Quantcast
Legfrissebb híreink
Hátralévő idő a Spanyol Nagydíj kezdetéig
Bemutatták a 2026-os autók terveit: Íme, mi változik két év múlva
Fotó: FIA
Formula 1

Bemutatták a 2026-os autók terveit: Íme, mi változik két év múlva

Rengetegen várják a 2026-ban érkező szabályválzotásokat, most pedig rengeteg új részletet osztottak meg velünk a tervekről.

Sok fronton változnak az autók 2026-tól, nézzük először a fontosabbakat:

  • Jobban kezelhetőek lesznek az autók, ugyanis 30 kg-val könnyebbek lesznek a mostaniaknál.
  • Teljesen átdolgozott erőforrást kapnak az autók, amiben nagyobb szerepet kap az elektromos hajtás, és maradék erőt is 100%-ig fenntartható üzemanyagból nyerik majd.
  • Az aktív aerodinamikai elemek lehetővé teszik majd a szorosabb versenyzést.
  • Könnyebb lesz az előzés, ugyanis a DRS helyett plusz elektromos rásegítést kap a hátul haladó autó, ha egy másodpercen belülre csökken a távolsága.
  • A szigorított töréstesztek még strapabíróbb és biztonságosabb autókat eredményeznek majd.
  • A csapatok rekodszámú, hat motorgyártó közül választhatnak majd.

A szabályokat június 28-án fogja ratifikálni a Motortsport Világtanácsa.

2026, F1 autók
Fotó: FIA

Nikolas Tombazis, az FIA együléses technikai igazgatója így kommentálta a bejelentést.

“Ezzel a szabályrendszerrel az FIA olyan autók új generációjának kifejlesztésére törekedett, amelyek teljes mértékben egybeforrnak a Forma-1 DNS-ével – olyan autókat, amelyek könnyűek, rendkívül gyorsak, és továbbra is a technológia élvonalában maradnak.”

“A jövőkép középpontjában egy újratervezett erőforrás áll, amely egyenletesebben osztja el a belső égésű elemből származó teljesítményt és az elektromos energiát. Az alváznál sikerült 30 kg-mal csökkenteni az autók tömegét, ami sokkal dinamikusabb versenygépet eredményezett. Ezenkívül két izgalmas új funkciót vezetünk be a versenyzés fokozása érdekében: az aktív aerodinamikát, amely nagyon alacsony légellenállást ér el az egyenesekben, és a Manual Override rendszer, amely igény szerint megnövekedtt akkumulátorerőt biztosít a pilóták számára, ha elég közel vannak az előttük haladó autóhoz.”

“A 2026-os FIA Forma-1 műszaki szabályzata erősebb és jobban összpontosít a pilóták képességeire, hogy szorosabb versenyzést biztosítson a versenyzők között, növelje a csapatok közötti versenyt és javítsa a látványt. Emellett teljesen fenntartható üzemanyagokat választottunk sportágunk fenntarthatóbb jövője felé való törekvésünk részeként.”

2026, F1 autók
Fotó: FIA

Az FIA elnöke, Mohammed Ben Sulayem is elmondta a véleményét az új szabályrendszerről.

“A 2026-os erőforrás-szabályozás két évvel ezelőtti közzététele után megragadtuk a lehetőséget, hogy újradefiniáljuk az alvázra vonatkozó előírásokat, hogy azok megfeleljenek az új erőforrások energiaigényének. A Forma-1-es partnereinkkel való együttműködés, valamint a sportág 10 csapatának és valamennyi érdekelt félnek a segítségével ez egy olyan egyedülálló felülvizsgálatot jelentett, amely biztosítja, hogy az elsőrangú bajnokságunk még inkább releváns legyen a világban zajló események szempontjából.”

“Az erőforrás-szabályozás már azt eredményezte, hogy rekordszámú motorgyártó kötelezte el magát a sport mellett. És most, a könnyebb, innovatív aerodinamikai megoldásokkal rendelkező autókat előíró alvázszabályokkal párhuzamosan létrehoztunk egy olyan szabályozást, amely nemcsak a versenyzést javítja, hanem a bajnokságot még vonzóbbá teszi a motorgyártók számára.”

“A 2026-os F1-szabályzat legfontosabb jellemzői a fejlett, fenntartható technológia és a biztonság. Célunk az volt, hogy a Forma-1-el együtt olyan autót gyártsunk, amely megfelel a sportág elitkategóriájának jövőjének. Hisszük, hogy ezt a célt elértük.”

Mohammed Bin Szulajm, Mohammed Ben Sulayem, F1, FIA, 2026
Fotó: Joe Mitter / Red Bull Content Pool

Most nézzük meg részletesebben, az autók melyik része, hogyan változik.

Erőforrás

Az hibrid rendszer ereje 550 kW-ról 400 kW-ra csökken, de az akkumulátorelem majdnem 3-szor nagyobb lesz, 120 kW helyett 350 kW. A fékezéssel visszanyerhető energia mennyisége megduplázódik, körönként 8,5 MJ lesz.

2026, F1 autók
Fotó: FIA

Méret és súly

Annak érdekében, hogy kezelhetőbbek legyenek az autók, a maximális tengelytávot 3600 mm-ről 3400 mm-re, míg az autók szélességét 2000 mm-ről 1900 mm-re csökkentik. Az autók súlya is nagyot esik, 30 kg-mal könnyebbnek kell lenniük az autóknak, mint most.

Aerodinamika

A hivatalos közlés szerint az aktív aerodinamikának köszönhetően két állás között tudják majd változtatni a pilóták az aerodinamikai elemek pozícióját annak érdekében, hogy minél kisebb legyen az autók légellenállása. A új rendszer keretében állítható első és hátsó szárnyak kerülnek az új autókra.

Ezek a módosítások azonban csak a ma is kijelölt DRS zónákban lesznek aktiválhatók.

Fenntarthatóság

Míg a jelenlegi Forma-1-es erőforrások már most a leghatékonyabbak a világon, az F1 és az FIA azon dolgozik, hogy 2030-ra elérjék a nettó nulla szén-dioxid-kibocsátást. A 2026-os erőforrások ennek érdekében teljesen fenntartható üzemanyagokkal működnek majd.

2026, F1 autók
Fotó: FIA

Vasseur szerint nem lesz gond a Leclerc-Hamilton párosítással jövőre

Releváns cikkek