Quantcast
Shovlin: A Mercedes még megbánhatja, hogy elengedte de Vries-t
Legfrissebb híreink
Shovlin: A Mercedes még megbánhatja, hogy elengedte de Vries-t
Fotó: Williams Racing
Formula 1

Shovlin: A Mercedes még megbánhatja, hogy elengedte de Vries-t

A Mercedes még megbánhatja, hogy elengedte korábbi tartalékpilótáját, Nyck de Vries-t a Forma-1-es rivális Red Bull táborába, véli a csapat pályamenti mérnöki igazgatója, Andrew Shovlin.

De Vries-t az AlphaTauri szerezte meg 2023-ra, miután a tavalyi Olasz Nagydíjon lenyűgözően debütált az F1-ben, ahol pontokat szerzett, miután a Williamsnél helyettesítette a beteg Alex Albont.
Shovlin pedig a holland pilótákról, Max Verstappen és de Vries karrierjéről szóló új könyvében nem fogja vissza magát, amikor arról beszél, hogy mennyire jó pilótának tartja a két fiatal versenyzőt.

„Nincs kétségem affelől, hogy Nyck képes versenyeket nyerni, ha a megfelelő csapathoz és a megfelelő autóhoz kerül” – jelentette ki Shovlin a Max & Nyck című könyvben.

„Az, hogy világbajnok lesz-e, az csak rajta múlik. Korából adódóan kevesebb ideje van erre, de ezt a tapasztalatával kompenzálhatja. Volt egy megállapodásunk Nyckkel, hogy ha nem tudjuk őt a Mercedesnél autóba ültetni, akkor élhet a rajtunk kívül álló legjobb lehetőségekkel. Azóta talán lehet, hogy megbántuk, hogy elengedtük.”

„Nem lennék meglepve, ha nemsokára a Red Bull gyári csapatában versenyezne ellenünk. Egyáltalán nem lennék meglepve, ha ez a következő 12 hónapban vagy valamikor csak úgy megtörténne.”

Reklám
Nyck de Vries, Mercedes, Re Bull, AlphaTauri
Fotó: Williams Racing

A Hollandiában megjelenő Max & Nyck című könyv szerzői, Ivo Pakvis és Stijn Keuris elemzik Max Verstappen hatását a Forma-1-re, és kifejtették, hogy hogyan járult hozzá a Red Bull ásza ahhoz, hogy 2023-ban két holland pilóta is rajthoz álljon. Emellett leírják de Vries szokatlan útját a csúcsra, és azt is, hogy a 28 éves pilóta hogyan ragadta meg két kézzel a fél lehetőséget, hogy valóra váltsa F1-es álmát.

Shovlin szerint de Vries egyértelmű tehetsége ellenére a Mercedes nem állhatott az útjába, hogy máshol szerezzen F1-es ülést, amikor a lehetőség adódott.

„Nagyon jól beilleszkedett a csapatunkba, de nem tarthatunk vissza senkit. Ő volt az ideális teszt- és tartalékversenyző számunkra. Ha a polcon tarthattuk volna, hogy szükség esetén használhassuk, megtettük volna, de akkor megakadályoztunk volna egy versenyzőt abban, hogy az álmait kövesse. A Formula E bajnoki címével sokat jelentett a Mercedes márkának, és tartalékversenyzőként is kiváló volt. Ezért is akartuk őt tovább segíteni.”

„Ez a jövő szempontjából is fontos. Annak az esélyét, hogy Nyck vissza akar-e térni ehhez a csapathoz, az fogja befolyásolni, hogy mennyire voltunk vele korrektek az évek során. Semmi sem utal arra, hogy Nyck a jövőben nem fog egyszer még egy Mercedest vezetni.”

Az, hogy a Red Bull F1-es főnökei a monzai szereplése után gyorsan felajánlották de Vriesnek az AlphaTauri szerződését, a legkevésbé sem lepte meg Shovlint.

Reklám

„Ami szerintem furcsa volt, az az, hogy nem volt nagyobb harc a szolgálataiért. Egyedül a Red Bull döntött pusztán a képességei alapján. És szerintem politikai elemek álltak a háttérben, hogy nem kapott máshol helyet.”

 

Forrás: motorsport.com  

Releváns cikkek