Quantcast
Legfrissebb híreink
Alonso megvédte az Aston Martin stratégiáját
Fotó: Aston Martin F1 Team
Formula 1

Alonso megvédte az Aston Martin stratégiáját

Fernando Alonso ragaszkodott ahhoz, hogy az Aston Martin nem pazarolta el a Monacói Nagydíj megnyerésének lehetőségét azzal, hogy slick gumikra állította ki, amikor a verseny közben eleredt az eső.

Az Aston Martin pilótája nem sokkal később visszatért a boxba, hogy intermediate gumikat rakjon fel, ahogy a mezőny nagy része is, beleértve a futamot vezető és végül győztes Max Verstappent is.
A Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner elmondta, hogy hamarabb be kellett volna hozniuk Verstappent.

“Azt hiszem, talán egy körrel korábban kellett volna a bokszba mennünk, hogy az interrel menjünk ki” – mondta Horner a futam után.

Bár Horner kétli, hogy Alonso megelőzte volna Verstappent, ha a beálláskor intermediate gumikat vett volna fel, elmondása szerint az Aston Martin pilótája sokkal közelebb lett volna hozzá.

“Azt hiszem, elég tartalékunk volt azzal a kilenc vagy tíz másodperces [előnnyel], ami Maxnak volt, amikor kiállt a bokszba, hogy még öt-hat másodperccel a tempóhoz képest is három-négy másodperccel előrébb lettünk volna. Meglepett, hogy a közepes gumit választották. Ez teljesen elengedett minket.”

Alonso azonban azt mondta, meglepődött, hogy kérdésekkel szembesült csapata azon döntése miatt, hogy nem szerelte fel a közepes abroncsokat.

“Számomra teljesen egyértelmű volt, hogy a pálya, azon a körön, ahol megálltunk, teljesen száraz volt, eltekintve a hetes és nyolcas kanyartól. Szóval hogyan fogom az intert feltenni?”

“Teljesen száraz volt a pálya 99%-a. Az időjárás-előrejelzés [egy] kis záporra és egy kis mennyiségű esőre is szólt. Rengeteg mozgásterünk volt arra, hogy a száraz gumikat, és ha szükséges, az inter gumikat is feltehessünk. Szóval talán extra biztonságos volt, nem tudom, de az a másfél perc, amíg átmentünk a kanyaron, az ötös, hatos, hetes és nyolcas kanyarban újra, teljesen megváltozott. A körön kívül a száraz gumikon, nagyon vizes volt, amikor azokhoz a kanyarokhoz értem. De az a kör, amikor megálltunk, teljesen száraz volt.”

Ha a verseny száraz maradt volna, Alonso nem hiszi, hogy a csapat képes lett volna megelőzni a Red Bullt.

“Őszintén szólva nem volt esélyünk. Szerintem bátrak voltunk a stratégiát illetően. Nem normális, hogy az első rajtkockából indulsz, és a kemény gumit választod, megpróbálva az élen állók ellenkezőjét csinálni. Ez mutatja a csapat elkötelezettségét, és azt, hogy az Aston Martinban mindenki mennyire agresszívan próbálta megszerezni a győzelmet.”

“Tudtuk, hogy van némi hátulütője, hogy a stratégiával talán a P5, P6 vagy valami hasonló helyen végezhetünk a dobogón kívül. De ma reggel megbeszéltük, és azt mondtuk, hogy idén már volt néhány dobogónk, szóval mindent vagy semmit, és a kemény gumikon indulunk, és nem volt meg a tempónk. Ez volt az egyetlen problémánk a versenyen. Úgy gondolom, hogy a stratégia jó volt. A közepes gumi szerintünk meglepően jól viselkedett. Nagyobb szemcsésedésben vagy nagyobb degradációban reménykedtünk, és Max képes volt 50 kört autózni egy elképesztő helyen. És ez volt az oka annak, hogy megnyerte a versenyt, nem a stratégia miatt, egyszerűen csak gyorsabb volt nálunk.”

Meggyőződése, hogy a csapat helyesen döntött, amikor eleredt az eső.

“Azt mondták, hogy rövid zápor lesz, nem tudjuk a mennyiségét, de nem lehet túl erős” – emlékezett vissza.

“Én pedig azt mondtam, hogy ‘menjünk a szárazra’. Az ötös, hatos, hetes kanyarban esett néhány csepp eső, a pálya többi része pedig száraz volt. Ma nem volt esélyünk a győzelemre” – erősködött, és azt mondta, azok, akik szerint elszalasztották a lehetőséget, hogy legyőzzék a Red Bullt, más versenyt láttak, mint amit ők, mivel a második helyen haladtak.

“Az első [Verstappen] nagyon gyors volt ma. Bármilyen gumikon, bármilyen körülmények között, Max mindig gyorsabb volt nálunk” – zárta Alonso.

Lawrence Stroll: A Hondával együtt győzni fogunk

Forrás: racefans.net  

Releváns cikkek