Quantcast
Verstappen: Az FIA nem gondolkodik a kvalifikációs piros zászlós szabályok megváltoztatásán
Legfrissebb híreink
Verstappen: Az FIA nem gondolkodik a kvalifikációs piros zászlós szabályok megváltoztatásán
Fotó: Dan Mullan/Getty Images/Red Bull Content Pool
Formula 1

Verstappen: Az FIA nem gondolkodik a kvalifikációs piros zászlós szabályok megváltoztatásán

Max Verstappen arra számít, hogy a Forma-1 kvalifikációs szabályai változatlanok maradnak, annak ellenére, hogy a piros zászlót okozó versenyzőket büntetni kellene.

A Red Bull versenyzője a tavalyi Monacói Nagydíj kvalifikációján csalódott volt, amikor egy előtte történt baleset miatt nem tudta befejezni utolsó körét. Sergio Pérez a Portierben ütközött, ami azt jelentette, hogy csapattársa, Verstappen előtt rajtolt, aki javítani tudott a köridején, mielőtt az edzés korán véget ért.
A közelmúltban számos más példa is volt arra, hogy a versenyzők profitáltak az általuk okozott piros vagy sárga zászlókból a kvalifikáción. Charles Leclerc két évvel ezelőtt Monacóban szerezte meg a pole pozíciót, miután az első futamán a leggyorsabb időt autózta, a másodikon pedig ütközött. A legutóbbi, Miamiban rendezett futamon Leclerc ismét balesetet szenvedett, ami azt jelentette, hogy Verstappen nem tudta befejezni a második futamát a kvalifikáción.

Néhány versenyzőt azzal vádoltak, hogy szándékosan sárga vagy piros zászlót okoz a kvalifikáció során, hogy ne veszítsenek erős rajtpozíciót. 2006-ban Michael Schumachert Monacóban a rajtrács végére küldték, miután a felügyelők úgy ítélték meg, hogy szándékosan állította meg autóját Rascasse-nál, hogy más versenyzők ne tudják megdönteni az idejét. Nyolc évvel később Nico Rosberg a Q3-ban a Mirabeau-nál állította meg az autóját, sárga zászlót váltva ki, ami miatt a pole-pozíciós ideje megdönthetetlen maradt, de nem kapott büntetést.

„Előfordul, a legtöbbször nem szándékosan. De megtörténik Monacóban, megtörténik más utcai pályákon is, szóval csak meg kell birkózni vele” – mondta Verstappen.

A Red Bull pilótája szerint semmi sincs megbeszélve vagy lefektetve, hogy miként kezelik majd az ilyen incidenseket, ha gyanúsnak tűnnek.

„Viszont most már többször is előfordult, hogy a második próbálkozásnál piros zászló volt. Nekem csak arra kell figyelnem, hogy az első jó legyen.”

Reklám

Más sorozatokban, például az IndyCarban már évek óta vannak olyan szabályok, amelyek biztosítják, hogy a versenyzők nem húzhatnak hasznot abból, ha piros zászlót okoznak. Az F1 azonban nem vezetett be hasonló szabályozást, és Verstappen szerint az FIA-nak nem is érdeke, hogy ezt megtegye.

„Alapvetően piros zászlót előidézni, majd alapvetően megszakítani mindenki más körét, néha egy kicsit fájdalmas. Más kategóriákban láttuk már, hogy ha valaki piros zászlót okoz, akkor elveszíti az összes [mért] körét azon a kvalifikáción.”

„Ezen talán el kellene gondolkodni, de nem úgy tűnik, hogy az FIA jelenleg tényleg gondolkodik ezen. Szóval majd meglátjuk. Ahogy mondtam, nekünk magunknak kell jó kört futnunk.”

Horner: A Red Bull nem hozta volna létre a saját motorrészlegét, ha számított volna a Honda visszatérésére

Reklám
Forrás: racefans.net  

Releváns cikkek