Quantcast
Legfrissebb híreink
Hátralévő idő a Spanyol Nagydíj kezdetéig
F1-es csapatfőnökök: Az Andretti nem a helyes utat választotta a Forma-1-be
Fotó: Clive Rose / Getty Images / Red Bull Content Pool
Formula 1

F1-es csapatfőnökök: Az Andretti nem a helyes utat választotta a Forma-1-be

Michael Andretti azon törekvése, hogy csapatot indítson a Forma-1-ben, újabb kritikákat váltott ki a jelenlegi versenyzőkből, mivel az amerikai politikusok nyomást kezdtek gyakorolni a sorozatra.

Ezen a héten hat szenátor szólította fel az Igazságügyi Minisztériumot és a Szövetségi Kereskedelmi Bizottságot, hogy vizsgálják meg, miért utasította el az F1 Andretti felvételét, akinek 11. csapatként való belépési kérelmét az FIA tavaly októberben hagyta jóvá.

Andretti édesapja, Mario, a Forma-1 1978-as világbajnoka a hónap elején Washingtonban járt a törvényhozóknál, hogy lobbizzon a csapat és a Cadillac tervezett motorszállítója érdekében.

A Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner azt mondta, hogy meglepődött a megközelítésükön, és megvédte az F1 ellenállását a rajtrács bővítésével szemben.

“Amerikai tulajdonban vagyunk, öt Fortune 500-as cég van az autónkban, és úgy gondolom, hogy ennek semmi köze ahhoz, hogy Andretti amerikai, vagy bármi ilyesmi” – mondta.

“Ez pusztán a Forma-1 üzleti modelljén múlik.”

“Emlékszem, nem is olyan régen még mindig volt két csapat a rajtrács végén, akiket ki kellett menteni, vagy technikailag fizetésképtelenek voltak.”

“Végre eljutottunk oda, hogy a Forma-1-ben nagy erő és egészség van, és ehhez gratulálni kell a Libertynek, mert olyan modellt hoztak létre, ahol még a Forma-1 legrosszabb csapata is valószínűleg milliárd dolláros értékelést kap.”

“A Liberty megteremtette ezt a modellt, szerintem dicséret illeti őket azért a megközelítésért, amit a sportág megnyitásával, valamint újabb és újabb rajongók bevonásával vittek végbe.”

“Meglepett, hogy az Andretti végigment ezen a folyamaton, de remélhetőleg, ha tényleg utat akarnak találni a rajtrácsra, akkor megtalálják, de szerintem a legtermészetesebb megoldás az, hogy megvásárolnak egy meglévő franchise-t, ha az egyik el akarja adni.”

Andretti már kétszer próbálkozott csapatvásárlással

A Force India, amelyet Lawrence Stroll konzorciuma vásárolt meg, és amely ma Aston Martinként szerepel, valamint a Sauber, amelyet az Audi vesz át a német gyártó 2026-os sorozatba érkezése előtt. Bár az F1 szabályai 10-nél több csapatot tesznek lehetővé, Horner nincs egyedül a rivális főnökök között, akik nem értenek egyet Andretti belépési kísérletével.

A Sauber képviselője, Alessandro Alunni Bravi azt mondta, hogy teljes mértékben egyetért Hornerrel. „

“Úgy gondolom, hogy az Audi a helyes utat mutatja a Forma-1-be való bejutáshoz.”

“Természetesen a Cadillac egy nagy játékos, és ez egy potenciálisan jó projektnek minősíti ezt a projektet. De van egy út, mégpedig az, hogy bevásároljuk magunkat egy már létező csapatba.”

Az Alpine csapatfőnöke, Bruno Famin szerint a Forma-1-nek nagyon óvatosnak kell lennie, hogy ne híguljon fel, és megőrizze a bajnokság értékét, és a csapatok számára is.

“Két lehetőség van, vagy megvesznek egy csapatot, vagy pedig elég értéket visznek a bajnokságba, hogy kompenzálják.”

Peter Bayer, a Red Bull második csapatának, az RB-nek a vezérigazgatója szerint nem ad okot aggodalomra, hogy az F1 elutasította Andretti kérelmét, és ezért trösztellenes vizsgálat indulhat.

“Nem igazán” – mondta, amikor az FIA tegnapi sajtótájékoztatóján erről kérdezték – “mert szerintem, ahogy már korábban is említettük, nagyon világos eljárások vannak.”

“Az FIA elvégzett egy technikai elemzést. A Forma-1 ezután elemezte a kereskedelmi lehetőségeket, és azt hiszem, ez az a fajta környezet, amivel jelenleg foglalkozunk.”

“Természetesen úgy gondolom, hogy, tudja, a sport sokat tett azért, hogy elérje az Egyesült Államokat. Három versenyünk van az Egyesült Államokban. Két amerikai szponzorunk is van. Szóval úgy gondolom, hogy a sportág egésze felkarolja az Egyesült Államokat, de ennek semmi köze ahhoz, amit most hallottunk.”

Ocon és Russell: Töröljék az idejét annak, aki piros zászlót okoz az időmérőn

Releváns cikkek