesztéshez, és a sokkal nagyobb hasmagasság-tartományhoz, amivel meg kell birkózni.”

“Nagyon, nagyon nehéz volt vezetni az autót, és minél rázósabb volt a pálya, annál rosszabb lett. És persze Imola eléggé rázós pálya volt, szóval amit azzal az autóval művelt, az egészen rendkívüli volt, és ezt már a kvalifikáción is meg tudta tenni.”

“Brazíliában sikerült vezetnie, de a futam vége felé az utolsó kanyarban megpördült, és kihozta belőle ezt a teljesítményt.”

“Damon [Hill] nem próbálta ezt a teljesítményt kihozni belőle, és így befejezte a versenyt, de tudta, hogy instabil.”

“Ayrton önbizalma és az autó irányításába vetett hite miatt mindig megpróbálta. Az autó irányítása és a koncentrációja egészen rendkívüli volt.”

Arra a kérdésre, hogy Senna halála után nem gondolt-e arra, hogy elhagyja a Forma-1-et, Newey így válaszolt.

“Gondolkodtam rajta, azt kell mondanom, hogy bolond lennél, vagy valami baj lenne, ha nem kérdőjeleznéd meg magad, és nem kérdőjeleznéd meg, hogy mit csinálsz.”

“Először is, elég önző dolog lett volna, mert ha Patrick [Head, a Williams mérnöki igazgatója] vagy én, vagy mindketten úgy döntöttünk volna, hogy abbahagyjuk, akkor teljes zűrzavarban hagytuk volna a csapatot.”

“Mint minden hiba, függetlenül attól, hogy mi okozta a balesetet, tanulni kell a lehetőségekből, hogy mi okozhatta a balesetet, és gondoskodni kell arról, hogy reagáljunk erre, és megpróbáljuk meghozni a megfelelő intézkedéseket, hogy ez soha többé ne fordulhasson elő.”

A Netflix bemutatta az új „Senna” minisorozat első trailerét

No Title

No Description

A Netflix bemutatta az Ayrton Senna életén alapuló új sorozatának első előzetesét.

A streamingóriás brazil ága által készített hatrészes sorozatot 2020-ban jelentették be. Eredetileg 2022 folyamán került volna adásba nyolc részben.

A történet Senna Nagy-Britanniába érkezését, hogy a Formula Fordban versenyezzen, majd a Forma-1-be való felemelkedését mutatja be. Három világbajnoki címet nyert 1988 és 1991 között, az 1989-es bajnoki címet pedig ellentmondásos körülmények között veszítette el csapattársával és ádáz riválisával, Alain Prosttal szemben.

A trailerben Senna az 1991-es Brazil Nagydíjon versenyez, ahol hazai pályán megszerezte első győzelmét, annak ellenére, hogy autójának a beragadt a sebességváltója az utolsó körökben, amikor az eső esni kezdett.

Visszapillantást enged karrierje korábbi pillanataira, többek között a gokartozásra, az 1984-es Monacói Nagydíjon a Toleman színeiben elért második helyére, valamint a következő évben Portugáliában a Lotus színeiben aratott áttörő győzelmére.

A trailer egy nappal Senna halálának 30. évfordulója előtt jelent meg, amikor a San Marinó-i Nagydíj közben balesetet szenvedett Imolában.

A Netflix Brazil két brazíliai helyszínen forgatta a sorozatot: Sao Paulóban, Senna szülővárosában, ahol a Brazil Nagydíjat Interlagosban rendezik, és Rio de Janeiróban, ahol korábban a már lebontott Jacarepagua pályán rendezték meg a versenyt.

Forgattak még Nagy-Britanniában, Argentínában és Uruguayban is. Sennát Gabriel Leone alakítja.

A sorozatot Senna családjával és a Senna Brands nevű cégükkel közösen készítették, amely az ő személyazonosságának felhasználásával gazdálkodik, és adományokat gyűjt az Ayrton Senna Intézet számára. Az intézetet Senna nővére, Viviane alapította, hogy fejlődési lehetőséget biztosítson a brazil fiatalok számára.

Sennáról korábban készült egy 2010-es film, szintén Senna címmel, amely eredeti felvételek felhasználásával mesélte el az életét.

Az Aston Martin felülvizsgáltatja Alonso büntetését

Releváns cikkek