Quantcast
Legfrissebb híreink
Slide Up
x
Verstappené a pole a szezon második pályarekordjával!
Formula 1

Verstappené a pole a szezon második pályarekordjával!

Cikkünk frissült, miután bejelentették Pierre Gasly büntetését.

Azerbajdzsán után, idén másodjára szerzi meg egy versenyző az első rajtkockát pályarekorddal. Holnap Max Verstappen indulhat elölről, mögüle pedig Sainz és Norris!

Max Verstappen, Red Bull
Fotó: Mark Thompson/Getty Images/Red Bull Content Pool

Az időmérő esőt jósoltak, ami meg is érkezett rögtön a Q1 elején, azonban pont annyira szemerkélt az eső, hogy slick gumikon csúszott a pálya, az átmeneti esőgumik pedig túl lassúak voltak. A versenyzők jelentős része hibázott, főleg a 11-es kanyarban, ahol különösen megállt a víz. Miután egyszerre ketten is sóderágyba kerültek, piros zászlót lengettek a pályabírók. Végül mindkét pilóta magától ki tudott jönni a sóderágyból, de addigra már mindenkinek vissza kellett mennie a boxutcába. Ekkor mindenki meglepetésére Kevin Magnussen állt az első helyen egy kiemelkedő idővel, amit végül elvettek a bírók, négykerekes pályaelhagyásért.

10 perc szünet után folytatódott az időmérő, ám senki sem ment a pályára. Az összes csapat várta az intenzívebb esőt, vagy annak az elállását. Még jó pár perc várakozás után a McLarenek vezetésével kiment a mezőny a pályára, és az első meglepetést Oscar Piastri hozta. Az ausztrál pilóta szinte a semmiből állt a második helyre, azzal a McLarennel, ami néhány versennyel ezelőtt pontot se tudott szerezni. Később tovább jöttek a meglepő eredmények: Először Nico Hülkenberg állt az élre, majd Lando Norris, utána pedig Lewis Hamilton.

Valószínűleg a pálya száradása és gyorsulása miatt jöhetett létre ez a furcsa sorrend, azonban valaki erre is ráfázott. Sergio Pérez egy jónak mondható idővel éppen, hogy továbbjutott, Charles Leclerc viszont a 19. helyig csúszott vissza, és már nem volt ideje javítani. Leclerc mellet kiesett még Valtteri Bottas, Kevin Magnussen, Alex Albon és szinte már megszokott módon, Logan Sargeant.

A Q2-ben folytatódott a 11-es kanyarban való csúszkálás, viszont szerencsére mindenki megúszta baleset nélkül. Sergio Pérez 1 perccel a leintés előtt belehibázott a gyorskörébe és rögtön újat kellett kezdenie, azonban azzal már nem tudott javítani és a 11. helyen kiesett. A Mercedesek is parádéztak. Russell és Hamilton egyszerre akarták megkezdeni a körüket, viszont Hamilton gyorsabb volt az egyenesben, mint az elöl haladó Russell. Hamilton megpróbálta megelőzni csapattársát, aki nem vette észre, hogy mellette van és leszorította a pályáról, ami miatt letört egy darab Hamilton első szárnyából és vissza kellett mennie a boxba. Pérezezzel együtt kiesett még George Russell, Zhou Guanyu, Nyck de Vries és Yuki Tsunoda.

A Q3-ban szintén egymás kezébe adták a jó helyeket a pilóták, kivéve az első helyet, amit kezdetektől fogva Max Verstappen foglalt el, és az időmérő végéig senki nem tudott a helyébe lépni. Így Max Verstappen szerezte meg az első helyet holnapra, de nem akárhogy. Mivel idén a pálya végén lévő sikánt leváltották egy hosszú kanyarra, Verstappen pályarekorddal szerezhette meg a polet Spanyolországban.

Több versenyzőt is beidéztek az időmérő után a bírók, köztük Pierre Gaslyt, Carlos Sainz veszélyes feltartásáért. Pierre Gaslyt az időmérő után két darab három rajthelyes büntetéssel sújtották. Az egyik Carlos Sainz veszélyes feltartásáért kapta, a másikat pedig Max Verstappen akadályozásáért a Q2-ben.

Max Verstappen, Carlos Sainz, Lando Norris, Red Bull
Fotó: Mark Thompson/Getty Images/Red Bull Content Pool

Így néz ki az idei, 2023-as Spanyol Nagydíj menetrendje

Slide Up
x

Releváns cikkek