Quantcast
Legfrissebb híreink
Hátralévő idő a Brit Nagydíj kezdetéig
Új videó a YouTube csatornánkon!
Flavio Briatore 15 évvel a Crashgate után visszatér a Forma-1-be
Fotó: Sam Bloxham / LAT Images / Formula E
Formula 1

Flavio Briatore 15 évvel a Crashgate után visszatér a Forma-1-be

A Renault korábbi Forma-1-es csapatfőnöke, Flavio Briatore visszatért abba a sorozatba, amelytől 15 évvel ezelőtt eltiltották a Crashgate összeesküvésben játszott szerepe miatt.

Az FIA a Motorsport Világtanács 2009-es döntése értelmében Briatorét életfogytiglani eltiltással sújtották a történtek miatt.

A döntés szerint részt vett a Renault azon tervében, hogy Fernando Alonso győzelmét biztosítsa az előző évi Szingapúri Nagydíjon, amikor csapattársa, Nelson Piquet Junior balesetet szenvedett, és ezzel kiváltotta a Safety Car időszakát.

A Renault vezérigazgatója, Luca de Meo Briatorét nevezte ki vezető tanácsadónak a jelenlegi csapatához, amely az Alpine márkanév alatt versenyez.

“Briatore túlnyomórészt a csapat legfelsőbb szintű területeire fog összpontosítani, beleértve a legjobb tehetségek felkutatását és a versenyzői piacra vonatkozó betekintést, a jelenlegi projekt kihívásainak megvitatását a jelenlegi struktúra értékelésével, valamint tanácsadást a sporton belüli néhány stratégiai kérdésben” – állt az Alpine rövid közleményében, amelyben megerősítették a 74 éves versenyző visszatérését.

Ő volt az egyike annak a két magas rangú Renault-vezetőnek, akiket az FIA a Crashgate miatt felelőssé tett.

A másik, Pat Symonds eredetileg enyhébb, ötéves eltiltást kapott, amit a WMSC szerint azért, mert elismerte a részvételét. Symonds később visszatért a bajnokságba, és az év elején fejezte be a Formula One Management technikai igazgatójaként eltöltött hétéves időszakát, hogy csatlakozzon Michael Andretti születőben lévő Forma-1-es projektjéhez.

Briatore 2010 januárjában a francia Tribune de Grande Instance előtt sikeresen megtámadta az életre szóló eltiltását. Ő és Symonds ezt követően egyezségre jutott az FIA-val, amelynek értelmében 2012 vége előtt egyikük sem vesz részt a sportban.

A korábbi pilóta, Felipe Massa az év elején jogi eljárást indított az FIA és a FOM ellen a Crashgate-ügy miatt. Szerinte lassan reagáltak az összeesküvésre, és szerinte a szezon vége előtt törölni kellett volna a verseny eredményét, ami miatt ő lett az adott év világbajnoka.

James Allison: Hülyének éreztük magunkat, hogy ezt eddig nem láttuk…

Releváns cikkek