Quantcast
Legfrissebb híreink
Leclerc a hétvége második időmérőjén is dominált
Formula 1

Leclerc a hétvége második időmérőjén is dominált

Szombat délelőtt tartották a Forma 1 első, új formátum szerinti sprintidőmérőjét, amin a pénteki hagyományos időmérőhöz hasonlóan Charles Leclerc dominált.

Charles Leclerc gyorskört teljesít
Fotó: Scuderia Ferrari Press Office

A Q1-ben, vagyis az SQ1-ben – mivel sprintkvalifikáció – a megszokott 18 perc helyett csak 12 perc állt a 20 pilóta rendelkezésére, hogy megfusson egy-két jó kört. Ennek a feszült tempónak meg is volt az eredménye. Először Oscar Piastri, majd Yuki Tsunoda fékezte el a hármas kanyart, amiben tegnap ketten is használhatatlanra törték az autójukat. Szerencsére ma egyikük sem végezte falban, mindketten időben kimentek a bukótérbe, majd onnan tolattak vissza a pályára.

Alig fél perccel az időmérő első harmadának vége előtt sárga, majd piros zászlót lengette a pályabírók. A Williams pilótája, Logan Sargeant balesetezett a 15-ös kanyarban. Charles Leclerc ment előtte lassú körön, és ez zavarhatta meg az amerikait, aki elmérte a kanyart és becsapódott a szemközti falba, ezzel leszakítva a jobb hátsó futóművét. Így egy balesettel és piros zászlóval ért véget a Forma 1 első SQ1-e. Sargeant azonban nem esett ki az SQ1-ben, ugyanis a balesete előtti köre elég volt a továbbjutásához. Yuki Tsunodát nagyon rosszkor kapta el a piros zászló, ugyanis alig 100 méterre volt attól, hogy befejezze a gyorskörét, amivel továbbjut, mikor Sargeant miatt mindenkit betereltek a boxutcába. Végül azt a körét már nem számították be, így kiesett a top 15 -ből.  Tsunodán kívül Zhou Guanyu, Valtteri Bottas, Pierre Gasly és Nyck de Vries nem jutott tovább a második szakaszba.

Sargeant egy Tecpro falba csapódott bele, ami az ütközés hatására szétszakadt és a javítás miatt elhúzódott az SQ2 kezdete, de végül 5-10 perc várakozás után pályára gurult a maradék 15 versenyző. A baleset után mindenki nagyon fegyelmezetten futotta a köreit. Nico Hülkenberg volt az egyetlen, aki bukótérbe futott a 7-es kanyarban, de rajta kívül senki sem hibázott. A véghajrában Oscar Piastri, Nico Hülkenberg, Esteban Ocon, Kevin Magnussen és Logan Sargeant maradt alul a többiekkel szemben, így ők nem jutottak tovább az SQ3-ba.

1019602138 SUT 20230429 GP2304 083613MS1 0312 192 | Rajtvonal Magazin
Fotó: LAT Images/Haas F1 Team

Az SQ3-ban már csak 8 perc állt a pilóták rendelkezésére, tehát maximum 2 kör fért bele mindenkinek. Az első körben Sergio Pérez állt az élre, majd nem sokkal később Charles Leclerc vette át a vezetést a mexikóitól. Max Verstappen teljesítménye mindössze a harmadik helyre volt elég és ez később sem változott meg. Mindenki elment egy második gyorskörre, mindhárom versenyző javított az eső köridejéhez képest, viszont a pozíciókban nem történt változás, így Charles Leclerc a hétvége második pole pozícióját is bezsebelte. Mellőle indul majd Sergio Pérez, mögülük Max Verstappen és George Russell, majd Carlos Sainz és Lewis Hamilton.

Releváns cikkek