Quantcast
Verstappent vizsgálják a Japán Nagydíj időmérőjén történt incidens miatt
Legfrissebb híreink
Verstappent vizsgálják a Japán Nagydíj időmérőjén történt incidens miatt
Formula 1

Verstappent vizsgálják a Japán Nagydíj időmérőjén történt incidens miatt

Az időmérő harmadik szakaszában majdnem egy hatalmas balesetnek lehettünk szemtanúi. Lando Norris és Max Verstappen is a melegítő köreiket teljesítéttek amikor Norris éppen meg akarta előzni a hollandot, aki pedig a 130R kijáratánál lelassított és egy megingással csúszott be a sokkal nagyobb sebességgel közeledő McLarenes elé. Norrisnak szerencsére helyén voltak a reflexei és elkerülte a balesetet – igaz ehhez le kellett mennie a pályáról.

No Title

No Description

Azonban Max Verstappen véleménye szerint Lando Norris sokkal tiszteletteljesebb” lehetett volna, miután majdnem összeütköztek az időmérő során.
A Stewardok beidézték a párost egy vizsgálatra, helyi idő szerint 17 órakor, az időmérő után 1 órával.

Az incidens annak volt köszönhető, hogy a versenyzők a Q3 során először vágtak a neki az a köreiknek, ezért Verstapppen a sikánhoz közelítve lelassított, azonban a hibának köszönhetően majdnem telibekapta őt Norris,
A Red Bullos versenyzővel egyetemben, a Mclaren pilóta is az első körének a megtételére készült fel, amikor Verstappen verseny mérnöke, Gianpiero Lambiase szólt Maxnak, Norris közeledéséről. Viszont az utóbbi versenyző a baloldali előzést válaszotta, ahova a Red Bull is csúszott, így leterelve őt a fűre.

A stewardok az FIA Sport Kódexének 33.4-es cikkelyének a megsértése miatt hívták be a vizsgálatra Verstappent, ahol a következők megszegése miatt nézhet büntetés elé a versenyző, „Az autót soha nem szabad szükségtelenül lassan, szabálytalanul vagy olyan módon vezetni, amely potenciálisan veszélyes lehet más versenyzőkre vagy más személyekre”.

Reklám

Verstappen

Verstappen mást gondol a történtekről

Verstappen szerint azonban Norris várhatott volna még ő rá, míg megkezdi a gyorskört, ahelyett, hogy megelőzi őt, „Mindannyian a kivezető körön voltunk, és mindenki próbált felállni a kör előtt, hogy helyet készítsünk magunknak”, magyarázta Verstappen a RaceFans.net hasábjain.

„Éppen a kigyorsítás közben voltam, de a gumik még nagyon hidegek voltak, szóval ezért kellett egy kicsit jobban felmelegítenem, ami az ő megkerüléséhez vezetett. De ha csak kicsit tiszteletteljesebb vagy amikor mindenki felkészül a körre, akkor nem hiszem, hogy bárki is az utolsó sikán előtt fog leleőzni. Szóval, ha így próbálsz megelőzni engem, akkor ezért ilyesféle problémák jöhetnek elő.
Természetesen Lando próbált leelőzni, ezért végül el kellet kerülnie, de szerencsére nem történt semmi [ezen kívül]”.

A Verstappen és Lambiase között elhangzott rádió beszélgetés pedig a következőképen hangzott

Reklám
BeszélőÜzenet
Verstappen:Oké, mond a különbségeket.
Lambiase:Igen, három autó van még hátra. B-labda három [ez valószínűleg egy beállítás]
Lambiase:Csak Sainz. És Norris.
Verstappen:Verstappen kigyorsít amikor Norris elkerüli őt.

Ba***eg, haver, ez hihetetlen.
Lambiase:Boldogak vagyunk az elejével... Majd mondom amikor mehetsz.

Norris

Norris büntetésre számít

Norris szerint tiszta volt a helyzet, és a helyében Verstappen is ugyanígy cselekedett volna.

„Ez egyértelmű volt [hogy le akart szorítani]”, magyarázta Norris a SkySport-nak a RacingNews365 alapján, amikor arról kérdezték, hogy Verstappen ezzel védekezni akarta volna-e ellene.

„Nincsen szabály erre, hogy mit csinálhatsz, de amit csinált azt nem teheti meg. Az emberek mindig az utolsó kanyarban előznek annak ellenére, hogy mindezzel mindenki egyetért, hogy ezt nem kéne csinálni. Viszont mindenki csinálja, szóval ez nem számít.”

Reklám

„Ő ugyanezt tette volna a helyemben, ugyanebben a szituációban. De ebben a helyzetben én nem kanyarodtam volna balra.”

Norris szerint a büntetés biztosan jönni fog, s mivel ő a holnapi verseny során a 10-ik helyről fog indulni a második Japán Nagydíján, ezért reményei szerint a verseny a száraz és a nedves körülmények között lesz megrendezve, a maximális eredmény elérése érdekében.

A további fejleményekről hamarosan írni fogunk, amint meglett a vizsgálat eredménye.
Azt, hogy hány pontot kell szereznie Verstappennek a világbajnoki cím elnyeréséhez, ITT olvashatják.

 

Borítókép/képforrás: Instagram, @maxverstappen1, @redbullracing, @mclaren

 

 

Releváns cikkek