Quantcast
Wolff: A Le Mans stílusú kiegyensúlyozott rendszer tönkretenné a Forma-1-et
Legfrissebb híreink
Wolff: A Le Mans stílusú kiegyensúlyozott rendszer tönkretenné a Forma-1-et
Fotó: Mercedes AMG Petronas
Formula 1

Wolff: A Le Mans stílusú kiegyensúlyozott rendszer tönkretenné a Forma-1-et

A Forma-1-nek a Red Bull jelenlegi dominanciája ellenére sem szabad a hosszútávú világbajnokságot utánoznia a „Balance of Performance” rendszer bevezetésével – mondta a Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff.

A Red Bull a szezon kezdete óta veretlen, és jó úton haladnak, hogy megismételjék a tavalyi bajnoki duplázást, méghozzá még nagyobb fölénnyel.
Wolff azonban nem szeretné, ha a Red Bullt a „Balance of Performance” rendszerrel fékeznék meg, hasonlóan ahhoz, amit a World Endurance Championshipben és más sorozatokban alkalmaznak a szorosabb versenyzés érdekében.

„Úgy gondolom, ha elkezdjük bevezetni a teljesítmény egyensúlyát, akkor tönkretesszük ezt a sportot. Ez egy meritokrácia. A legjobb pilóta és a legjobb autó, amely ugyanannyi pénzt költ, megnyeri a bajnokságot. Ha valamelyikben megszeged a szabályokat, akkor keményen meg kell büntetni, de csak akkor, nem pedig a jó munkáért.”

„A Forma-1 egy meritokrácia, és ők most jó munkát végeztek. Az autó minden körülmények között gyors, a pilóta a legjobb formáját nyújtja.”

A WEC akkor vezette be a Balance of Performance szabályozást a királykategóriára, amikor az LMP1-es szabályokat 2021-ben a jelenlegi hiperautós szabályok váltották fel. A WEC bizottsága az egyes nevezésekről gyűjtött adatok alapján különböző teljesítményhatárokat szab meg a csapatok autóira.

A BoP legutóbbi módosításait 10 nappal az idei Le Mans-i 24 órás verseny előtt hajtották végre. A WEC első három fordulóját megnyerő Toyota minimális tömegét 1080 kilogrammra emelték, ami 16 kilogrammal több, mint a legközelebbi rivális Ferrarinak. Ugyanakkor azt is engedélyezték, hogy egy etap alatt több energiát fogyasszon – 908 megajoule-t, míg a Ferrari 901-et. A többi csapat könnyebb autókat használhatott, és több energiát használhatott fel.

Reklám

A Ferrari az egész versenyen át tartó küzdelem után szerezte meg a győzelmet a Toyotával, amely az utolsó órákban Ryo Hirakawa balesete után visszaesett. Az autók 81 másodperc különbséggel értek célba.

A WEC szabályzata kimondja, hogy a BoP célja, hogy a különböző konstrukciójú autók ugyanabban a kategóriában versenyezhessenek.

A Red Bull egyik fejlesztését a riválisok inspirálták

Forrás: racefans.net  

 

Releváns cikkek