Quantcast
Legfrissebb híreink
Az F1-es csapatok megakadályozták az FIA szabálymódosítását
Fotó: Mark Thompson/Getty Images/Red Bull Content Pool
Formula 1

Az F1-es csapatok megakadályozták az FIA szabálymódosítását

A Forma-1 új sprintfutam-formátumú versenyszabályzatának gumiabroncs-anomáliája Azerbajdzsánban bukkant fel, de a csapatok az utolsó pillanatban megakadályozták az FIA azon kísérletét, hogy megváltoztassa a szabályt.

A kérdéses szabály a szombati háromrészes szabadedzésen való gumihasználatra vonatkozik, amely meghatározza a nap későbbi sprintversenyének rajtrácsát. A szabály lényege, hogy a csapatoknak új közepes gumikat kell használniuk az SQ1 [sprintidőmérő első szakasza, a Q1] és az SQ2 szakaszban, majd az utolsó SQ3 szakaszban új lágy gumikat kell használniuk.

A szabály leírás szerint azonban valójában nem kötelezi a csapatokat arra, hogy egy új szett lágy gumit tartalékoljanak a szombati napra.

“A sprintidőmérő SQ3-as időszakában legfeljebb egy szett száraz időjárású gumiabroncsot lehet használni, és ez csak egy új szett lehet a lágy specifikációból.”

Ez azt jelenti, hogy egy olyan csapat, amelyik nem számít arra, hogy normál körülmények között bejut a Q3-ba vagy az SQ3-ba, kockáztathat azzal, hogy nem lesz szüksége új szett lágy gumikra szombatra. Ehelyett az összes lágy gumit bevethetik a pénteki kvalifikáción a vasárnapi nagydíjra.

Ez különösen előnyös lehet a sorrendben hátrébb álló csapatok számára, akiknek gyakran több szett abroncsot kell használniuk, hogy kijussanak a Q1-ből.
A csapatok a riválisokhoz képest egy extra szett lágy gumit használhatnak a Q1-ben, vagy ha a versenyzők továbbjutnak, akkor a Q2-ben, ami potenciális előnyt jelent a riválisokkal szemben.
Ha a versenyző váratlanul bejut a SQ3-ba, és nem tud új lágyakat használni, a csapat egyszerűen nem vesz részt szakaszban, és gyakorlatilag beéri a 10. hellyel.

Reklám

Az anomália sok vitát váltott ki Bakuban, és péntek reggel az FIA szavazást rendezett a csapatok között, hogy megpróbálja megváltoztatni a szabályt, és bezárni a kiskaput, kötelezve a csapatokat, hogy szombatra új lágyakat tartsanak meg. A sportszabályzat nemrégiben történt módosításában rendelkeztek arról, hogy a sprintversenyek szabályainak ideiglenes módosítását a versenyhétvégéken legalább nyolc csapat beleegyezésével lehet végrehajtani.

A szabályt ezután az F1 Bizottság és a Motorsport Világtanács újra megvizsgálja, majd a szezon hátralévő részére véglegesen megváltoztatja. Ez alkalommal azonban a csapatok tiltakoztak az utolsó pillanatban végrehajtott módosítás ellen, és az FIA nem kapta meg a szükséges nyolc szavazatot.
A szabály így ezen a hétvégén változatlan marad, de a következő, imolai futam előtt újra megvizsgálhatják és módosíthatják.

A valóságban a csapatok nem valószínű, hogy kockáztatni fognak ezen a hétvégén Bakuban, tekintve a lehetséges zűrzavart, amit az új sprint formátum hozott magával.

Így néz ki az idei, 2023-as Azeri Nagydíj menetrendje

Reklám
Forrás: motosport.com Global  

Releváns cikkek