Quantcast
Legfrissebb híreink
Hátralévő idő a Spanyol Nagydíj kezdetéig
Piastri három rajthelyes büntetést kapott Magnussen akadályozása miatt
Fotó: McLaren
Formula 1

Piastri három rajthelyes büntetést kapott Magnussen akadályozása miatt

A McLaren pilótája, Oscar Piastri háromhelyes rajtbüntetést kapott a vasárnapi Emilia Romagna Nagydíjra, miután akadályozta Kevin Magnussent az időmérőn.

Piastri a Q1-ben a Haas versenyzőjét, Magnussent blokkolta a Tamburello komplexumban a dán utolsó gyorskörén.
Az incidens tönkretette Magnussenidőmérőjét, aki a 18. helyen esett ki, míg csapattársa, Nico Hülkenberg a Q3-ba jutott.

Piastri elmondta, hogy nem látott egyetlen autót sem jönni a tükrében, mert a 2-es kanyar előtti fő egyenes balra kanyarodik, így Magnussen a holtterében maradt.

Bár az FIA versenybírói együttérzéssel tekintettek az ausztrálra, úgy ítélték meg, hogy a csapat kötelessége volt figyelmeztetni pilótáját a közeledő forgalomra, mielőtt túl késő lett volna, ami szombaton minden más esetben szabályosan megtörtént – magyarázták.

“Valójában körülbelül 140 km/h sebességkülönbség volt, Magnussen pedig csak körülbelül 40-50 méterrel volt lemaradva akkor, és ez azt jelentette, hogy Piastri a sikán közepén volt, amikor Magnussen közvetlenül Piastri mögött utolérte.”

“Továbbá egyértelmű volt, hogy Magnussen a 19-es kanyarból való kijövetele óta gyors körön volt. A lassabb autók forgalomirányítása rendkívül fontos része a csapat/versenyző kombinációnak, különösen a Q1-ben. Ebben az esetben a stewardok megállapítják, hogy a kellő figyelmeztetés hiánya „szükségtelen akadályozást” okozott.”

A háromhelyes rajtrácsbeli visszaesés Piastrit a második helyről az ötödikre taszítja, miután a Q3-ban kevesebb mint egy tizeddel maradt le a pole pozíciót megszerző Max Verstappen mögött.

Csapattársa, Lando Norris, valamint Charles Leclerc és Carlos Sainz mindkét Ferrarija egy-egy helyet előrelép.

A McLaren csapatfőnöke, Andrea Stella elmondta, hogy elfogadja a döntést, elismerve, hogy a csapatnak jobb munkát kellett volna végeznie a kommunikációban.

“Aversenybírák értékelését és ítéletét tiszteletben tartjuk” – reagált Stella.

“Javítanunk kell a működésünkön. Továbblépünk, és remélhetőleg holnap visszaszerezzük a ma elvesztett pozíciókat a rajtrácson.”

Piastri elmondta, hogy egyébként feldobta, hogy a McLaren megerősítette a miami előrelépését Imolában, ahol a teljes fejlesztésicsomagot is megkapta a csapattól.

“Őszintén szólva egész hétvégén elégedett voltam vele, az első szabadedzéstól kezdve egészen a kvalifikációig” – mondta.

“Az, hogy olyan alkatrészek vannak az autón, amelyekről tudod, hogy gyorsabbá teszik az autót, mindig önbizalomnövelő. Azt hiszem, a tegnapi hosszú etapjaink jól sikerültek, de nagyon-nagyon szoros a verseny. Azt hiszem, ez volt a szezon és az elmúlt néhány verseny története, mindenki nagyon szoros volt.”

“Az előzés nagyon nehéz itt, de azt hiszem, optimisták lehetünk.”

Leclerc: Elég jó érzés menni az autóval, a fejlesztések működnek

Releváns cikkek