Quantcast
Legfrissebb híreink
A furcsa szabály, amivel végül Verstappen világbajnokká vált
Formula 1

A furcsa szabály, amivel végül Verstappen világbajnokká vált

Max Verstappen kétszeres világbajnokká vált, miután a csavaros szabályzat érvényesült az igen hosszúra sikeredett Japán Nagydíjon, amiről itt írtunk.

Max Verstappen megnyerte a 2022-es Formula 1-es világbajnokságot a Japán Nagydíjon.
A verseny alapvetően délután 14 órakor indult el helyi idő szerint, ahol sikerült is teljesíteni az első kört, viszont a belesetek, kicsúszások és a nagyesőzés miatt végül a versenyirányítás a piros zászló belengetése mellett döntött. Így végül 2 órát kellett várnunk az újraindításra, ami után már csak egy 45 perces “sprint versenyre” volt idejük. Ez alatt Verstappen 26 másodpercet vert rá a mezőny többi tagjára a végül 28 körrel záródó Japán Nagydíjon.

No Title

No Description

Az utolsó körökben még Charles Leclerc és Sergio Pérez harcolt nagy erőkkel egymás ellen, izgalmas pillanatok hozva ezzel a nézők számára, viszont Leclerc elfékezte magát az utolsó előtti kanyarban, ezért emiatt átvágta a sikánt, és ráadásul még Sergio Pérezt is leszorította a kanyarból átjövet.

A versenybírák ezt a mozdulat sort 5 másodperc büntetéssel jutalmazták, mivel ezzel Leclerc előnyt szerzett. Ezzel pedig Pérez lett a második helyezett.

Reklám

Verstappen

A furcsa szabály magyarázata

Nem volt azonnal egyértelmű, hogy Verstappen nyert a bajnokit, hiszen sokan még a lépcsőzetes pontrendszerben hittek, ami a korábbi esős szituációkor lépett érvénybe.
Az FIA szerint azonban a teljes pontokat osztottak, mivel a verseny a piros zászló után folytatódott.
Az FIA Sportkódexének az 57. cikkelye értelmében nem állították le és nem indították újra a versenyt, így Verstappen jogosult a teljes 25 pont megszerzésére.

Leclercet nyolc ponttal, Pérezt pedig hat ponttal kellett megelőznie. A felülvizsgált eredménnyel 10-et hozott Leclercen és hetet Perezre.
Ezzel az FIA szerint 113 volt a kellő pont különbség, és az utolsó négy fordulóban mindössze 112 áll rendelkezésre, a 366-ból.

 

 

Borítókép/képforrás: Instagram: @redbullracing, @maxverstappen1

Reklám

Releváns cikkek