Quantcast
Legfrissebb híreink
Hátralévő idő a Magyar Nagydíj kezdetéig
Új videó a YouTube csatornánkon!
Sargeant viccnek nevezte az FIA döntését
Fotó: Williams Racing
Formula 1

Sargeant viccnek nevezte az FIA döntését

Logan Sargeant elmondta, hogy a két büntetőpont, amit Sanghajban kapott a szuperlicenszére egy szabálytalan előzés miatt, rendkívül frusztráló volt.

A Williams versenyzőjét a Kínai Nagydíj után 10 másodperces időbüntetéssel sújtották, amiért szabálytalanul előzte meg Nico Hülkenberget, miközben a biztonsági autó a pályán volt.

A vizsgálatot követően a verseybírák megállapították, hogy Hülkenberg egy másodperc töredékével előbb lépte át Sargeant előtt a biztonsági autó kettes vonalát a boxutcából kifelé menet, ami azt jelenti, hogy a Williams pilótájának át kellett volna adnia a helyét a Haas versenyzőjének.

Az időbüntetés mellett a felügyelők két büntetőpontot is adtak Sargeant szuperlicenszére, így összesen nyolc büntetőpontot kapott, ami négy pontra van attól, hogy automatikusan egy futamra szóló eltiltást kapjon.

A hétvégi Miami Nagydíj előtt, amely Sargeant hazai versenye, Sargeant elégedetlenségének adott hangot a sanghaji büntetés miatt.

“Az enyém rendkívül frusztráló volt. Szerintem a büntetés az egy dolog, de büntetőpontokat kapni azért, amiért ez történt, egy kicsit vicc volt.”

Sargeant két büntetőpontja ugyanannyi volt, mint amennyit Lance Stroll kapott, amiért ugyanebben az időszakban Daniel Ricciardo RB-jének ütközött.

“Szerintem sokkal rosszabb dolgok is történnek a hétvége során, amikért csak megrovást kap az ember” – folytatta Sargeant.

“Voltak olyanok a kvalifikáción, akik lelassultak előttem, majdnem hatalmas ütközések voltak, és semmi sem történt. De aztán amikor egyszerre haladok át a célvonalon, mint valaki más, és még csak nem is látod, akkor két büntetőpontot kapsz. Szerintem ez nem egy jó irány.”

A büntteőpontok fölényben, tavalyhoz képest

Az idei szezon első öt fordulójában kiosztott büntetőpontok száma meredeken emelkedett a tavalyi évhez képest: Eddig 18-at osztottak ki, szemben a 2023-as kettővel.

A Red Bull versenyzője, Sergio Pérez, aki Sargeanthez hasonlóan szintén nyolc büntetőpontnál tart, úgy véli, hogy a sportágnak felül kell vizsgálnia, hogyan osztják ki ezeket az incidensekért.

“Úgy gondolom, hogy a büntetésekkel néha már meg is fizeted a következményeket” – mondta Pérez.

“Néhány büntetőpontot hozzáadni – tekintve, hogy most már több futamunk van – szerintem ez olyasmi, amit mindenképpen meg kellene vizsgálni.”

“Minden egyes incidens, ha megnézzük az összes pontot, amit minden versenyző kap, rengeteg olyan pont van, ami valószínűleg túl van a határon. A szabály ott van, de remélhetőleg a jövőben ez egy olyan dolog, amit felül lehet vizsgálni.”

Egy másik versenyző, aki büntetőpontokat gyűjtött Kínában, az Fernando Alonso volt.

A spanyol megpróbálta megtámadni az ellene hozott döntést. Az Aston Martin kérte is a felügyelőktől, hogy vizsgálják felül a Carlos Sainz, sprintversenyen történt ütközéséért kapott büntetését, amiért három büntetőpontot adtak Alonso szuperlicenszéhez, így összesen hatot kapott.

Günther Steiner beperelte a Haast

Releváns cikkek